Osud liberálnej demokracie v EÚ závisí od odpovede na migráciu, tvrdí poľský premiér

Riešenie otázky ochrany hraníc a migrácie bude kľúčové pre budúcnosť liberálnej demokracie v Európskej únii (EÚ). Uviedol to poľský premiér Donald Tusk vo vyjadrení zverejnenom v stredu v denníku Gazeta Wyborcza.

tusk Donald Tusk. Foto: Pavol Zachar/TASR

„Budúcnosť Európy a Poľska sa bude odohrávať v tejto oblasti,“ povedal Tusk pre denník Gazeta Wyborcza poukazujúc na potrebu zabezpečenia hraníc. „Jedinou otázkou je, či ju zaistia pravicoví populisti alebo liberálna demokracia,“ dodal.

Poľská vláda v utorok schválila novú stratégiu pre migráciu, ktorá umožní dočasne prestať prijímať žiadosti o azyl. Krok populárny medzi voličmi pobúril ľudskoprávnych aktivistov, ktorí tvrdia, že ide o porušenie ústavného a medzinárodného práva.

Tusk uviedol, že opatrenie je potrebné a zdôraznil, že pôjde o dočasnú odozvu na pokusy Ruska a Bieloruska o destabilizáciu Poľska. „V praxi… štát zostáva úplne bezmocný za dodržiavania všetkých nariadení v situácii, keď vieme, že politický azyl zneužívajú naši nepriatelia,“ uviedol Tusk.

Migrácia je v Poľsku intenzívne diskutovanou otázkou od roku 2021, keď sa začalo pokúšať nelegálne prekročiť bielorusko-poľské hranice veľké množstvo ľudí, najmä z Blízkeho východu a Afriky. Varšava a Európska únia z podnecovania tejto krízy obvinili Minsk a jeho spojenca Moskvu. Obe krajiny zodpovednosť odmietajú.

Novú stratégiu poľskej vlády kritizoval aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý v stredu pred parlamentom povedal, že pozastavenie práva na azyl nepovedie k zvýšeniu bezpečnosti Poľska na hranici s Bieloruskom, ale ohrozí bieloruských disidentov, ktorý v krajine hľadajú útočisko.

(tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok