EÚ bude kontrolovať kryptomeny. Kritici hovoria o centralizácii

Zástupcovia Európskeho parlamentu (EP) a členských štátov EÚ sa dohodli na nových pravidlách pre kryptoaktíva, ako sú stablecoiny a nezameniteľné tokeny (NFT). Pristupovať sa k nim bude ako k špekulatívnym investičným nástrojom. Kritici hovoria o centralizácii a kontrole voľného trhu.

Bitcoin, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Bitcoin, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Dohodu ešte musí oficiálne schváliť EP a Európska rada, následne budú môcť kryptospoločnosti na európskom trhu pôsobiť len s licenciou a pod dohľadom národných a európskych regulátorov. Cieľom nových pravidiel má byť vyššia transparentnosť, vrátane environmentálnej záťaže, ktorú má produkcia kryptoaktív na svedomí.

Ako informuje portál Euractiv.sk, trh s kryptomenami, ktorých popularita vzrástla najmä počas pandémie, je vysoko nestály. V novembri 2021 bola trhová hodnota kryptoaktív 3 bilióny dolárov, dnes sa pohybuje okolo 800 miliárd dolárov.

Firmy zaoberajúce sa kryptom budú po novom voči svojim zákazníkom niesť zodpovednosť za ich prípadnú stratu. Rovnako tak si budú môcť majitelia stablecoinov zmeniť tieto virtuálne peniaze na “skutočné peniaze”, a to kedykoľvek a bez poplatkov.

Zodpovednosť za dohľad nad spoločnosťami obchodujúcimi s kryptom budú niesť národné orgány, pričom údaje o firmách, ktoré majú viac ako 15 miliónov užívateľov, budú musieť poskytovať európskemu orgánu dozoru nad akciovými trhmi (ESMA).

ESMA bude disponovať právomocou, vďaka ktorej bude môcť navrhovať zefektívnenie dohľadu nad kryptomenami, ktoré sú podľa nej “rizikom pre investorov, integritu trhu, či finančnú stabilitu”. ESMA bude môcť zverejniť aj takzvanú “čiernu listinu”, na ktorej sa ocitnú spoločnosti, ktoré neplnia nové pravidlá, snažia sa ich obchádzať alebo sa odmietajú registrovať v krajine, v ktorej pôsobia. Firmy môže dostať do problémov aj to, ak sú v ich vedení podozrivé osoby.

Kryptofirmám pribudne aj ďalšia povinnosť spojená s ochranou životného prostredia. Po novom budú musieť informovať, či ich produkty bežia na blockchaine typu Proof-of-Work (vysoká spotreba energie, potenciálne silno negatívny vplyv na klímu), alebo Proof-of-Stake (energeticky efektívnejší, klimaticky udržateľnejší). 

V nedávnej minulosti sme mohli pozorovať “NFT boom”. NFT je skratka pre nezameniteľný token (non-fungible token). Ide o digitálne cenné papiere, pričom NFT môžu byť napríklad digitálne umelecké diela, iné virtuálne objekty či dokonca nehnuteľnosti.

Pôvodný návrh rátal aj s reguláciou NFT, avšak niektoré členské štáty EÚ boli proti. Nakoniec sa pristúpilo ku kompromisu, pričom regulované by mali byť NFT vydávané ako finančné nástroje, nie digitálne umelecké diela. Európska komisia má však ešte posúdiť, či bude potrebná samostatná regulácia.

Kritici návrhu vytýkajú, že sa snaží centralizovať doteraz pomerne neregulovaný a decentralizovaný trh s kryptoaktívami. Obávajú sa prílišnej kontroly trhu s kryptom zo strany bankových, štátnych a nadštátnych inštitúcií.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok