Grécky prístav zaplavilo obrovské množstvo uhynutých rýb

Gréckym mestom Volos sa šíri neznesiteľný zápach. Podľa člena mestskej rady Steliosa Limniosa sa mŕtve ryby "rozprestierajú na kilometre ďaleko".

Úhyn rýb v rieke Odre Mŕtve ryby ležia na brehu rieky Odry pri obci Brieskow-Finkenheerd neďaleko nemecko-poľskej hranice 11. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Prístav v gréckom meste Volos zaplavili až stovky tisíc uhynutých rýb. Tento problém bol spôsobený minuloročnými rekordnými záplavami na severe od mesta Volos. Povodne totiž znovu naplnili jazero, ktoré bolo od roku 1962 vypustené. Hladina vody v priebehu roka postupne klesala a sladkovodné ryby boli nútené smerovať do prístavu Volos pri Egejskom mori, kde však nedokážu prežiť.

Grécke úrady začali ryby odstraňovať, aby sa silný zápach nerozšíril aj do reštaurácií a hotelov v okolí, informoval o tom denník Guardian. Lode s pomocou sietí sa snažia ryby vyzbierať a následne ich premiestňovať na nákladné autá. Za 24 hodín pozbierali viac ako 40 ton uhynutých rýb.

Odstraňovaním mŕtvych rýb sa úrady snažia predísť veľkému šíreniu zápachu. Starosta Volosu Achilleas Beos uviedol, že zápach je neznesiteľný a obvinil grécku vládu, že daným problémom sa nezaoberala skôr, ako v tomto týždni zasiahol Volos.

V reštaurácií, ktorá sa nachádza až desať kilometrov od Volosu, sa v tomto roku prepadli tržby až o 80 percent. Predseda tamojšej asociácie reštaurácií a barov uviedol: „Situácia s mŕtvymi rybami bude náš koniec. Aký návštevník do nášho mesta po tomto príde?“

Do ústia rieky, ktoré vedie do Volosu nebola umiestnená žiadna ochranná sieť, uviedli odborníci. Všetky ryby tak priplávali do mora a slaná voda ich potom zabila.

(mep)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac