Zatvorenie terás ženie reštaurácie do bankrotu

Zatvorenie terás povedie podľa majiteľov reštaurácií k ďalším bankrotom a vyžiada si vyššie finančné kompenzácie od štátu. Tie už teraz meškajú a v praxi sa niekedy nedodržiavajú. Na ich stranu sa stavia minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý hovorí o ich systematickom likvidovaní.

Vyhrievané terasy v reštaurácii v Michalovce Vyhrievané terasy v reštaurácii v Michalovciach. Foto: Roman Hanc/TASR

Situácia v gastroprevádzkach je dlhodobo hraničná. Reštaurácie sú pre sprísnené hygienické opatrenia zatvorené od 15. októbra. Niektoré boli schopné spojazdniť vydávanie jedla cez okienko, iné napriek blížiacej sa zime nechali otvorené terasy, keďže v exteriéri bola konzumácia jedla povolená.

Napriek tomu, že tieto opatrenia nedokázali vykompenzovať tržby reštaurácií spred uzavretia a zákazníci kontinuálne ubúdali, 27. novembra prišla pre gastro ďalšia rana. Terasy museli byť podľa novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva z jednej strany otvorené.

Situácia sa vyhrotila až natoľko, že v utorok 8. decembra niektoré gastroprevádzky napriek zákazu otvorili brány svojich podnikov. Cieľom bolo poukázať na aktuálny zúfalý stav a nedostatočnú pomoc od štátu. Tá, zdá sa, tak skoro ani nepríde.

Na stredajšej tlačovej besede premiér Igor Matovič oznámil, že Slovensko čaká lockdown a hlavný hygienik Ján Mikas vyhlásil nové opatrenia. Pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu sa od piatka 11. decembra uzavrú terasy reštaurácií, zostane však možnosť vziať si jedlo so sebou. Zakázané tiež bude konzumovať jedlo v spoločných priestoroch hotelov. Opatrenia by mali byť platné najmenej tri týždne. V okresoch, kde bude pandemická situácia zlá, sa reštaurácie otvorenia ešte neskôr.

Minister hospodárstva Richard Sulík dnes označil tieto opatrenia za „systematickú likvidáciu gastrosektora“ a utorkovú vzburu podnikov pokladá za „akt zúfalstva“. Ako to vidí gastro?

Zatvorené terasy znamenajú ďalšie bankroty

Gastronomické zariadenia považujú posledné ohlásené opatrenia za diskriminačné a upozorňujú na fakt, že zatvorenie terás môže viesť k ďalším hromadným bankrotom. „Reštaurácie si to zase odniesli. V obchodných centrách a hypermarketoch sa ľudia ešte budú 12 dní tlačiť, kým reštaurácie zajtra končia. Zatvorením terás sa obrovská časť podnikateľov, ktorí so svojimi zamestnancami ešte ako tak živorili, presúva do pásma bankrotu. Bez akýchkoľvek kompenzácií!“ hovorí Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro!

Podľa Laša budú pre zatvorené terasy straty tržieb „rozhodne vysoko nad 85 percent, čo znamená rozsudok smrti nad tisíckami podnikov“. Upozornil, že štátna pomoc v tomto smere zaostáva, hoci gastronomické prevádzky musia naďalej platiť nájom, energie, odvody a mzdy zamestnancom, ako aj iné náležitosti.

„K tomuto veľkému problému sa vláda bude musieť postaviť čelom. Mimochodom, už v septembri bolo neskoro! Inak sa búrky, ako bola tá s otváraním interiérov, určite budú opakovať v omnoho horšom meradle,“ varuje Laš.

Potrebujeme kompenzácie

Pre niektorých majiteľov prevádzok boli aj predchádzajúce opatrenia devastačné. Iní upozorňujú na to, že ďalšie sprísňovanie zrejme neprežijú. „Toto je koniec, chceme normálne kompenzácie, ako sú všade na západ od Slovenska,“ vyzýva Laš.

Súčasné kompenzácie z ministerstva práce sú na úrovni 80 percent pomoci za zamestancov, ktorí pre opatrenia nemôžu pracovať, čo je nedostatočné, pretože 20 percent musia aj tak zaplatiť krachujúce reštaurácie. Navyše za týchto zamestnancov musia stále platiť odvody, a to pod hrozbou pokuty aj vtedy, ak meškajú dotácie na zamestnancov.

Veľké problémy vznikajú pri nájmoch, kde prenajímatelia odmietajú dávať na ne odporúčané 50-percentné zľavy, ktorých preplatenie majú žiadať od ministerstva hospodárstva. „Melieme z posledného, čo znamená, že už nám narastajú dlhy. Majiteľ priestoru, ktorý máme v prenájme, od nás požaduje stále platenie aj energií aj prenájmu. Pričom aktuálne už sme nezaplatili za október 2020 nič, pretože na to jednoducho nemáme peniaze,“ uvádza Ján Valovič, riaditeľ Plzenskej pivárne na Zimáku v Bratislave.

Reštaurácie sa do dnešného dňa nedočkali ani pomoci z ministerstva dopravy, ktoré avizovalo, že im preplatí desatinu chýbajúcich tržieb z minulého roka. Tá sa zrejme bude vyplácať až na jar. „To už mnohé podniky ani nedožijú,“ konštatuje Laš.

Podľa iniciatívy sa predvianočné opatrenia odrazia aj na celkovej výške kompenzácií. Napriek tomu, že tie súčasné sú nedostačujúce a meškajú, gastroprevádzky budú po novom určite potrebovať vyššiu štátnu pomoc, ako keby ostali terasy otvorené.

Radšej nech nás úplne zatvoria

Vzhľadom na to, že štátna pomoc mešká, rastú gastroprevádzkam nezaplatené faktúry. Majitelia reštaurácií tiež zdôrazňujú, že v tomto smere nejde len o nich, ale aj o dodávateľské firmy, ktorým vypadli objednávky, a teda krachujú. Aj tie budú potrebovať finančnú pomoc.

„Nech nás radšej úplne zatvoria a dajú nám skutočné dotácie, ktoré zabezpečia, že budeme na nule. Nie, že takto nám každý deň vzniká väčšia a väčšia strata a dlhy,“ vyjadril Valovič svoj názor na súčasnú štátnu pomoc.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok