V Európe prvýkrát objavili kolóniu inváznej včely medonosnej

Jej objav vyvolal poplach medzi miestnymi včelármi a ochranármi. Obávajú sa potenciálneho ničivého dopadu na pôvodné populácie včiel.

„Je znepokojujúce, že Apis florea bol nájdený na Malte ,“ povedal Dave Goulson, profesor biológie na Univerzite v Sussexe, ktorý nebol zapojený do výskumu.

Apis florea bude podľa jeho slov pravdepodobne súťažiť o peľ a nektár s našimi pôvodnými opeľovačmi, skupinou hmyzu, ktorá je už na ústupe.

„Je tiež veľmi pravdepodobné, že tieto včely budú prenášať viaceré choroby, voči ktorým môžu mať európske včely malú odolnosť,“ zdôraznil Goulson.

Profesorka včelárstva na Texas A&M University Juliana Rangel tvrdí, že toto nové zistenie je ďalším príkladom zvyšujúcich sa teplôt v dôsledku klimatickej krízy, ktorá vedie k šíreniu druhov na predtým neokupované územia.


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac