Prevratná  technológia predlží životnosť darovanej obličky. Ako prví ju vyskúšali v Košiciach

Metóda tzv. hypotermickej mechanickej perfúzie umožňuje uchovávať darované obličky pred transplantáciou v lepšom stave.

tim-TC-Kosice-1.jpg

Lekári z košickej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura použili ako prví na Slovensku modernú techniku, ktorá predĺži životnosť obličky po odobratí z tela darcu, a to až 48 hodín pred samotnou transplantáciou.

Ako informuje nemocnica na svojom webe, oblička sa po odobratí z tela darcu pripojí na špeciálne zariadenie – čerpadlo, ktoré cez obličku prečerpáva špeciálny konzervačný roztok s teplotou 4°C.

Tento prístroj zabezpečuje, že oblička zostáva „v chode“,  aj keď už nie je v tele, a zároveň sa ochladzuje, čo spomaľuje jej poškodenie.

„Oblička je pripojená k perfúznemu zariadeniu pomocou jednorazovej sterilnej súpravy a obličková tepna je k prístroju pripojená pomocou špeciálnej kanyly. Orgány môžu byť počas perfúzie okysličené za pomoci membránového oxygenátora, ktorý je integrovaný v perfúznom okruhu. Hodnoty prietoku a tlaku je možné počas perfúzie sledovať a ich hodnoty sa zobrazujú na displeji zariadenia,“ vysvetlil novinku primár Transplantačného oddelenia Igor Gaľa. 

Štandardne by sa mala oblička po vybratí z tela darcu transplantovať čím skôr, maximálne do 24 hodín. Ako však dodáva nemocnica, vďaka novému postupu môžu lekári uchovávať obličku až dva dni. 

(kol)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac