Nicholsonová: To, čo nás čaká v predčasných voľbách, je horšie než Matovič

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti vysvetlila, prečo SaS napriek nezhodám s premiérom neplánuje vystúpiť z koalície. Predstava vlády na čele s Petrom Pellegrinim je údajne horšia než Matovičova samoľúbosť.

lucia Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: Facebook

Medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a koaličnými partnermi z SaS to dlhodobo vrie. Najväčším problémom sú rozdielne predstavy o tom, ako by sa Slovensko malo vysporiadať s epidemickou situáciou. Premiér sa najčastejšie dostáva do konfliktu s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Konflikt sa tiahne už od októbra, kedy Sulík odišiel z rokovania Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) a diskusie označil za „tliachanie”. Poukázal na chýbajúce dáta, na základe ktorých sa vláda rozhodla zavrieť reštaurácie či fitnescentrá. Premiér následne označil Sulíkovo správanie za mimoriadne nezodpovedné a neľudské a obvinil ho z toho, že sa „vezie na Kotlebovej vlne” a naháňa si politické hlasy.

Matovič sa však nepremohol a rozhodol sa mstiť aj na iných členoch SaS. Pár dní po tomto konflikte tak nevzal na rokovanie do Bruselu štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa (SaS) s odôvodnením, že nemá „najmenší dôvod byť nadmieru ústretový voči SaS a jej predstaviteľom”. Toto neštátnické rozhodnutie sa nakoniec otočilo proti nemu a vzniklo povestné video „One time, next time”, v ktorom sa dezorientovaný premiér prihovára lámavou angličtinou kameramanom pri live natáčaní.

Ani Sulík neostal premiérovi nič dlžný a pár dní nato sa zúčastnil protivládneho protestu, pričom kritizoval použitie vodného dela proti demonštrantom. Podľa Sulíka bolo na proteste veľa slušných ľudí, a preto sa im v diskusnej relácii RTVS ospravedlnil. Protest však zďaleka nebol mierny, ľudia sa snažili vyvaliť bránu Úradu vlády či preliezť cez plot.

Sulík, ako zástanca regionálnych opatrení, nepochodil ani s vlastným pandemickým plánom založeným na regionálnom princípe otvárania ekonomiky. Premiér ho vtedy vyzval, aby svoj plán ponúkol Mongolsku.

Cigániková, Gröhling a možno budú aj ďalší

Do rany sa Matovičovi dostala aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorú označil za „ťažkú lobistku Penty” a povedal, že klame, lebo to má aj v mene. Nezhody medzi koaličnými lídrami sa z nemocnice pokúsil vyriešiť predseda parlamentu Boris Kollár. Tí sa u neho v nemocničnej izbe stretli napriek zákazu návštev a sprísneným hygienickým opatreniam, čo odsúdil aj minister zdravotníctva a hlavný hygienik.

Po stretnutí všetci zúčastnení potvrdili, že nezhody medzi nimi sú zažehnané. Vývoj na ministerstve školstva, rušenie rokovania ÚKŠ, zamietnutie dvoch plánov na otvorenie škôl a premiérov výsmech ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi ale hovoria o niečom inom.

Tomu dal premiér „domácu úlohu” otvoriť do 7. decembra školy. ÚKŠ zamietol prvý Gröhlingov návrh. Svoj druhý plán prezentoval o deň neskôr, lebo rokovanie ÚKŠ bolo z neznámych príčin zrušené, napriek tomu ho ÚKŠ zamietol. Úlohu preto nesplnil a oznámil, že školy sa otvoria po Troch kráľoch. Následne ho Matovič vysmial a rozhodol sa otváranie škôl vziať do svojich rúk.

Šokujúce je v tomto smere obvinenie Gröhlingovej straníckej kolegyne Cigánikovej o tom, že Matovič ho vydieral, že školy sa mu nepodarí otvoriť, pokým „sa Sulík neospravedlní”. Toto vydieranie Matovič popiera a Gröhling, ktorý jediný by ho mohol potvrdiť, zaťato mlčí. Vzhľadom na vývoj koaličných vzťahov medzi obomi stranami sa začínajú objavovať otázky, prečo vlastne SaS neopustí koalíciu. To sa pokúsila vysvetliť europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pellegrini je horší než Matovič

Vo videu sa prihovára voličom a vysvetľuje im, že stranícke plány stoja nad roztržkami s premiérom.

„SaS išla do vlády kvôli zodpovednosti za našu krajinu. To preto bez emócií ustojíme ponižovanie našich poslancov a ministrov Igorom Matovičom, ktorý si aj tak zakaždým dá vlastný gól,” poukazuje politička na klesajúce preferencie OĽaNO.

Premiér sa podľa nej mylne spolieha, že vládu udrží Boris Kollár, ktorý však čelí od svojej autonehody viacerým vážnym prešľapom, ktoré mu na obľube voličov nepridávajú. V prípade predčasných volieb sa podľa nej posilní najmä strana Hlas, vedená expremiérom Petrom Pellegrinim a strana Smer pod vedením Roberta Fica.

„Organizovaná zločinecká skupina Gašpar, Lučanský, Bödör, Krajmer, Hraško, Kováčik, Slobodník, Makó, Haščák, Jankovská, Kollár, Kočner a ďalší boli podľa dnes známych informácií napojení na skupinu v Smere a v Hlase,” vysvetľuje.

V nasledujúcich minútach vysvetľuje Nicholsonová najväčšie zlyhania Fica, Pellegriniho, exministra vnútra Roberta Kaliňáka či Denisy Sakovej. Poslanci, ktorí odišli zo Smeru a vytvorili stranu Hlas, sú podľa nej samé „neviem, nevedela som, nevidela som, nepamätám si”, ale počas vykonávania poslaneckého mandátu na pravidelnej báze komunikovali s oligarchami, mafiánmi a skorumpovanými sudcami.

„Ak máte terajšiu vládu v zuboch, je to pochopiteľné. Ale spomienkový optimizmus na tie predošlé nie je namieste. O chvíľu bude zvolený nový generálny prokurátor, vyšetrovatelia, ktorí mali celé roky zviazané ruky, konečne môžu slobodne pracovať a je to vidieť,” upriamuje pozornosť na zatýkanie vyššie spomenutých závadových osôb.

V porovnaní s týmito úspechmi pri očisťovaní štátu je podľa Nicholsonovej znesiteľná aj Matovičova samoľúbosť. „A preto sa SaS nikam nechystá,” uzatvorila.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok