Bodka za kauzou Assange: Novinár sa dohodol s úradmi USA a čoskoro bude voľný

Portál Wikileaks v utorok uviedol, že jeho zakladateľ Julian Assange opustil väzenie v Británii, kde bol doposiaľ zadržiavaný, a odletel z krajiny.

449109750_852782756884173_8313634741648236390_n Julian Assange. Foto: WikiLeaks/Facebook

K oznámeniu došlo krátko po zverejnení informácií, podľa ktorých sa Assange po dohode s úradmi USA prizná k vine v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži, čo mu umožní návrat domov do Austrálie.

Assange podľa portálu odcestoval z Británie z letiska Stansted ešte v pondelok popoludní.

„Julian Assange je voľný,“ uvádza sa v príspevku na účte Wikileaks na platforme X.

„Z väzenia Belmarsh s maximálnym stupňom ochrany odišiel v pondelok 24. júna v ranných hodinách po tom, čo tam strávil dovedna 1 901 dní. Kauciu mu udelil londýnsky najvyšší súd a popoludní nastúpil na palubu lietadla na letisku Stansted a odletel z Británie,“ dodáva portál.

Po príspevku zverejnil Wikileaks aj krátke video, na ktorom vidieť zrejme Assangea, ako ho prevážajú na letisko a ako nastupuje do lietadla.

Portál krátko predtým uviedol, že Assange predstúpi pred federálny súd na súostroví Severné Mariány v Západnom Tichomorí a prizná sa k obvineniam zo sprisahania za účelom nezákonného získavania a šírenia utajovaných informácií o národnej obrane USA. Vyplýva to zo súdneho dokumentu, ktorý podalo americké ministerstvo spravodlivosti.

Podľa očakávania bude odsúdený na 62 mesiacov väzenia, čo je čas, ktorý už strávil vo väzbe a po vyslovení rozsudku sa vráti domov do Austrálie. Pojednávanie sa uskutoční v stredu o deviatej hodine ráno miestneho času (01.00 h SELČ), spresňuje Reuters.

Washington žiadal o vydanie Assangea do USA za údajné sprisahanie po tom, ako zverejnil státisíce uniknutých tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku.

(tasr, reuters, dpa)


Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok