Regulácia počtu absolventov či imigrácia z kultúrne blízkych krajín. Ako chcú strany riešiť nedostatok pracovných síl

ANKETA Mladých ľudí bude priťahovať naspäť na Slovensko bezpečnosť, ktorá je na západe čoraz vzácnejšia. Je načase spoplatniť vysokoškolské štúdium pre tých, ktorí po jeho dokončení odídu do zahraničia. Nožnice medzi potrebami, praxou a ponukou stredných a vysokých škôl sú natoľko otvorené, že musí dôjsť k zásahu štátu. Politici pre Štandard vyjadrili svoje postoje ohľadom rastúcich problémov s nedostatkom pracovných síl na Slovensku.

Untitled_Artwork 116 Autor: Vlado Palša

Prinášame ďalšiu zo série ankiet, v ktorých sa Štandard politikov, ekonómov a zamestnávateľov pýta na ich postoje ohľadom hlavných ekonomických výziev Slovenska. Politických predstaviteľov sme sa v dnešnej ankete spýtali:

Slovensko trpí masívnym odchodom mladých ľudí na zahraničné vysoké školy, veľká časť mladých zostáva v zahraničí aj pracovať a žiť. Dlhodobým problémom sú však aj miznúce priemyselné či remeselnícke profesie doma. Ako konkrétne máme čeliť nedostatku pracovnej sily?

Z politických strán sme oslovili všetky, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu. Na otázky odpovedali Robert Fico (Smer), Igor Matovič (OĽaNO), Peter Pellegrini (Hlas), Richard Sulík (SaS), Milan Krajniak (Sme rodina), Jozef Hajko (KDH) a Milan Uhrík (Republika).

Odpovede zamestnávateľov a ekonómov prinesieme zajtra, v utorok.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas

Rozhodne je potrebné rozvinúť existujúci program duálneho vzdelávania na dominantný vzdelávací systém úrovne stredného odborného školstva a úrovne magisterského štúdia na vysokých školách. Analýzy ukazujú, že súčasní absolventi duálu majú vyššiu profesijnú uplatniteľnosť a vyššie mzdové ohodnotenie. Toto je cesta, aby vzdelávací systém fungoval na všetkých úrovniach a prinášal na trh práce kvalitne pripravených absolventov, ktorí nepotrebujú za zodpovedajúcou životnou úrovňou precestovať stovky či tisíce kilometrov.

Milan Krajniak, podpredseda Sme rodina

Chceme, aby naše deti našli primeranú a dobre platenú prácu na Slovensku. Preto je jednou z našich štyroch priorít Digitálna dvojička Slovenska. Dátová ekonomika je ekonomikou budúcnosti. Dáta sú ropou 21. storočia a pokiaľ ich budeme vlastniť a efektívne využívať, vieme vytvoriť kvalitné pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou a vysokými platmi. Digitálna dvojička Slovenska ako dátová infraštruktúra umožní rozvoj iniciatívy slovenských vedcov, študentov, podnikateľov a startupov. Myslím si, že mladých ľudí bude priťahovať naspäť na Slovensko bezpečnosť, na západe čoraz vzácnejšia.

Richard Sulík, predseda strany SASKA

Toto je začarovaný kruh. Ľudia odchádzajú, lebo nemajú dobré podmienky a na dobré podmienky potrebujeme ľudí. Čo by však určite pomohlo, je odvodový bonus, ktorý zlacní prácu, a teda zvýši príjmy. Druhá vec by mohlo byť spoplatnenie vysokoškolského štúdia pre tých, ktorí po štúdiu odídu do zahraničia. Tým sa buď uvoľnia kapacity, alebo bude viac peňazí na vzdelanie ďalších.

Milan Uhrík, predseda hnutia Republika

Sme za výraznejšiu podporu odborného vzdelávania. Slovensko už nepotrebuje viac teoretikov, ale praktikov. Chceme, aby mali mladí ľudia aj praktické zručnosti a pracovné návyky, aby boli použiteľní na trhu práce a vedeli si dobre zarobiť. Posilníme odborné a praktické vzdelávanie už od základných škôl a investujeme značné spoločenské zdroje do podpory stabilného rodinného života, najmä mladých rodín. Prostredníctvom spomínanej expanzie v sektore stavebníctva chceme začať všeobecne viac budovať – bývanie pre mladých, dopravnú infraštruktúru a občiansku vybavenosť. Nech sa na Slovensku dá dobre žiť.

Robert Fico, predseda Smeru

Nožnice medzi potrebami a praxou a ponukou stredných a vysokých škôl sú natoľko otvorené, že musí dôjsť k zásahu štátu. Štát musí regulovať počty absolventov v oblastiach, ktoré nie sú pre prax potrebné a, naopak, výrazne motivovať nástup študentov na tie stredné školy a vysoké školy, ktoré pripravujú mladých ľudí na zamestnania, ktoré sú pre Slovensko najpotrebnejšie. V tejto regulácii nemôžu byť kompromisy. Ako reakciu na akútny nedostatok lekárov Smer-SD podporí zavedenie podmienky pre absolventov medicíny odpracovať určitý počet rokov na Slovensku alebo vrátiť štátu náklady na ich vysokoškolské vzdelanie, pokiaľ sa po ukončení školy rozhodnú okamžite odísť pracovať do zahraničia.  

Igor Matovič, predseda OĽaNO

Pre zvyšovanie zamestnanosti a platov v SR sú kľúčové 2 oblasti: právny štát (aby platili zmluvy a právo bolo vymožiteľné) a kvalita školstva. V prvej oblasti OĽaNO rozviazalo polícii ruky a výsledky sa rýchlo dostavili a dostavujú. V tom je nevyhnutné pokračovať, rozhodovať sa bude aj v najbližších voľbách. Kvalitu školstva determinujú kvalitní učitelia, ktorých kvalita súvisí s ich ohodnotením. Tu prinieslo OĽaNO historicky najvyššie zvýšenie platov (za 1 školský rok od 22/23) o 27 percent. Aj v zvyšovaní kvality učiteľov treba pokračovať zvyšovaním atraktivity učiteľského povolania.

Jozef Hajko, ekonomický expert KDH

Veľa sa hovorí o tom, že maturantov ťahajú von kvalitnejšie vysoké školy. Je v tom kus pravdy, máme čo doháňať, mladí ľudia sú však nespokojní s celkovou atmosférou v spoločnosti. Neostáva nám nič iné, len ju kultivovať. Remeselníkom by mali pomôcť zjednodušené formy podnikania, servis zo strany štátu. Finančná pomoc je dnes roztrúsená, administratívne náročná, nenárokovateľná. Bude potrebné ju zreorganizovať. Neobsadené miesta vo vyšších kvalifikáciách treba ponúknuť pracovníkom z kultúrne blízkeho zahraničia. V Poľsku to robia už desaťročie a badať to na celkovej hospodárskej výkonnosti.

Oslovení zástupcovia Progresívneho Slovenska a SNS na otázku Štandardu neodpovedali.