Európsky obranný priemysel čelí výpadkom dodávok a nárastu cien

Európske obranné spoločnosti majú vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine viac zákaziek, no musia sa popasovať s nárastom cien materiálov aj výpadkom dodávok z tretích krajín.

Samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2 Samohybná húfnica Zuzana 2. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Po ruskej invázií na Ukrajinu začali štáty Európskej Únie (EÚ) výrazne investovať do zbrojenia. Východné štáty EÚ napríklad poskytli Ukrajine množstvo vybavenia a techniky ešte zo sovietskych čias, a tú teraz majú nahradiť novšie zbrane západnej výroby.

Zvýšený dopyt síce môže zbrojárskym spoločnostiam dávať dôvod na radosť, no tie sa zároveň musia vyrovnať s nárastom cien vstupných materiálov, ako aj s výpadkom dodávok z tretích krajín.

Potrebné materiály sa v Európe už neťažia

Problémom je najmä nedostatok kľúčových materiálov „Väčšina surovín potrebných na výrobu vojenských produktov sa dnes v krajinách EÚ neťaží alebo sa ťaží minimálne,“ uviedol pre portál Euractiv šéf českej Asociácie zbraní a obranného priemyslu Jiří Hynek.

Materiály, ktoré chýbajú sú podľa Hyneka najmä chemikálie, obalové materiály, celulóza, potrebná na výrobu strelného prachu či syntetický kaučuk, ktorého ceny sú pre jeho nízku ponuku ,,astronomické”.

Tieto materiály sa pritom často dovážajú z tretích krajín, ako napríklad Číny. „Napríklad veľmi žiadané nepriestrelné vesty by sa tu nedali vyrobiť, keby sa materiál nedovážal z Ázie, najmä Číny,” dodáva Hynek.

Oceľ zdražela päťnásobne

„Oceľ zdražela z približných 700 eur za tonu na 3 500 eur, hliník z piatich eur za kilogram na 15 eur,“ uvádza Paolo Può, prezident talianskej spoločnosti Cantiere Navale Vittoria, ktorá vyrába vojenské, obchodné a transportné lode.

Taliansko patrí medzi európskych lídrov obranného priemyslu. Pred vojnou dovážalo z Ruska viacero dôležitých materiálov, ako napríklad hliník, paládium či platinu. Pre sankcie si však firmy museli nájsť iných dodávateľov.

Vysoký dopyt však spôsobil na trhu nedostatok týchto materiálov, a tak sa niektoré firmy pre istotu predzásobili. „Pokiaľ ide o suroviny, prijímame preventívne opatrenia a nakúpili sme napríklad veľké zásoby hliníka a dôležitých plastov. Okrem toho sme zaobstarali už aj polovodiče a elektronické súčiastky,” uviedla pre Euractiv nemecká oceliarska spoločnosť Rheinmetall, ktorá je zároveň najväčším nemeckým výrobcom zbraní.

Slovenské Zuzany

Ako v polovici novembra informoval minister obrany Jaroslav Naď, Ukrajina si prevzala siedmy kus objednanej húfnice Zuzana 2.

Slovenská štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defense by mala pre Ukrajinu vyrobiť ďalších 16  húfnic Zuzana 2. Výrobu novej techniky budú financovať spoločne Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur. 

Podrobnosti sú interné a citlivé

Konkrétne informácie a podrobnosti o problémoch v obrannom priemysle však zostávajú pre svoj strategický význam verejnosti neprístupné. ,,Informácie o fungovaní a plynulosti dodávateľských reťazcov, ako aj o krajinách, z ktorých sú vstupné materiály nakupované, považujú členovia združenia za výsostne interné a citlivé,“ uviedlo pre Euractiv slovenské Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu.

Dopad ukrajinského konfliktu a z neho plynúcich sankcií na zbrojársku výrobu však potvrdzuje ministerstvo obrany. „Globálnosť tohto efektu potvrdzuje napríklad skúsenosť s oneskorením dodania stíhacích lietadiel F-16, ktoré výrobca odôvodnil meškajúcou dodávkou od subdodávateľov,“ povedala pre Euractiv hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Káčer: Aliancii sa zbrane nemíňajú

Severoatlantická aliancia musí Ukrajinu podporovať morálne, finančne i vojensky, aby mohla spravodlivo brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť proti ruskej agresii. Vyhlásil to pri utorňajšom príchode na dvojdňové rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bukurešti slovenský minister zahraničia Rastislav Káčer.

Káčer zároveň dodal, že si nemyslí, že sa Aliancii míňajú pre dodávky na Ukrajinu zbrane.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok