Na mítingoch mával motorovou pílou, centrálnu banku a národnú menu chce zrušiť. Argentína má nového prezidenta

Novozvolený argentínsky prezident Javier Milei v nedeľu vo svojom príhovore po oznámení výsledkov vyhlásil, že ukončí desaťročia hospodárskeho úpadku a kedysi bohatej Argentíne vráti jej bývalú slávu. Informovala o tom agentúra AFP.

Argentina Elections Javier Milei sa oháňa motorovou pílou počas mítingu v argentínskom meste La Plata v utorok 12. septembra 2023. Foto: Profimedia.sk

Excentrický ekonóm Milei prisľúbil „obmedzené zásahy vlády, rešpektovanie súkromného vlastníctva a voľného obchodu. Model dekadencie sa skončil. Už niet cesty späť.“

„Dnes sa začína obnova Argentíny. Dnes sa začína koniec úpadku Argentíny. Dnes sa končí éra všadeprítomného štátu, z ktorého profitujú len niektorí, kým väčšina trpí,“ povedal 53-ročný Milei.

Medzi najväčšie problémy Argentíny podľa neho patria chudoba a zvyšujúca sa neistota, ktoré sa dajú odstrániť len vtedy, „ak opäť prijmeme myšlienky slobody“.

„Dnes sa jeden spôsob robenia politiky skončil a začal sa iný. Napriek pochmúrnej situácii vám chcem povedať, že Argentína má budúcnosť. Táto budúcnosť existuje, ak je liberálna,“ zdôraznil Milei a dodal, že „nie je priestor na vlažný prístup alebo polovičné opatrenia“.

Na margo prípadných protestov proti svojej politike Milei poznamenal: „Vieme, že sa nájdu ľudia, ktorí budú klásť odpor, ktorí chcú zachovať tento systém, ponúkajúci privilégiá pre niektorých, ale ochudobňujúci väčšinu. Hovorím im toto: „Všetko, čo je v zákone, je dovolené – ale nič, čo je mimo zákona.“

Priaznivci Javiera Mileia sa zhromažďujú pred sídlom jeho kampane po tom, čo Sergio Massa uznal porážku v druhom kole prezidentských volieb v Buenos Aires v Argentíne v nedeľu 19. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Spojené štáty mu blahoželajú

K volebnému víťazstvu zablahoželal Javierovi Mileiovi aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý ocenil vysokú účasť voličov a pokojný priebeh hlasovania. Spojené štáty sa podľa neho tešia na spoluprácu s ním a jeho vládou „na spoločných prioritách“.

Milei v nedeľňajšom druhom kole volieb porazil úradujúceho ministra hospodárstva Sergia Massu. Volebná komisia CNE po sčítaní 99 percent hlasov oznámila, že Milei získal 55,7 percenta hlasov a Massa 44,3 percenta.

Massa priznal porážku ešte pred zverejnením prvých čiastkových výsledkov. Massa pritom prvé kolo volieb konané 22. októbra vyhral s 37 percentami hlasov, Milei získal 30 percent. Na voľbách sa podľa CNE zúčastnilo 76,3 percenta voličov.

Javier Milei oslavuje so svojou sestrou Karinou Milei počas svojho víťazného prejavu po víťazstve v druhom kole prezidentských volieb v Buenos Aires v Argentíne, v nedeľu 19. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Čo všetko trápi Argentínu

Druhá najväčšia ekonomika Južnej Ameriky je v hlbokej kríze — miera inflácie dosahuje vyše 140 percent a približne 40 percent ľudí žije pod hranicou chudoby. Argentína trpí prebujneným štátnym aparátom, nízkou produktivitou priemyslu a rozsiahlou tieňovou ekonomikou, ktorá pripravuje štát o príjmy z daní. Národná mena peso naďalej stráca hodnotu voči americkému doláru a dlh neustále rastie.

Milei kandidoval za stranu La Libertad Avanza (Sloboda napreduje), ktorú založil v roku 2021. Tento samozvaný „anarchokapitalista“ pred voľbami sľuboval radikálny obrat: Chce zaviesť americký dolár ako zákonné platidlo, zrušiť centrálnu banku a mnohé ministerstvá a radikálne znížiť sociálne výdavky.

Jeho vzormi sú americký exprezident Donald Trump a bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro a podobne ako oni sa prezentoval ako protisystémový kandidát. Pápeža Františka pochádzajúceho z Argentíny označil za „mizerného ľavičiara“ a brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva je preňho komunista.

Nový prezident Argentíny sa svojho úradu ujme 10. decembra. Jeho osobe a jednotlivým plánom sme sa podrobne venovali v samostatnom článku nižšie.

(tasr/tod)