V nemeckom múzeu obmedzili vstup pre belochov a odkázali im, že nemôžu byť terčom rasizmu

V jednom z najväčších nemeckých miest Dortmund obmedzujú belochom vstup na výstavu o kolonializme. Tá sa uskutočňuje v bani Zollern, čo je tamojšia priemyselná pamiatka spojená s múzeom. Informovali o tom viaceré médiá vrátane nemeckého týždenníka Focus, tamojšieho denníka Bild a švajčiarskych novín Neue Zürcher Zeitung.

bana Baňa Zollern. Foto: Facebook/LWL-Museum Zeche Zollern

Ľudia s bielou farbou pokožky sú v objekte nežiaduci vždy v sobotu od desiatej do štrnástej hodiny, keď sú priestory vyhradené len pre etnické a národnostné menšiny.

Má tým vzniknúť „bezpečnejší priestor“, v ktorom sa „ľudia zasiahnutí rasizmom môžu chrániť pred ďalšou (aj nevedomou) diskrimináciou,“ vysvetlilo múzeum.

Švajčiarske periodikum spresnilo, že predmetná výstava prebieha od jari, no do povedomia širšej verejnosti sa takzvaný bezpečnejší priestor dostal až teraz prostredníctvom správ v médiách. Focus doplnil, že výstava potrvá do 15. októbra tohto roka.

Bieli vraj nemôžu byť terčom rasizmu

Organizátori výstavy s názvom Das ist kolonial [To je koloniálne, pozn. red.] v duchu ideológie rasového hnutia Black Lives Matter na stránke podujatia vysvetlili, že byť biely je sociálny konštrukt s privilégiami, a nie farba pleti.

„Bieli môžu zažiť aj diskrimináciu z dôvodu svojho pohlavia, rodovej orientácie alebo príslušnosti k sociálnym skupinám. Nezdieľajú však skúsenosť, že by boli kedykoľvek vedome či nevedome konfrontovaní s rasizmom pre farbu pleti. Práve naopak: Je výsadou bielych ľudí, že môžu vstúpiť do všetkých miestností bez toho, aby sa museli obávať možnej diskriminácie,“ píše sa ďalej na stránke.

Prišla kritika a neskôr šok z nej

Postup kompetentných vyvolal na sociálnych sieťach posmech a negatívnu odozvu. „Nevolá sa to apartheid?,“ spýtal sa jeden z používateľov, pričom ďalší položil hypotetickú otázku, čo by nasledovalo, keby múzeum „zakázalo prístup černochom“.

Samotné múzeum vníma akciu ako bezproblémovú. Ide vraj asi o štyri z celkových 48 hodín otváracieho času týždenne a len o menšiu časť múzea.

Kompetentní na webovej stránke združenia LWL, ktoré popri iných kultúrnych objektoch zastrešuje aj baňu Zollern, takisto tvrdia, že vstup priamo na mieste fyzicky nie je regulovaný a že ide iba o žiadosť a nie o zákaz. Všetko vraj funguje na základe vzájomnej dôvery.

„V posledných mesiacoch sa občas vyskytli aj rasistické komentáre. Rozsah a agresivita súčasných reakcií nás však šokovala a v žiadnom prípade nezodpovedá skúsenostiam, ktoré sme s naším projektom doteraz mali,“ povedala Christiane Spänhoffová z LWL.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac