Scholz stále chce z Nemecka klimaticky neutrálnu krajinu. Timmermans varuje pred nepokojmi

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že plánuje zvýšiť dotácie pre zelený priemysel. Na druhej strane, dlhoročný zástanca environmentálnej politiky, podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans varuje pred občianskymi nepokojmi a vyzýva na dočasný návrat k fosílnym palivám.

Olaf Scholz Nemecký kancelár Olaf Scholz počas zasadnutia vládneho kabinetu v Berlíne 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ako je to s tou klímou? A kto zelenej ideológii verí najodhodlanejšie? Medzi tradične premotivovaným Bruselom a Berlínom prichádza k zaujímavej roztržke.

Aj napriek extrémnemu nárastu cien energií v Nemecku či drakonickým šetriacim opatreniam, ako napríklad teplá voda na prídel či redukcia verejného osvetlenia, sa Scholz postavil za zvýšenie investícií do obnoviteľnej energie. Tvrdí, že by sa tým znížila závislosť od ruského plynu a od menej zelených zdrojov.

Podľa Scholza bude energetická bezpečnosť problémom „ešte týždne, mesiace a roky”, preto Nemecko buduje LNG terminály určené pre skvapalnený plyn, ale aj zvyšuje kapacity v starých uhoľných elektrárňach. Avšak aj napriek pretrvávajúcim problémom s dodávkami a cenami energií a proklamovanej podpore zeleného priemyslu chce mať Scholz z Nemecka ekonomicky silnú krajinu. „Nemecko bude klimaticky neutrálnou, ekonomicky silnou priemyselnou krajinou,“ vyhlásil Scholz.

Scholzov kabinet nedávno predstavil balíček pomoci so zdražovaním v hodnote viac než 30 miliárd eur. Balíček obsahuje napríklad jednorazový príspevok pre domácnosti či zľavy na hromadnú dopravu.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Foto: TASR/AP

Timmermans varuje pred nepokojmi

Prvý podpredseda Európskej komisie a dlhoročný propagátor zelenej Európy Frans Timmermans však varuje pred občianskymi nepokojmi a navrhuje dočasný návrat k fosílnym palivám. Dôvodom sú, ako inak, vysoké ceny energií, ktoré ohrozujú sociálny zmier v Nemecku.

Európa by sa podľa neho mala pre zmiernenie sociálneho napätia na určitý čas otočiť od obnoviteľnej energie späť k tej “starej” vyrábanej z fosílnych palív.

Timmermans zastáva názor, že aby sa mohla Európa venovať dlhodobému problému klimatickej krízy, musí najprv vyriešiť aktuálny problém – enormné zdražovanie energií. „Rozhodne sa nedostaneme, kam potrebujeme, keď nedostatok energií spôsobí zásadné roztrhnutie v spoločnosti. Navyše sa musíme postarať o to, aby ľudia v nadchádzajúcej zime netrpeli chladom,“ vyhlásil Timmermans.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok