Stonehenge postavili v časoch, keď bola Británia krajinou černochov, tvrdí nová detská kniha

Ilustrovaná kniha s názvom Brilliant Black British History od britskej autorky Atinuke narodenej v Nigérii hovorí, že Stonehenge bol postavený v časoch, keď bola Británia „krajinou černochov“. Okrem iných o tom informoval britský denník Telegraph.

an-image-of-brilliant-black-british-history Obálka učebnice dejepisu pod názvom "Úžasné černošské britské dejiny". Foto: Bloomsbury

Kontroverzný titul, ktorý publikovali koncom augusta a je určený pre deti od sedem rokov, takisto uvádza, že „Británia bola väčšinou krajinou belochov oveľa kratšiu dobu, ako bola väčšinou černošská krajina“ a tiež to, že „každý Brit pochádza z migranta“, ale „prví Briti boli černosi“.

Kniha prevedie čitateľa chronologickým prehľadom prítomnosti černochov v Británii a konštatuje, že takzvaný Cheddar Man, ktorému patria najstaršie ľudské pozostatky nájdené v tejto krajine, mal kožu „takú tmavú, ako len môže byť“.

Denník Daily Mail tiež upozornil, že kniha je pri svojej propagácii označovaná ako „oči otvárajúca história Británie“, ktorá sa zameriava na „časť našej minulosti, ktorá bola z historických kníh väčšinou vynechaná“.

Zaujímavým rozmerom je tiež to, že dielo publikovalo vydavateľstvo Bloomsbury a propaguje ho charitatívna organizácia The Book Trust financovaná Radou pre umenie, ktorá má finančné prostriedky od vlády, konkrétne rezortu kultúry.

Je to kolonizácia progresivizmom, znie od expertov

Uvedené tvrdenia vyvolali u niektorých odborníkov obavy, že deti by mohli byť vychovávané čítaním „dezinformácií“. Historik Zareer Masani v reakcii uviedol, že kniha „sa zdá byť typickým príkladom wokeizmu [progresivizmu, pozn. red.], ktorý kolonizuje naše školy a univerzity“.

David Abulafia, historik a emeritný profesor z Cambridge, pri tejto príležitosti hovorí o „odpade“. Krok autorky prirovnal ku správaniu nacistov, ktorí „tvrdili, že kultúrne úspechy severu boli dielom blonďavých ľudí so svetlou pleťou“. Spraviť farbu pokožky kritériom na posudzovanie veľkých úspechov preto podľa neho vlastne nie je nový nápad.

Britský konzervatívny komentátor a anglikánsky diakon Calvin Robinson pre GB News povedal, že hoci mala jeho krajinu rôznorodú kultúru, vraj nie je spor o tom, že do 50. rokov minulého storočia bola Británia prevažne belošská. „To neznamená, že je to dobrá alebo zlá vec. To je fakt,“ skonštatoval.

Čo hovoria súčasné poznatky

Pokiaľ ide o dostupné fakty a prevažujúce domnienky, vedúci výskumu DNA Cheddar Mana z roku 2018 napríklad uviedli, že nie je možné s istotou vedieť, ako tento skorý obyvateľ vyzeral. Iní vedci zasa zaznamenali problémy s pokusmi predpovedať tón pleti z použitého genetického modelu.

Ak ide o Stonehange, nedávna genetická analýza ukázala, že obyvatelia Británie v období, keď bola táto stavba postavená (okolo roku 2 500 pred Kristom), boli raní farmári svetlej pleti, ktorých predkovia sa rozšírili z Anatólie, teda časti dnešného Turecka.