Moldavci v referende zatiaľ hlasovali proti vstupu do EÚ

Bývalá sovietska republika si podľa čiastkových výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia, vybrala cestu mimo Európskej únie.

Maia Sandu Moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

V referende, v ktorom bolo spočítaných približne 70 percent hlasov, sa viac ako 55 percent opýtaných obyvateľov vyjadrilo za „nie“ a takmer 45 percent za „áno“, ale výsledky sa ešte môžu zmeniť po sčítaní hlasov v hlavnom meste Kišiňov, ktoré je vstupu do EÚ naklonené, ako aj v zahraničí.

Referendum sa konalo z iniciatívy proeurópsky orientovanej moldavskej prezidentky Maie Sanduovej.

Dvojité hlasovanie sa považuje za kľúčový test proeurópskeho smerovania tejto bývalej sovietskej republiky pod vedením Sanduovej, ale zatienili ho obavy z ruského zasahovania v súvislosti s vojnou na susednej Ukrajine.

Sanduová, ktorá v roku 2020 porazila Moskvou podporovaného kandidáta na post prezidenta, prerušila vzťahy s Ruskom a po invázii ruských vojsk na Ukrajinu v roku 2022 požiadala o vstup svojej krajiny s 2,6 miliónmi obyvateľov do EÚ.

Sanduová získala v prezidentských voľbách podľa čiastkových výsledkov 36 percent hlasov a v druhom kole sa pravdepodobne stretne so svojím najbližším konkurentom Alexandrom Stoianoglom – bývalým prokurátorom podporovaným proruskými socialistami. Stoianoglo dosiahol vyšší ako očakávaný výsledok, a to takmer 30 percent.

Účasť na referende o tom, či sa má upraviť ústava a zahrnúť do nej vstup do EÚ, sa blížila k 50 percentám, pričom Sanduovej tábor tvrdil, že je podhodnotená kvôli zastaraným zoznamom voličov.

Na to, aby bol výsledok referenda platný, bola potrebná viac ako 33-percentná účasť. Volebná účasť v prezidentských voľbách bola viac ako 51-percentná.

Sanduová (52), bývalá ekonómka Svetovej banky (WB) a prvá moldavská prezidentka, bola jasnou favoritkou volieb a prieskumy jej predpovedali aj víťazstvo v referende. „Tieto voľby rozhodnú o našom osude na mnoho rokov,“ povedala Sanduová.

Približne hodinu cesty od Kišiňova v meste Varnita bola zriadená volebná miestnosť špeciálne pre obyvateľov separatistického proruského regiónu Podnestersko.

Dokopy 27-členná EÚ začala rokovania o členstve s Kišiňovom v júni. Kritici Sanduovej tvrdia, že neurobila dosť pre boj proti inflácii ani pre reformu súdnictva.

Stoianoglo, ktorého Sanduová prepustila z funkcie prokurátora, vo svojej kampani vyzval na „obnovenie spravodlivosti“ a prisľúbil viesť „vyváženú zahraničnú politiku“.

(tasr, afp)


V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok