Rozvojovým krajinám hrozí scenár Srí Lanky: bankrot a občianske nepokoje

Viacerým rozvojovým krajinám a súčasne aj ľudnatým štátom, ako Egypt či Pakistan, hrozí podľa expertov pre enormné dlhy stav platobnej neschopnosti. Hrozbou je aj vysoká inflácia a následné sociálne nepokoje.

Situácia po eskalácii násilia na Srí Lanke Policajti používajú vodné delo a slzotvorný plyn na rozohnanie protivládnych demonštrantov počas protestu v Colombe 9. júla 2022. Foto: TASR/AP

Srí Lanka prechádza turbulentným obdobím. Inflácia dosiahla extrémnych 50 percent, krajina bojuje s nedostatkom pohonných hmôt a výpadkami elektriny. Vysoké ceny palív a potravín vyvolali masové protesty a nepokoje, počas ktorých demonštranti vtrhli do oficiálnej rezidencie srílanského prezidenta Gotábaju Rádžapakšu a donútili ho tak k úteku.

Srí Lanka však nemusí ostať jedinou krajinou, ktorá sa s bude musieť s podobnou situáciou vysporiadať. Podľa analýzy agentúry Bloomberg môže rovnaký osud postihnúť aj Ghanu, Egypt, Salvador či Pakistan.

Pred rizikom bankrotu v rozvojových krajinách varovala aj hlavná ekonómka Medzinárodného menového fondu Carmen Reinhartová: „V krajinách s nízkym HDP na obyvateľa nie sú riziká zadlženia sa a dlhových kríz vôbec hypotetické,“ uviedla Reinhartová pre Bloomberg TV. „V podstate tu už sú,“ dodala.

Veľké štáty, ako napríklad Čína, India alebo Brazília, sa môžu v prípade problémov spoľahnúť na svoje devízové rezervy. Túto výhodu však menšie krajiny nemajú. Počet rozvojových krajín, u ktorých investori rátajú so skutočnou možnosťou bankrotu, sa za posledný polrok zdvojnásobil. Dokopy ide o devätnásť krajín, v ktorých žije takmer miliarda obyvateľov.

Odborníci prirovnávajú súčasnú situáciu ku kríze z 80. rokov minulého storočia, keď sa hospodárska kríza prehnala Latinskou Amerikou. Problém je v tom, že ak sa zrúti jedna krajina, tak postupne môže dôjsť ku kolapsu celého regiónu.

Podle Samyho Muaddiho, portfolio manažéra investičnej firmy T. Rowe Price, siaha problém rozvojových krajín už do čias pandémie, keď narastali štátne výdavky a štáty sa vo veľkom zadlžovali. Teraz sa však dlhy pre reštriktívne politiky centrálnych bánk predražujú a krajiny ich tak majú problém splácať.

Centrálne banky tak čelia výzve, ako pomocou vyšších sadzieb priškrtiť infláciu a zároveň nezadusiť krehké pocovidové oživenie.

Ďalším rozmerom okrem bankrotu a platobnej neschopnosti je rozmer sociálny. Obrovská inflácia, problémy so zásobovaním či výpadky elektriny môžu vyústiť až do občianskych nepokojov a uvrhnúť veľké množstvo ľudí do chudoby, tak ako sme to mohli pozorovať na Srí Lanke.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok