V Izraeli sa začal generálny štrajk. Netanjahu chce tvrdú odvetu za vraždu rukojemníkov

Cieľom štrajku je prinútiť izraelskú vládu k dohode o prímerí v Gaze.

Snímka obrazovky 2024-09-02 o 8.08.54 Muž pri provizórnom pamätníku na počesť 12 detí a tínedžerov, ktorí zahynuli pri raketovom útoku na ihrisko na Golanských výšinách. Foto: TASR/AP

Pondelkový generálny štrajk vstúpil do platnosti po tom, čo odborový zväz Histadrut v nedeľu označil vládu za neschopnú zabezpečiť prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Gaze. Zatiaľ nie je jasné, či bude protest pokračovať aj po pondelku.

Obmedzený režim dopravných spojov a ambulancií

Generálny štrajk vyvolala smrť šiestich rukojemníkov, ktorých izraelská armáda našla v nedeľu v tuneli pod Rafahom. Viac sme sa tejto téme venovali v osobitnom článku:

V lokalitách zapojených do štrajku zostanú zatvorené materské školy. Základné a stredné školy budú fungovať do 11:45. Škôlky pre deti do troch rokov, školy špeciálneho vzdelávania a internáty pre ľudí so zdravotným postihnutím budú otvorené.

Autobusové spoločnosti Egged, Dan, Metropolin a mestská doprava v Tel Avive a Haife nepremávajú. Letisko Ben Gurion štrajkuje od 8:00 do 10:00, bez vplyvu na prichádzajúce lety.

Obchody s potravinami sú väčšinou otvorené. Nákupné centrá Azrieli umožňujú každému majiteľovi obchodu urobiť vlastné rozhodnutie. Nemocnice pracujú v obmedzenom režime, ambulancie fungujú len pre prípady vyžadujúce si zdravotnú pohotovosť.

Štrajkujú aj všetky veľké banky. Izraelské podnikateľské fórum, ktoré zastupuje väčšinu zamestnancov súkromného sektora v Izraeli z 200 najväčších spoločností v krajine, ako aj stovky technologických spoločností, výrobcov a advokátskych kancelárií, štrajkuje.

V nedeľu sa v Izraeli uskutočnil najväčší protivládny protest za viac než rok, okolo 300-tisíc demonštrantov prišlo do Tel Avivu a ďalší 200-tisíc protestujúcich do iných miest. Organizátormi týchto akcií sú združenia rodín rukojemníkov, ktorých drží Hamas.

Netanjahu chce odvetu

Premiér Benjamin Netanjahu na nedeľňajšom zasadnutí bezpečnostného kabinetu údajne vyhlásil, že vláda by mala do dvoch dní pripraviť odporúčania na ráznu reakciu na vraždu rukojemníkov, inak budú svedkami ďalších vrážd zadržiavaných.

„Musíme jasne povedať, že na to budeme reagovať obrovskou silou,“ povedal premiér ministrom podľa denníka Israel Hayom.

Portál tiež cituje premiéra, ktorý povedal, že dohoda s Hamasom o rukojemníkoch je stále možná, a dodal, že Izrael je ochotný pristúpiť na kompromis v niektorých oblastiach, ale nie v otázke izraelskej kontroly nad filadelfským koridorom – štrnásť kilometrov dlhým pásom územia na hranici medzi Egyptom a Gazou.

Zmiznúť môžu ďalší, varuje militantné hnutie

Hnutie Hamas v nedeľu večer varovalo, že zvyšných izraelských rukojemníkob, ktorých zadržiava, môže stihnúť rovnaký osud ako pilota Rona Arada, ktorý zmizol pred 36 rokmi.

„(Izraelský premiér Benjamin) Netanjahu akoby chcel desiatky nových Ronov Aradov,“ vyhlásil Hamas.

Izraelský pilot Ron Arad bol v roku 1986 zajatý, keď sa jeho lietadlo počas bojovej operácie zrútilo neďaleko libanonského mesta Sidon. Izrael okamžite začal rokovania o jeho prepustení, tie však v roku 1988 zlyhali a bol vyhlásený za nezvestného. Miesto jeho pobytu zostáva dodnes neznáme.

Šiesti izraelskí rukojemníci „mali byť prepustení počas prvej fázy výmeny za (palestínskych) väzňov,“ uviedol Hamas. „(Izraelský premiér) si však namiesto prepustenia izraelských zajatcov vybral ovládnutie Filadelfského koridoru,“ dodalo hnutie.

Hamas totiž tvrdí, že šiesti rukojemníci zahynuli počas izraelského ostreľovania. Izraelské ministerstvo zdravotníctva kontruje, že podľa pitvy ich zastrelili z bezprostrednej blízkosti dva až tri dni pred jej vykonaním, teda 29. alebo 30. augusta.

USA sa stále usilujú o dohodu

Spojené štáty medzitým spolupracujú s Egyptom a Katarom na príprave konečnej dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov medzi Izraelom a skupinou Hamas, uvádza Washington Post s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy prezidenta Joea Bidena.

Dohoda, na ktorej sa pracovalo ešte pred nálezom tiel šiestich rukojemníkov, predstavuje ponuku „ber alebo nechaj tak“. Ak ju niektorá zo strán odmietne, môže to znamenať koniec amerického sprostredkovateľského úsilia. „Nemôžete o tom ďalej rokovať. Tento proces sa musí v určitom bode ukončiť,“ uvádza sa v správe.

Úradník hovorí, že USA súhlasia so zisteniami Izraela, že rukojemníkov popravil Hamas krátko pred objavením tiel. Tvrdia, že to „spochybňuje“ serióznosť militantnej skupiny pri rokovaniach.

„Americkí predstavitelia budú mať v nasledujúcich 48 hodinách horúcu linku, aby zistili, či sa ešte dá dosiahnuť dohoda,“ cituje Washington Post druhého nemenovaného vysokého amerického predstaviteľa.

(let, est)