Exkancelár Schröder: Mier na Ukrajine bol na dosah, zmarili ho „mocnejšie kruhy“

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder (SPD) na podujatí organizovanom švajčiarskym časopisom „Weltwoche“ uviedol, že ukrajinská strana ho kontaktovala, aby sa zúčastnil na mierových rokovaniach v Istanbule.

Gerhard Schröder Bývalý kancelár Gerhard Schröder v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Schröder tvrdí, že mier bol v roku 2022 na dosah. Kompromis medzi Ruskom a Ukrajinou spočíval v tom, že východné územia (Donbas) zostanú Ukrajine. Krym by sa stal ruskou enklávou a Ukrajina by sa musela vzdať členstva v NATO.

Vláda Volodymyra Zelenského však nebola schopná slobodne sa rozhodnúť, povedal Schröder bez toho, aby zachádzal do podrobností. „Mocnejšie kruhy“ stojace za Zelenským zablokovali mier, dodal podľa Die Welt. 

Bývalý kancelár stále považuje vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou za nebezpečnú a varoval, že Západ podceňuje možnosť eskalácie. Schröder kritizoval Putinovu inváziu ako „vážnu chybu“.

Nie je proti vojenskej alebo finančnej podpore Ukrajiny na jej sebaobranu, ale EÚ to musí spojiť s požiadavkami, aby ukrajinská vláda predložila seriózne a realistické mierové scenáre. „Aj táto vojna sa bude musieť skončiť rokovaniami. V žiadnom prípade ju nemožno rozhodnúť vojensky. Budú potrebné kompromisy,“ domnieva sa expolitik.

(est)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok