EÚ žiada humanitárne prestávky v Gaze z dôvodu očkovania proti detskej obrne

Členské krajiny EÚ v spoločnom vyhlásení označili za znepokojujúce, že bol v Pásme Gazy v júli zaznamenaný prvý prípad detskej obrny. Tento vírus sa tam naposledy vyskytol pred 25 rokmi.

Európska Únia Ilustračná foto: frimufilms/ Freepik

Euroblok sa tak pripojil k výzvam Organizácie Spojených národov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na okamžité humanitárne prestávky v bojoch medzi Izraelom a hnutím Hamas, aby mohli zdravotníci začať očkovať deti.

EÚ tiež privítala dodávku viac ako 1,2 milióna vakcín proti detskej obrne do Pásma Gazy, ako aj spoluprácu Izraela pri dodávaní očkovacej látky do palestínskej enklávy.

Miera zaočkovania novorodencov v Pásme Gazy výrazne klesla po začatí izraelskej ofenzívy do tejto palestínskej enklávy. Zúriace boje väčšine detí zamedzili prístup k zdravotnej starostlivosti. Pred začiatkom konfliktu bolo proti detskej obrne zaočkovaných 99 percent detí, v júli tohto roka 86 percent, povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac