Koalícia vydala brožúru o zneužívaní moci. Protestné noviny má aj opozícia

Zásahy kukláčov, šikanovanie obvinených vo väzbe, jednostranné vyšetrovanie či nezákonné stíhanie. Tak opisujú predstavitelia súčasnej vlády obdobie premiérov Igora Matoviča a Eduarda Hegera v brožúre s názvom Únos spravodlivosti. Podľa vládnej koalície je to dôvod, prečo je potrebné zmeniť Trestný zákon a Trestný poriadok, ale aj zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. O novelách týchto zákonov práve rokuje slovenský parlament a mal by ich prijať pravdepodobne na budúci týždeň. Svoje noviny vydala aj opozičná SaS. Tá zase poukazuje na negatívne dôsledky navrhovaných zmien v trestných kódexoch.

Boris Susko (prvý zľava) za stolíkom a Robert Kaliňák Foto: Pavol Zachar/ TASR

Vo vládnej brožúre je opísaných 140 prípadov, ktoré „predstavujú len časť nezákonných a úmyselných konaní a príkladov zneužívania moci zo strany orgánov presadzovania práva“. Autormi publikácie sú Úrad vlády SR a ministerstvo spravodlivosti.

„Sú tam iba čisté fakty. Všetky tieto veci sú sprevádzané rozhodnutiami Najvyššieho súdu SR, Ústavného súdu SR, Európskeho súdu pre ľudské práva a generálnej prokuratúry,“ vyhlásil vo štvrtok vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer).

Publikácia má podľa neho potvrdzovať politizáciu orgánov činných v trestnom konaní v predchádzajúcom vládnom období. „To, že v rokoch 2020 až 2023 politická moc zneužívala policajnú a trestnoprávnu agendu voči vybraným subjektom slovenskej spoločnosti,“ povedal.

Nadkvalifikácia skutkov

V dokumente sa spomína kauza premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica a jeho straníckeho kolegu Kaliňáka, ktorých v roku 2022 obvinili zo zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a z ohrozenia daňového tajomstva. Skutky, za ktoré boli obvinení, sú podľa autorov brožúry prečinmi. Takéto prípady nedozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Aby tak mohol urobiť, mali byť takéto skutky páchané formou zločineckej skupiny. „Na to, že skutok môže byť nadkvalifikovaný upozornil aj najvyšší súd vo svojom rozhodnutí, ktorým Roberta Kaliňáka prepustil z väzby,“ píše sa v dokumente.

Predstavitelia Smeru argumentovali, že ich stíhali za štandardnú politickú činnosť. Obvinení boli aj za to, že upozornili na daňovú kauzu vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. Upozornili, že Kiska bol za ňu neskôr neprávoplatne odsúdený.

Prípad šéfa SIS

Ako príklad zlyhania sa v dokumente spomína aj prípad niekdajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladmíra Pčolinského. Bol obvinený vo veci úplatku 20-tisíc eur, ktorý mal údajne dostať od právnika Zoroslava Kollára za zastavenie odposluchov. Obvinenie napokon zrušila generálna prokuratúra.

O porušovaní zákona sa v kauze Pčolinský v dokumente tiež píše, že vyšetrovatelia sa snažia obvineným znemožniť riadnu obhajobu aj tak, že im neumožňovali prístup k spisu. Stalo sa to aj Pčolinskému, ktorý sa nedokázal pripraviť na rozhodovanie o jeho väzbe, keďže spis mu sprístupnili až tesne pred zasadnutím súdu. Za zbytočnú demonštráciu sily autori označili zadržanie Pčolinského v jeho byte. Nachádzali sa tam tiež jeho manželka, ktorá bola poslankyňou parlamentu za hnutie Sme rodina, a 9-ročná dcéra so zdravotným postihnutím.

Tibor Gašpar a jeho väzba

V rokoch 2020 – 2021 bol stíhaný v kauze Očistec bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Dnes je poslancom parlamentu za Smer. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Gašparovi zakázal styk s blízkymi, pretože by mohol prostredníctvom nich ovplyvňovať svedkov. Úrad špeciálnej prokuratúry, Špecializovaný trestný súd mu postupne odpísali, že sa tým nebudú zaoberať. „Ústavný súd konštatoval, že tak došlo k porušeniu jeho práva na účinný prostriedok nápravy a práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života,“ uviedol rezort spravodlivosti pod vedením Borisa Suska (Smer).

Ospravedlnenie Haščákovi

Ďalším z prípadov zlyhania je podľa autorov brožúry kauza finančníka Jaroslava Haščáka. Ten v roku 2020 putoval do väzby. Podľa obvinenia sa mal dopustiť korupcie a legalizácie nezákonných príjmov. Malo ísť o kúpu nahrávky, ktorá sa týkala kauzy Gorila. Haščáka z väzby po vyše mesiaci prepustili po rozhodnutí najvyššieho súdu. K rovnakému záveru dospel aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sa stotožnil s názorom sudcov a obvinenie Haščákovi zrušil.  Štát sa napokon prostredníctvom ministerstva spravodlivosti finančníkovi ospravedlnil.

V koalícii nechcú hrubú čiaru

Minister spravodlivosti Susko tvrdí, že za prípadmi opísanými v brožúre nemožno urobiť hrubú čiaru a zabudnúť. Je presvedčený, že treba nastaviť opatrenia, aby v budúcnosti nedochádzalo k masívnemu porušovaniu práva. „To sa snažíme urobiť práve návrhom novelizácie Trestného zákona,“ mienil Susko.

Protestné noviny SaS

Podľa vládnych činiteľov sú ľudia na protestných zhromaždeniach klamaní o dôvodoch zmeny trestných kódexov. Spomenuli opozičné dokumenty určené pre účastníkov protestov. Predseda SaS Richard Sulík tento týždeň totiž informoval, že strana pripravila noviny, v ktorých na praktických príkladoch vysvetľujú dôsledky znižovania trestných sadzieb. Opozícia chce noviny distribuovať po celom Slovensku.

(red, tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok