Hlavná poľská opozičná strana PiS môže prísť o štátne príspevky za tri roky

Dôvodom sú nezrovnalosti vo financovaní jej kampane pred vlaňajšími voľbami. Informáciu oznámila vo štvrtok poľská Národná volebná komisia (PKW).

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Foto: Pavel Neubauer/TASR Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Predseda PKW Sylwester Marciniak po štvrtkovom zasadnutí oznámil, že komisia sa rozhodla zamietnuť správu PiS o financovaní predvolebnej kampane tejto strany. Podľa PKW strana nelegálne vynaložila na kampaň 3,6 milióna zlotých (840.510 eur).

K zisteným nezrovnalostiam patrí organizácia podujatí financovaných štátnymi inštitúciami, na ktorých „sa nepochybne konala predvolebná kampaň“, uviedol člen PKW Ryszard Balicki. Spomenul tiež reklamný spot ministerstva spravodlivosti či využitie zamestnancov jedného z vládnych úradov na kampaň jeho riaditeľa.

V dôsledku týchto pochybení bude štátny príspevok pre PiS týkajúci sa kampane pred voľbami z októbra 2023 znížený o desať miliónov zlotých (2,33 mil. eur) na 28 miliónov zlotých (6,53 mil. eur), povedal Marciniak novinárom.

Predseda poslaneckého klubu PiS Mariusz Blaszczak uviedol, že strana bude proti rozhodnutiu volebnej komisie namietať na Najvyššom súde. Ak ten jej odvolanie prijme, PKW bude musieť správu o výdavkoch PiS schváliť.

(tasr)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac