Tomáš: Už to nie je len spor medzi Hlasom a SNS. Pozícia Dolinkovej je podľa Danka neudržateľná

Kľúč na upokojenie situácie v koalícii má v rukách premiér Robert Fico (Smer), uviedol minister práce a podpredseda strany Hlas Erik Tomáš.

Snímka obrazovky 2024-09-23 o 14.18.52

„Hlas nechce nič iné iba jasné dodržiavanie koaličnej dohody a programového vyhlásenia vlády (PVV). Súčasťou dohody je, že post predsedu Národnej rady SR patrí strane Hlas,“ povedal Tomáš.

Pokračoval, že súčasťou PVV je prijatie 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku a stanovenie novej minimálnej mzdy vo výške viac ako 60 percent priemernej mzdy. „Nerozumiem, prečo sa zákon o minimálnej mzde stále odkladá, a nerozumiem, prečo Andrej Danko (SNS) má zrazu ambíciu spochybňovať 13. dôchodok,“ poznamenal minister.

Pokiaľ sa dohody dodržiavať nemajú, pýta sa, aký zmysel má táto vládna koalícia. Dodal, že nesúhlasil so zmenami v sociálnej oblasti a vie to celá koalícia. Na tri dni bola preto vyvolaná koaličná kríza.

Dôvod odvolať Dolinkovú nevidí

Tomáš si zároveň nevie predstaviť, že by vymenili ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas), ktorú cez víkend Danko skritizoval. „Ak ma niekto robiť personálne zmeny týkajúce sa nominantov konkrétnych strán, tak to ma robiť konkrétna strana a nemá nás k tomu vyzývať koaličný partner,“ poznamenal podpredseda Hlasu.

Dôvod na výmenu Dolinkovej nevidí, Hlas tiež nebude s opozíciou hlasovať za jej odvolanie v parlamente. Tomáš priblížil, že v utorok (24. 9.) bude rokovať predsedníctvo Hlasu.

SNS: Rodičovský dôchodok by sa nemal meniť

Koaličná SNS sa v pondelok doobeda ohradila voči útokom Hlasu a obviňovaniu z klamstiev. „Za dôchodky zodpovedá minister Erik Tomáš. SNS zastáva názor, že by rodičovský dôchodok mal ostať nezmenený. Nekoncepčným nastavením 13. dôchodku však Erik Tomáš ohrozil výšku rodičovského dôchodku,“ skonštatovala strana.

Dolinková je podľa SNS povinná predložiť opatrenia tak, aby bolo jasné, aké nemocnice štát ide budovať a ako nastaví sieť nemocničnej zdravotnej starostlivosti vrátane dobrého hospodárenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Erik Tomáš ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny sa nemôže zbaviť zodpovednosti za to, aká bude výška dôchodkov. Je plne v jeho rukách, či nastaví 13. dôchodok, alebo zachová rodičovský príspevok,“ tvrdí strana.

SNS preto vyzýva na jednotu v koalícii a súčasne apeluje na každého ministra, že sa nemôže zbaviť svojej rezortnej zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov.

Poslanci SNS nepodporia Dolinkovej odvolanie

Šéf SNS Andrej Danko popoludní viackrát zdôraznil, že nechce rušiť ani znižovať rodičovský dôchodok. Vytkol Tomášovi, že práve jeho rezost nastavil v decembri 2023 systém 13. dôchodkov tak, že to ohrozilo rodičovský dôchodok.

„Rodičia majú právo podieľať sa na príjme od svojich detí. Preto chcem, aby jasne zaznelo, že hľadáme cestu, ako to upraviť, ale ak dôchodky klesajú, je to zodpovednosť Erika Tomáša,“ domnieva sa Danko.

Pripomenul, že traja poslanci Hlasu nepodporili odvolávanie Michala Šimečku z pozície podpredsedu NR SR, čo podľa neho naznačuje, že strana národniarov je jednotná na rozdiel od klubu Hlas-SD.

Slovenská národná strana (SNS) nemieni vypovedať koaličnú zmluvu. Taktiež pri rokovaniach nemieni podraziť svojho koaličného partnera Smer. Danko ubezpečil ministra financií Ladislava Kamenického (Smer), že bude mať podporu SNS pri konsolidácii verejných financií. „Sme jednotní,“ poznamenal.

Téma zmeny na poste predsedu Národnej rady SR je podľa Danka „uzavretá“. Aj keby mu tento post ponúkli, už by ho nezobral. NR SR je napriek chýbajúcemu šéfovi funkčná a podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas) má plnú moc. Fico podľa Danka povedal prvý, že by bolo vyvážené, ak by post predsedu NR SR zastával. „Túto ambíciu by som bez podpory Smeru a Fica nemohol napĺňať, lebo si uvedomujem silu v SNS vo vláde. V Hlase to nepochopili,“ uviedol Danko.

Opätovne skritizoval ministerku zdravotníctva. „Každá strana zodpovedá zo svojich ministrov, ale kritiku Dolinkovej už v piatok urobil aj premiér Robert Fico. Ja som presvedčený, že Dolinková je vo svojej pozícii neudržateľná. Vrabce na streche čvirikajú, že je to s ňou zlé,“ podotkol.

Skonštatoval, že výmenu na poste ministerky zdravotníctva môže požadovať len premiér. Poslanci SNS jej odvolávanie v žiadnom prípade nepodporia, zdôraznil Danko.

(tasr, est)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok