V Bratislave sa stretli predstavitelia Slovákov z celého sveta

Dvojdňové podujatie s účasťou zástupcov slovenských krajanov z osemnástich krajín z celého sveta poskytlo aj tento rok významný priestor na stretnutie a diskusiu o najdôležitejších otázkach a výzvach, ktorým Slováci žijúci v zahraničí čelia.

Cyprus Slovakia, Nicosia - 09 May 2024 Juraj Blanár. Foto: Profimedia.sk

Dnes ukončenú dvojdňovú konferenciu organizoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. O témach kultúry, vzdelávania, výskumu, komunikácie či sieťovania v rámci hlavného motívu konferencie Spájanie pre budúcnosť diskutovali zástupcovia a významné osobnosti slovenských pospolitostí a organizácií spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov Slovenskej republiky.

Spoločne sa zhodli na tom, že takmer 1,6 milióna Sloveniek a Slovákov žijúcich za hranicami svojej vlasti predstavuje neoddeliteľnú súčasť slovenskej spoločnosti a potvrdili záväzok venovať starostlivosti o krajanov osobitnú pozornosť.

Konferencia Slovákov žijúcich v zahraničí sa tento rok konala po prvýkrát na pôde rezortu diplomacie a svojim úvodným príhovorom ju otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.

„Naši krajania sú dôležitou súčasťou slovenskej diplomacie, reprezentujú a šíria dobré meno Slovenska ďaleko za jeho hranicami. Ich vôľa zachovávať národné tradície, materinský jazyk a kultúru je inšpiráciou aj pre nás doma. Aby sme si vážili našu vlasť, jej históriu a predkov,“ zdôraznil minister J.Blanár.

Pomoc a podpora Slovákom v zahraničí je podľa jeho slov zadefinovaná aj v Programovom vyhlásení vlády SR a hoci súčasná finančná situácia nie je priaznivá, šéf rezortu diplomacie potvrdil, že rozpočet Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) sa nebude znižovať.

„Napriek tomu, že musíme konsolidovať verejné financie, urobíme všetko pre to, aby ekonomická úroveň Slovenska rástla čím skôr. Nebudeme navyšovať finančné prostriedky úradu, ale zároveň ich nebudeme ani znižovať a akonáhle to bude možné, podporíme ich mnohé pripravované aktivity,“ uviedol J. Blanár.

Finančné prostriedky na projekty zamerané na návrat Slovákov žijúcich v zahraničí na Slovensko sú vyčlenené zároveň v rámci plánu obnovy a odolnosti. Podľa podpredsedu vlády SR Petra Kmeca je to ďalšia príležitosť ako podporiť krajanov zo strany štátu.

„Pre Slovensko je spolupráca s krajanskou komunitou mimoriadne dôležitá. Slováci, ktorí sa rozhodnú žiť a pracovať v zahraničí, sú vďaka svojim skúsenostiam pre našu krajinu veľkou pridanou hodnotou. Je naším cieľom, a to aj prostredníctvom pripravovaných projektov a formátov, pracovať na tom, aby sme využili potenciál, ktorý v zahraničných Slovákoch máme, a zároveň ich motivovali k eventuálnemu návratu domov,“ uviedol P. Kmec a doplnil, že podľa štatistík OECD žije v zahraničí približne 10 % občanov SR.

Tohtoročná konferencia sa venovala aj výzvam, ktorým krajanská komunita v tomto období čelí, a možnostiam ako zlepšiť a zjednodušiť ich komunikáciu so štátom. „Svet sa mení a aj my čelíme novým výzvam v komunikácii so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. Plánujeme nové projekty, ako je napríklad digitálna slovenská škola, knižnica či platforma určená na efektívnejšiu komunikáciu štátu a krajanov. Chceme ešte viac podporiť výučbu slovenského jazyka v zahraničí a prepájať vedeckú a výskumnú komunitu zahraničných Slovákov s domovom. Je naším cieľom, aby mladá generácia vyrastala v duchu hrdosti na svoju krajinu a mala k nej stále intenzívny vzťah,“ doplnila predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Dagmar Repčeková.

Stála konferencia ÚSŽZ venovaná slovenským krajanom sa koná už od roku 1999. Tento rok úrad v úvode podujatia zároveň udelil šesť ocenení za celoživotný prínos k zveľaďovaniu slovenského odkazu v zahraničí, ktoré získali Pavol Baláž, Miroslav Mojžita, Národné české a slovenské múzeum a knižnica Cedar Rapids, Východná Slovak Dancers, Dušan Tóth a Jaroslav Čukan.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok