Vysoké teploty môžu väčšiu časť Slovenska potrápiť aj v piatok popoludní

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) avizuje výstrahy prvého a druhého stupňa.

Polievanie kruhových objazdov v meste Michalovce Zavlažovacie auto v Michalovciach. Foto: Roman Hanc/TASR

Vysoké teploty môžu väčšiu časť Slovenska potrápiť aj v piatok (30. 8.) popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) avizuje výstrahy prvého a druhého stupňa. V niektorých okresoch najmä južného a juhozápadného Slovenska môže teplota vzduchu dosiahnuť 35 stupňov Celzia.

Druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami by mal v piatok od 13.00 do 18.00 h platiť v celom Nitrianskom kraji, vo väčšine okresov Trnavského a Banskobystrického kraja, i v okresoch Pezinok, Senec, Partizánske a Prievidza. V týchto oblastiach môže podľa SHMÚ ojedinele teplota dosiahnuť 35 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornil SHMÚ na svojom webe.

Najnižší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami má v rovnakom čase platiť vo zvyšku Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho a Trnavského kraja. Tiež vo väčšine okresov Košického kraja a v okresoch Humenné, Snina, Vranov nad Topľou, Bytča, Martin, Turčianske Teplice a Žilina. Teplota tu môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac