V oravskej dedine sa testy vydarili. Školu otvorili všetkým

Základná škola v Mútnom bola jedna z mála tých, ktoré sa zúčastnili na víkendovom pilotnom testovaní škôl a v pondelok otvorili svoje brány pre všetky triedy druhého stupňa. Ako to hodnotia?

žiak žiaci Základná škola na Hargašovej ulici Pilotné testovanie žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov škôl. Foto: Pavol Zachar/TASR

Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády jej predseda Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling na spoločnej tlačovej besede ohlásili, že v školách sa bude cez víkend a počas tohto týždňa uskutočňovať pilotné testovanie.

Zúčastniť sa na ňom smú druhé stupne základných škôl a stredné školy, ak ich zriaďovateľ ponúkne pomoc pri vykonaní testovania. Potrebná je účasť žiakov, aspoň jedného z ich rodičov a zamestnancov školy. Tí, čo sa preukážu negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu, môžu od pondelka 7. decembra absolvovať prezenčnú výučbu. Medzi takéto školy patrí aj základná škola v Mútnom, v námestovskom okrese na Orave.

Každý deň sa ráta

„Rozhodli sme sa školu otvoriť, pretože každý deň, čo sú deti v škole, je pre nás vzácny. Čo si budeme nahovárať, dištančné vzdelávanie nie je také, ako keď sú žiaci v škole,” vysvetľuje pre Štandard riaditeľka Jana Murínová.

Rozhodnutie zúčastniť sa na testovaní vraj padlo v piatok a v ten istý deň sa to aj „odkleplo”. Následne na školskej stránke zverejnili pre rodičov oznam o pripravovanom testovaní, triedni učitelia obvolávali všetkých rodičov a informovali ich.

Prípravy na testovanie

Po prihlásení na webstránke a schválení žiadosti už bolo potrebné len zaobstarať potrebné náležitosti na pilotné testovanie. „Veľkú pomoc poskytol pán starosta Marián Murín, pretože obec, ako náš zriaďovateľ, to všetko zariadila.”

Odberné miesto umiestnili priamo do školy, pretože priestory spĺňali hygienické parametre. Aj doterajšie plošné testovania sa v Mútnom odohrávali práve na tomto mieste. Zdravotnícky personál pochádzal z obce a administratívni pracovníci boli ľudia z obecného úradu, ktorí sa zapojili ako dobrovoľníci v rámci voľného času. Po tom, ako dodal štát antigénové testy, sa mohlo začať testovať.

Boli aj takí, čo testovanie odmietli

Pilotné testovanie spustili v sobotu a bežalo v čase od 8. do 18. hodiny. Účasť rodičov a detí bola 83 percent, pozitívny nebol nikto. Niektorí rodičia testovanie odmietli z politického presvedčenia, pretože sa vraj nezúčastnili ani na plošných testovaniach. Podľa riaditeľky však títo rodičia nedomysleli, ako sa deti budú ďalej vzdelávať. „Online hodiny už neprebiehajú, deťom, ktoré nie sú v škole, posielame úlohy cez edupage, ale týmto deťom chýba výklad učiva,” sťažuje sa.

Medzi učiteľmi panoval v tomto smere konsenzus a do testovania išli všetci 50 zamestnanci školy. Rozhodli sa tak pre deti a rodičov a nikto s tým nemal problém. „Veľmi sme neuvažovali, či je to dobré alebo zlé, keďže iná alternatíva nebola. Chopili sme sa toho, že chceme deti naspäť v škole,” uvádza riaditeľka.

Aj na dva týždne sa oplatí

O zmysluplnosti testovania nemajú v Mútnom pochyby. Aj dva týždne do Vianoc dokážu deťom a učiteľom vraj veľmi pomôcť. „Každý deň, ktorý prišli deti do školy, je dobrý,” zdôrazňuje opäť Murínová. Tento čas pomôže podľa nej deťom obnoviť si väzby v kolektíve, ako aj svoje školské návyky.

Napriek tomu, že druhú vlnu dištančného vzdelávania zvládli lepšie a učitelia na ňu boli pripravení, osobný kontakt medzi učiteľom a žiakom je vraj nenahraditeľný. „Mám informácie od učiteliek, ktoré dištančne vysvetľovali učivo a deti tomu nerozumeli, pričom teraz to isté učivo pochopili bez problémov na prvýkrát,” opisuje Murínová.

Nasledujúce dva týždne chcú učitelia využiť na opakovanie a upevnenie vedomostí z učiva, ktoré žiaci prebrali počas dištančného vzdelávania. Vyučujúci tak získajú prehľad o vedomostiach žiakov. „Sme vďační rodičom, že umožnili deťom vrátiť sa do škôl, a obci, že to zorganizovala,” uzatvára riaditeľka.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok