Záborská a Vašečka navrhujú zníženú DPH aj na detské potreby

Pod päťpercentnú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) navrhujú opoziční poslanci za Hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ zahrnúť viaceré tovary určené deťom, napríklad plienky, vlhčené utierky, detskú výživu, dojčenské mlieko či výživové doplnky.

pexels-pixabay-51953 Matka s dieťaťom. Ilustračné foto: Pexels.com

„V čase, keď vláda prijíma konsolidačné opatrenia a rodiny čelia zníženiu príjmov v dôsledku krátenia daňového bonusu na deti, je potrebné kompenzovať tieto straty efektívnymi riešeniami, ktoré zohľadňujú reálne potreby domácností. Slovenské rodiny čelia značným finančným výdavkom, ktoré prichádzajú s narodením dieťaťa a práve základné potreby, ako sú plienky a detská výživa, tvoria významnú časť týchto nákladov,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka.

Zníženie DPH by podľa nich znamenalo zníženie cien týchto produktov. Tento krok by mohol mať podľa predkladateľov aj pozitívny vplyv na demografickú situáciu Slovenska.

„Zníženie DPH na produkty pre deti vysiela jasný signál, že štát aktívne podporuje mladé rodiny a rodičovstvo, čím môže motivovať páry k tomu, aby sa rozhodli pre viac detí,“ argumentovali poslanci.

Zmena môže podľa nich podporiť aj zdravie detí. Nižšia DPH totiž bude viesť k zvýšeniu dostupnosti týchto produktov pre všetky rodiny, čím sa zlepší celková výživa detí. Účinnosť novely navrhujú od 1. januára budúceho roka.

(tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok