Heger stále mlčí o význame stretnutia s expolicajtom Kaľavským

275383896_512787950411261_111064889759134811_n Foto: Eduard Heger/FB

Robert Fico v nedeľu opäť použil výpoveď expolicajta Jána Kaľavského ako údajný dôkaz, že premiér Heger vedel o zneužívaní polície proti Smeru. Kaľavský mu síce porozprával len svoju verziu, no jeho stretnutie s premiérom Hegerom je stále nevysvetlené.

Robert Fico sa v nedeľu v relácii TA3 a následne na tlačovke snažil presvedčiť o tom, že poverený premiér Eduard Heger vedel o manipuláciách trestných konaní v neprospech Smeru. Dôkazom mali byť svedectvá bývalého šéfa bratislavských operatívcov Jána Kaľavského, ktorý obviňuje vyšetrovateľov NAKA z manipulácií s výpoveďami pri vyšetrovaní veľkých káuz. Fico zverejnil aj nahrávku, na ktorej expolicajt Kaľavský potvrdzuje, že sa deň pred svojím zadržaním stretol s premiérom a svoje informácie o manipuláciách s „kajúcnikmi“ mu vyrozprával.

https://standard.sk/331082/fico-heger-vedel-a-suhlasil-s-likvidaciou-strany-smer-premier-to-popiera/

Šéf Smeru pripomenul aj Hegerovo kontroverzné stretnutie v tajnej službe s najvyššími predstaviteľmi štátu z mája 2021, na ktorom sa mala rozoberať správa SIS o manipuláciách NAKA s kajúcnikmi.

Fico s tým najskôr konfrontoval priamo Hegera v nedeľnej politickej relácii, kde pustil časť nahrávky s Kaľavským, podľa ktorej bývalý šéf operatívcov informoval Hegera na osobnom stretnutí. Premiéra táto nahrávka nemala dôvod obzvlášť vyrušiť, stretnutie s Kaľavským totiž už dávnejšie potvrdil.

Na popoludňajšej tlačovke už Fico pustil viacero nahrávok Kaľavského, kde opakoval svoje staršie vyjadrenia o zneužívaní polície pri vyšetrovaní a inštruovaní svedkov. Tieto obvinenia sa však vyšetrovaním nepotvrdili.

Kaľavský bol zadržaný len deň po stretnutí s premiérom, kde mu mal vyrozprávať o manipuláciách vo vyšetrovaní (čo premiér nepopiera). Nad povahou tohto stretnutia však stále visia viaceré otázniky, keďže Heger o podrobnostiach neinformoval.

Kaňka a Kaľavský

Stretnutie premiéra Hegera a elitného expolicajta Kaľavského sa totiž uskutočnilo u bývalého šéfa Tiposu a Hegerovho blízkeho človeka Mareka Kaňku. Ten vo funkcii riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti skončil v lete po obvinení z podvodu, keď mal byť údajne súčasťou fiktívnych obchodov s benzínom.

K stretnutiu došlo priamo v Kaňkovej kancelárii deň pred Kaľavského zadržaním, keď vrcholila vojna v polícii. Obe strany obsah a zmysel tohto stretnutia interpretujú inak. O stretnutie s premiérom vraj požiadal Kaľavský, ktorý chcel predsedu vlády informovať „o svojich pohľadoch na priebeh vyšetrovania“. Heger a jeho priateľ Kaňka však zjavne Kaľavského považovali za dôveryhodného človeka a minimálne časť jeho svedectva o tom, čo sa v polícii deje, museli v tom čase brať vážne. Svedčí o tom nielen toto stretnutie.

Ako písal Štandard v decembri, Kaňku mal vraj podľa Kaľavského v minulosti vydierať Makó. Kaľavský v apríli 2021 vypovedal, že ešte vo svojej bývalej funkcii elitného policajta ho Marek Kaňka informoval, že je vydieraný bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom. Kaňka sa mal vyjadriť, že je len jedným z podnikateľov, ktorých Makó vypaľuje a vydiera.

Kaňka sa k tomu pre Štandard nevyjadril, žiadosť o stretnutie odmietol a na zaslané otázky neodpovedal. Makó cez svojho advokáta povedal, že okolnosti, o ktorých Kaľavský hovoril, sa nezakladajú na pravde.

Kaňku mal údajne sprostredkovane vydierať aj ďalší exsiskár František Böhm, ktorý neskôr spáchal samovraždu. Keďže Kaňka sa vraj vydierať nenechal, daňoví kriminalisti mu podľa Kaľavského následne robili problémy.

Kaľavský je dnes obžalovaný z marenia spravodlivosti a krivej výpovede, na základe jeho svedectiev a policajnej spolupráce boli obvinení aj vyšetrovatelia NAKA okolo Jána Čurillu.

Kaľavský pre Plus 7 dní povedal, že motívom stretnutia mali byť práve Kaňkove problémy s daňovými vyšetrovateľmi. Nie je však vylúčené, že Kaňka bol v tomto prípade len sprostredkovateľom stretnutia, na ktorom sám Kaľavský sľúbil, že premiérovi vyrozpráva svoju verziu neprehľadných udalostí, ktoré sa diali v polícii – ako to interpretuje Úrad vlády SR.

Fico dnes paradoxne používa nie Kaľavského, ale Hegerovu interpretáciu udalostí.

Hegerove pochybnosti

Heger mohol mať v tom čase o Kaľavského informácie úprimný záujem. Krátko pred Hegerovým stretnutím s Kaľavským v Tipose sa uskutočnilo kontroverzné stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu na pôde SIS. Zúčastnila sa ho okrem premiéra aj prezidentka, Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a špičky polície i prokuratúry.

V tom čase tajná služba informovala vládu o údajnom sprisahaní v NAKA a manipuláciách s výpoveďami svedkov pri vyšetrovaní veľkých káuz. Predstavitelia štátu sa na stretnutí vraj oboznamovali s podrobnosťami o spravodajských informáciách. Premiér Heger tieto podozrenia v tom čase podľa všetkého nebral na ľahkú váhu. Sám sa prihlásil k tomu, že stretnutie na pôde tajnej služby osobne inicioval, nakoniec však v danej veci nekonal.


Ďalšie články