Prečo Indonézia zaočkuje najskôr pracujúcich?

Masívne očkovanie prebieha aktuálne na viacerých kontinentoch a rôznymi vakcínami. Tieto štáty majú však spoločné postupy, v rámci ktorých očkujú najskôr zdravotníkov a rizikové skupiny. Indonézia zvolila inú stratégiu. Čo ju k tomu viedlo?

testy na koronavírus na Bali Antigénové testy na koronavírus na Bali. Fofo: TASR

Niektoré európske štáty začali očkovať vakcínou od BioNTech a Pfizer ešte pred členskými štátmi Európskej únie (EÚ). Patrí medzi ne napríklad Veľká Británia, ktorá očkuje od 8. decembra, Švajčiarsko, ktoré začalo s vakcináciou 23. decembra a Srbsko, ktoré sa pridalo na Štedrý večer.

Po schválení vakcín od firiem BioNTech a Pfizer zo strany Európskej liekovej agentúry zahájili masové očkovacie programy aj štáty EÚ. Nemecko, Maďarsko a Slovensko začali s očkovaním ešte v sobotu 26. decembra len niekoľko hodín po príchode vakcín. Niektoré členské štáty sa pridali 27. decembra a iné, ako Holandsko, ešte vakcinácia obyvateľstva len čaká.

Spoločným znakom väčšiny európskych aj mimoeurópskych štátov je, že začali v prvej vlne očkovať zdravotníckych pracovníkov, zamestnancov sociálnych zariadení a kritickej infraštruktúry a rizikové skupiny, pre ktoré sú respiračné choroby nebezpečnejšie. V niektorých štátoch sa medzi prvými dali zaočkovať aj politici, aby rozptýlili obavy skeptického obyvateľstva. Existuje však štát, ktorý sa rozhodol zvoliť iný postup.

V prvom rade pracujúci

Je ním Indonézia, ktorá bude podľa agentúry Reuters po zdravotníkoch z prvej línie a štátnych zamestnancoch prioritne masovo očkovať ľudí v produktívnom veku. Príčinou tohto rozhodnutia je, že Indonézia plánuje zahájiť hromadné očkovanie vakcínou vyvinutou čínskou spoločnosťou Sinovac Biotech, ku ktorej má ako k jedinej prístup.

Úrady tvrdia, že zatiaľ nemajú dostatok údajov o účinnosti danej vakcíny na starších ľudí, pretože klinické štúdie prebiehajú na ľuďoch vo veku 18-59 rokov. Oficiálne stanovisko ministerstva zdravotníctva znie, že čaká na odporúčania liekových regulačných úradov, ktoré rozhodnú o tom, či sa smú očkovať aj starší ľudia.

Tejto komplikácii nečelia štáty, ktoré masívne očkujú vakcínou od BioNTech a Pfizer, ktorá má preukázateľne dobré účinky u ľudí všetkých vekových kategórií. Očakáva sa, že dodávanie tejto vakcíny do Indonézie sa začne od tretieho štvrťroka, zatiaľ čo vakcína vyvinutá spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou sa začne distribuovať v druhom štvrťroku.

Čo na to odborníci?

Podľa aktuálnych vyjadrení odborníkov z oblasti vakcinácie nemusí byť indonézsky spôsob očkovania fiaskom. Podľa Petra Collignona, profesora infekčných chorôb na Austrálskej národnej univerzite, zatiaľ nemôžeme tvrdiť, že niektorý postup je nadradený či jediný správny. Indonézska stratégia by podľa neho mohla spomaliť šírenie choroby, ale nemusí mať vplyv na celkovú úmrtnosť. Zároveň sa podľa neho spätnou analýzou dozvieme, či bude zvládanie koronakrízy v Indonézii dramaticky odlišné v porovnaní s USA a Európou.

Profesor Dale Fisher z Lekárskej fakulty Yong Loo Lin na Singapurskej univerzite uviedol, že prístup Indonézie má svoje racionálne odôvodnenie. „Pracujúci ľudia v mladšom i strednom veku sú vo všeobecnosti aktívnejší, viac spoločenskí a viac cestujú, takže táto stratégia by mohla znížiť prenos v komunite rýchlejšie ako očkovanie starších osôb,“ uviedol. Na druhej strane Fisher priznal, že svoje odôvodnenie má aj prioritné očkovanie starších ľudí, kedže ich koronavírus viac ohrozuje.

Kolektívna imunita či obnova ekonomiky

Ďalším prínosom, ktorý chce Indonézia cez očkovanie sociálne mobilnejších a ekonomicky aktívnejších skupín dosiahnuť, je kolektívna imunita a oživenie ekonomiky.

Minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin uviedol, že pre jej dosiahnutie potrebné zaočkovať 181,5 milióna ľudí, čo je zhruba 67% jej populácie. Niektorí odborníci sú voči kolektívnej imunite skeptickí, pretože doposiaľ nie je známe, či očkovaní ľudia môžu prenášať vírus. Ak by sa potvrdilo, že zaočkovaní ľudia sú stále infekční, starší ľudia by boli naďalej v ohrození.

Isté však podľa ekonómov je, že ak by bol očkovací program pre približne sto miliónov ľudí úspešný, pomohlo by to naštartovať ekonomiku, pretože by sa obnovila hospodárska činnosť. Dané skupiny patria k tým, ktoré sa v najväčšej miere podieľajú na výrobe a majú aj vyššie výdavky, čím zabezpečujú tok peňazí.

Ekonóm Faisal Rachman uviedol, že očkovanie vekovej skupiny 18-59 by mohlo viesť k hospodárskemu rastu, pretože spotreba domácností sa na indonézskej ekonomike podieľa viac ako 50 percent. Pandémia totiž spôsobila, že Indonézia, ktorá je najväčšou ekonomikou juhovýchodnej Ázie, sa viac ako po dvoch desaťročiach ocitla v recesii, pričom vláda odhaduje pokles až o 2,2 percenta.

Ak sa indonézska stratégia vydarí a štatistiky úmrtí nebudú nad priemerom zvyšku sveta, úžitok z nej budú mať občania ako aj tie štáty, ktoré s očkovaním ešte nezačali. Správna analýza indonézskych dát a ich komparácie s európskymi číslami môže napomôcť vzniku všeobecného očkovacieho kľúča, ktorý by ľudstvo mohlo využiť pri výskyte ďalších pandémií.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok