Macron: Frankofónne štáty vystupujú za okamžitý pokoj zbraní na Blízkom východe

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone.

1. kolo predèasných volieb vo Francúzsku Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron to vyhlásil v sobotu (5. 10.), informuje TASR podľa agentúry AFP. „Jednomyseľne sme sa vyslovili za okamžité a trvalé prímerie a vyjadrili naše odhodlanie deeskalovať napätie v regióne,“ povedal Macron novinárom po skončení summitu OIF.

Macron tiež oznámil, že Francúzsko ešte tento mesiac zorganizuje medzinárodnú konferenciu na podporu Libanonu. Cieľom je podľa neho získanie humanitárnej pomoci a posilnenie bezpečnosti v južnej časti krajiny.

Francúzsky líder okrem toho povedal, že „ľutuje“ rozhodnutie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyslať izraelských vojakov do pozemných operácií v Libanone, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hizballáh.

Izrael v posledných týždňoch spustil intenzívne letecké útoky na ciele Iránom podporovaného Hizballáhu v Libanone a tento týždeň tam vyslal aj pozemné jednotky. Cezhraničné útoky oboch strán prebiehajú už takmer rok, od začiatku vojny Izraela proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy v októbri 2023.

(tasr)