Debata TA3: Ste výtvor mimovládok a médií, ja som z ulice, odkázal Fico Šimečkovi. Šéf PS hovorí o konšpiračnom naratíve

Utorňajšia predvolebná superdebata predsedov piatich politických strán v spravodajskej televízii TA3 odkryla karty možného koaličného mixu po víkendovom hlasovaní. Lídri sa triafali najmä do neskúsenosti šéfa progresívcov Michala Šimečku a spochybňovali jeho schopnosť vládnuť v súčasnom období náročných domácich i zahraničnopolitických kríz. "Pomocnú ruku" mu však podal predseda liberálov Richard Sulík, ktorý Šimečkovi ponúkol svojich skúsených ľudí a PS tiež označil za najbližšieho koaličného partnera. Predseda Smeru Robert Fico zasa vidí ideálnu spoluprácu s Pellegriniho Hlasom a líder Republiky Milan Uhrík vidí budúcnosť v koalícii Smeru, SNS a Republiky. Najpálčivejšia zahraničnopolitická téma súčasnosti, vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, nebol na programe predvolebnej debaty

Snímka z predvolebnej debaty na TA3.1jpg Snímka z predvolebnej debaty na TA3. Reprofoto: TA3

Lídri strán Robert Fico (Smer), Michal Šimečka (PS), Peter Pellgerini (Hlas), Milan Uhrík (Republika) a Richard Sulík (SaS) odpovedali aj na aktuálne témy ako riešenie otázky migrantov či konverzácia lídra SaS s Jaroslavom Haščákom, v úzadí však nezostali ani ekonomické záležitosti či riešenie cien potravín.

Debata, ktorú moderoval Richard Dírer, plynula v relatívne pokojnej atmosfére, hoci s ubúdajúcim časom na odpovede pribúdala nervozita jednotlivých diskutérov, no aj samotného moderátora. Nechýbalo osočovanie predchádzajúcich vlád z neschopnosti či rozvratu verejných financií ani ignorovanie súperovej „hlúpej“ otázky.

Kontroly na hraniciach

Ako prvé moderátor Dírer zisťoval od účastníkov debaty ich názory na to, či sú kontroly na hraniciach jedinou možnosťou, ako zastaviť nelegálnu migráciu. Michal Šimečka považuje kontrolu hraníc síce za možné, no krajné riešenie problému s prílevom migrantov. Nezabudol sa vrátiť ku kritike niektorých svojich „spolusediacich“ za to, že nepodporili otvorenie schôdze, na ktorej sa malo riešiť zrušenie tlačiva umožňujúceho legálny pobyt migrantov na našom území.

Peter Pellegrini sa voči Šimečkovmu tvrdeniu ohradil s tým, že jeho strana podporila otvorenie danej schôdze. Zároveň sa kladne vyjadril voči kontrolám na hranici s Maďarskom.

Rovnaký názor na kontrolu maďarských hraníc vyslovil aj Robert Fico. Navyše dodal, že zo Šimečku „hovorí neskúsenosť“, a vyjadril názor, že ak mohli policajti a vojaci „buzerovať“ ľudí počas covidu, majú tu byť aj na ochranu hraníc.

Milan Uhrík si síce nemyslí, že sú kontroly hraníc jedinou možnosťou, rýchlo však premostil k vyjadreniu Michala Šimečku. „Ja mám pocit, že pán Šimečka sa vrátil z iného sveta,“ povedal Uhrík na margo toho, že „doteraz v Bruseli hlasoval vždy za proimigračnú politiku“. Podľa Uhríka sa Šimečka chce zapáčiť voličom, preto teraz pripúšťa ako možnosť aj kontrolu hraníc.

Richard Sulík sa priklonil k postoju predsedu PS a zdôraznil, že Šimečka „začína chápať slovenské reálie“. Chce však aj rokovať s Viktorom Orbánom o ochrane maďarsko-srbskej hranice a obhájil, prečo SaS nepodporila otvorenie schôdze o návrhu zrušenia tlačiva. „Nerozumiem, prečo by mal klesnúť počet migrantov, keď zrazu nejaké tlačivo, o ktoré tí migranti majú záujem, nebude povinné,“ vyhlásil Sulík.

Sulíkova komunikácia s Haščákom

Richard Dírer v kontexte Sulíkovej potvrdenej konverzácie s Jaroslavom Haščákom položil predsedovi SaS otázku, či je podľa neho normálne, že vysoký ústavný činiteľ predstavuje bezpečnostné riziko pre krajinu a hazarduje s kreditom krajiny.

Sulík v rámci exkurzie do minulosti zdôraznil, že ako bývalý minister hospodárstva sa stretával s veľkým množstvom ľudí. „Predstavte si, dokonca som prijal Roberta Fica na ministerstve,“ poznamenal uštipačne Sulík a dodal, že aj stretávanie s rozličnými ľuďmi patrí k práci ministra a nevidí dôvod, prečo by to malo byť „hriechom“. Dôležité je podľa neho, čo s týmito ľuďmi robil. Pripomenul, že komunikácia, ktorú uverejnil Matovič, bola zmanipulovaná.

Dírer však svoju pôvodnú otázku zopakoval. Sulík sa opäť vyhol priamej odpovedi s tým, že prišiel predstaviť program strany. Po naliehaní moderátora na odpoveď Sulík povedal, že je to „od prípadu k prípadu“.

Milan Uhrík po svojom tvrdení, že „chce zredukovať množstvo otravnej televíznej reklamy“, reagoval na Sulíka s tým, že povinnosťou ministra je síce aj to, aby sa stretával s rôznymi predstaviteľmi, ale Haščák mu údajne diktoval, čo má robiť. Sulík zdôraznil, že ho určite nikto neriadi.

Fico označil Šimečku za „progresívneho Matoviča“

Robert Fico na otázku, či si po prípadnej výhre Smeru vo voľbách bude nárokovať kreslo premiéra, odpovedal pomerne stručne, že áno. Hneď nato však využil svoj čas na niekoľko poznámok k Michalovi Šimečkovi. Jeho vôľa poraziť Smer sa podľa jeho slov odvíja od toho, že Šimečka je „obklopený ľuďmi, ktorí priamo zodpovedajú za to, v akom stave je táto krajina“.

Fico Šimečkovi vytkol aj to, že celý jeho problém je v tom, že nemá na nič odpoveď. „Jediné, čo viete povedať, je, že treba zmeniť Ústavu SR a zrušiť článok, kde je napísané, že čo je vlastne manželstvo, že je to jedinečný zväzok muža a ženy, a asi to chcete nahradiť niečím iným, ste za homosexuálne partnerstvá aj manželstvá,“ vyhlásil Fico a zdôraznil rozdiel medzi ním a lídrom PS. „Ja som výtvorom ulice, vy ste výtvorom mimovládnych organizácií a médií, vás vyťahujú ako zajacov z klobúka.“ Tiež pripomenul, že „za tri roky je tu tretí predseda strany“.

Podľa Fica progresívci garantujú pokračovanie chaosu, ktorý na Slovensku vládol doteraz. Šimečku označil za „progresívneho Matoviča“ a vyzval ho odpovedať na otázku, čo má urobiť minister zdravotníctva ako prvé, keď si sadne na rokovanie vlády.

Šimečka na Ficove slová reagoval obhajobou vlastných ľudí, ktorí sú podľa jeho slov odborníci, ktorí z Matovičovej vlády odišli preto, lebo „tam ich odbornosť nemohla byť využitá“. Zo súčasného stavu slovenského zdravotníctva, na oplátku, obvinil Ficovu vládu, ktorá tu bola ešte pred Matovičovou. Fico navyše podľa Šimečku šíri „čistý konšpiračný naratív“.

Predseda PS dodal, že Fica nestačí len poraziť, ale je to nutný predpoklad na zlepšenie v budúcnosti.

Uhrík odpoveď na počet pohlaví nedostal

Na Michala Šimečku sa rozhodol reagovať aj Milan Uhrík. Podľa neho majú progresívci vo svojom programe „viac drog, viac potratov, viac LGBTI, viac imigrantov, nižšie dôchodky, zrušenie 13. dôchodku, skrátenie materskej dovolenky“. Podľa Uhríka odporuje PS všetkým starým hodnotám a propagujú len to nové.

„Čo chcete vy riadiť? Vy neviete absolútne nič. Vy neviete ani to, aký je rozdiel medzi mužom a ženou alebo koľko je pohlaví,“ vyhlásil Uhrík a vyzval Šimečku, aby mu odpovedal na otázku, koľko je pohlaví. Šimečka vyhlásil, že na Uhríka „nechce minúť ani minútu“ a na otázku neodpovedal s dôvetkom, že nebude reagovať na hlúpe otázky.

Sulík sa vo svojej reakcii Šimečku zastal a Ficovi odkázal, že aj on (Fico) bol začiatočník a aby nemal obavy. Dodal, že PS nebude vo vláde samo a pre SaS je to blízky partner, na čo nadviazal vyhlásením, že jeho strana má dostatok skúsených ľudí, ktorými by zrejme podporil vládu s progresívcami. Sulík navyše Ficovi pripomenul, že on mal vo vláde „dosť schopných ľudí. Schopných všetkého“.

Pellegrini sa uprostred tohto sporu prihovoril ľuďom a výmenu názorov neriešil. Vyzval občanov, aby pre nich nastávajúce voľby neboli proti niekomu alebo niečomu. Podľa lídra Hlasu musia byť voľby – „vzhľadom na problémy, ktoré máme – za niečo“.

Milan Uhrík sa však vzápätí vrátil k svojej otázke a poprosil moderátora, aby venoval tri sekundy z jeho času Michalovi Šimečkovi. Dírer mu povedal, že niečo také nie je možné. Šimečka len zopakoval, že na Uhríkove otázky neminie ani sekundu. Hneď nato uviedol, že čakal, že sa ostatní diskutéri budú „navážať do PS“, ktoré podľa Šimečku prináša „slušnosť a pozitívnu kampaň“.

Drahé potraviny

Fico a Pellegrini navrhovali zastropovanie marží na potraviny a prevzatie strategických podnikov štátom. Voči tomu vyrukoval Sulík, ktorý potvrdil tézy z predošlých predvolebných debát, kde tvrdil, že úplne postačí, ak budú tieto podniky konkurencieschopné.

Pellegrini a Fico zhodne kritizovali „neviditeľnú ruku trhu“, kvôli ktorej ľudia na Slovensku chudobnejú. Predseda Smeru tiež upresnil, že „máme 13,5-percentnú infláciu na potraviny, čo je najviac z Európskej únie“. Pellegrini k tomu dodal, že Hlas má pripravený návrh zákona o znížení DPH pri predaji z dvora na nula percent. Sulík si neodpustil poznámku, že „to sa, samozrejme, nedá, ako som už spomínal“, a opäť navrhoval prostriedky k tomu, aby ľudia na Slovensku bohatli.

Čo s verejnými financiami

Poslednou otázkou bola konsolidácia verejných financií. Fico, Pellegrini a Uhrík svorne kritizovali vlády Matoviča, Hegera aj Ódora, prvého menovaného obvinili z katastrofického rozhadzovania. Fico zase v reakcii na správu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť vyhlásil: „Týmto teoretikom by som odkázal, nech nemudrujú.“ V rámci konsolidácie rozpočtu tiež táto trojica navrhovala zníženie výdavkov na zbrojenie, čo Uhrík konkretizoval slovami „pozor, nie na obranu, na zbrojenie“. Štát musí byť podľa neho schopný sebaobrany, ale nemôže vyhadzovať peniaze za techniku, „ktorá nakoniec aj tak skončí na Ukrajine“.

Pellegrini a Fico zdôraznili, že konsolidácia verejných financií nesmie byť nadradená potrebám ľudí. Hovorili o maximálne polpercentnom znižovaní deficitu ročne, vyslovili sa aj za zvýšenie investícií v regiónoch a hľadaní úspor mimo zásahu do sociálnych štandardov. Uhrík súhlasí s tým, že sociálne istoty nesmú byť ohrozené, nazdáva sa, že možno ušetriť pri výdavkoch štátu, zdôraznil i efektívnejšie čerpanie eurofondov.

Sulík presadzuje podporné impulzy a reformy vedúce k ekonomickému rastu. Voči predošlým obvineniam na svoju adresu sa ohradil, keď povedal: „My sme odišli z Matovičovej vlády, lebo on ako minister financií rozobral verejné financie bagrom, spolu s fašistami.“ Šimečka sa vyslovil i za adresnosť štátnej podpory.

Bodka na záver o spamovaní

Zaujímavým bodom debaty bol moment, keď Milan Uhrík použil slovo „spamovať“, za čo sa následne ospravedlnil, že ide o anglický výraz. Keď dokončil vetu, chytil sa príležitosti moderátor Dírer a vytkol Uhríkovi použitie anglického slova, pretože Uhrík je „ten, ktorý hovoril o tom, že treba používať oficiálny slovenský jazyk“.

Predsedovi Republiky pripomenul, že chce finančne postihovať všetkých, ktorí budú narúšať slovenčinu anglickými výrazmi, preto má byť vraj „prvý, kto potrestá sám seba“. Uhrík sa však nenechal vyviesť z miery a pokračoval vo svojom prejave.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok