Macron v Paríži prijal Mileiho, medzi krajinami prevládalo v posledných dňoch napätie

Francúzsky prezident napriek nedávnemu pnutiu medzi Parížom a Buenos Aires prijal v piatok svojho argentínskeho náprotivka. Počas schôdzky v Elyzejskom paláci Emmanuel Macron a Javier Milei preberali viaceré témy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a argentínsky prezident Javier Milei počas spoločného stretnutia v Paríži 26. júla 2024. Foto: Tony Venet/X Francúzsky prezident Emmanuel Macron a argentínsky prezident Javier Milei počas spoločného stretnutia v Paríži 26. júla 2024. Foto: Tony Venet/X

Obaja lídri diskutovali o vojne na Ukrajine, nedeľných prezidentských voľbách vo Venezuele a plánovanej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a juhoamerickým obchodným združením MERCOSUR, ktorého členom je aj Argentína.

Vo vzťahoch medzi Parížom a Buenos Aires prevládalo v uplynulých dňoch isté napätie. Minulý týždeň vyvolalo pobúrenie video, na ktorom argentínski futbalisti po víťazstve v šampionáte Copa América skandovali hanlivý pokrik o francúzskych hráčoch afrického pôvodu.

Po následnej kritike situáciu svojou reakciou ešte viac zhoršila argentínska ultrakonzervatívna viceprezidentka Victoria Villarruelová. „Žiadna koloniálna krajina nás nezastraší za to, že spievame pieseň alebo hovoríme pravdu, ktorú si nechcú pripustiť,“ napísala v príspevku na sociálnej sieti X.

Mileiho vláda sa od Villarruelovej vyjadrenia dištancovala. Argentínsky prezident v snahe o upokojenie situácie poslal na francúzske veľvyslanectvo v Buenos Aires svoju sestru a blízku poradkyňu Karinu Mileiovú.

(tasr, dpa)