Javil sa ako bezproblémový žiak, hovorí riaditeľka o tínedžerovi, ktorý v škole v Novákoch útočil sekerou

Pri štvrtkovom útoku sekerou na strednej odbornej škole v Novákoch sa zranila jedna osoba. Prípad prebrala Národná kriminálna agentúra.

P SR Ilustračný obrázok. Foto: Polícia CR/Facebook

Jeden tínedžer začal behať po škole so sekerou v ruke. Informujú o tom Noviny.sk.

Podľa informácií TV JOJ sekol jedno dievča do čela a vraj zranil aj ďalšieho chlapca. Po vážnom útoku zo školy ušiel. Policajti nasadili psovodov a po žiakovi pátrali. Chytili ho pol kilometra od školy v neďalekom poli. 

Polícia SR na sociálnej sieti skonštatovala, že zranenie, ktoré poškodená osoba utrpela, našťastie nie je vážne. Študenti sú v starostlivosti posttraumatického intervenčného tímu a muži zákona úzko spolupracujú s vedením školy. Deklarujú, že prijali adekvátne opatrenia a nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

„Môžeme ubezpečiť verejnosť a rodičov, že polícia prijala adekvátne opatrenia a nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Momentálne na mieste vykonávame potrebné procesné úkony úkony, bližšie informácie na teraz nie je možné poskytnúť,“ píše sa na stránke polície.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) deklaroval súčinnosť zložiek rezortu vnútra kolegom z rezortu školstva pri nastavovaní bezpečnejšieho prostredia na školách. Dodal, že udalosti ako tie z Novákov sa nesmú stávať.

„Ako rodič prosím otcov a matky, aby venovali dostatočnú pozornosť svojim deťom, vnímali ich potreby a reagovali na ne. Takýmto prípadom vieme predísť dostatočným prístupom a vnímaním potrieb dieťaťa,“ skonštatoval Mikulec.

„Aktívne komunikujeme aj so Žilinskou univerzitou a jej Fakultou bezpečného inžinierstva, ktorá sa zaoberá aj vypracovaním metodík pre jednotlivé oblasti, ako sú školstvo či doprava,“ doplnil minister.

Na školskom výbore sa bude riešiť agresívne správanie v školách

Na školskom parlamentnom výbore budú v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) hľadať riešenia, ako pristupovať k agresívnemu správaniu na školách a ako mu predchádzať. V reakcii na štvrtkový incident na Strednej odbornej škole (SOŠ) v Novákoch to uviedol predseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (OĽaNO).

„Škola má byť bezpečným miestom pre žiakov i učiteľov,“ povedal Vašečka. Správu o tom, že študent na SOŠ v Novákoch zaútočil sekerou na študentov, prijal Vašečka so znepokojením. „Je šokujúce, že takýto ohavný čin sa odohral na pôde školy, do ktorej rodičia každý deň posielajú svoje deti s vierou, že sú v bezpečí a nič im tam nehrozí,“ uviedol.

Vašečka poukázal na to, že štvrtkový incident je jasným dôkazom toho, že bezpečnosť na školách sa musí riešiť.

Javil sa ako absolútne bezproblémový žiak, hovorí riaditeľka

Psychologickú pomoc po štvrtkovom útoku sekerou poskytnú odborníci okrem študentov i pedagógom. Škola sa následne s nimi dohodne na ďalšom postupe. Uviedla to riaditeľka SOŠ Katarína Piačková.

Útočiť mal byť podľa nej študent prvého ročníka. K okolnostiam útoku sa vyjadriť nechcela, keďže ho vyšetruje polícia. Škola s policajtmi podľa nej intenzívne spolupracuje. „Všetkých nás to hlboko zasiahlo. Máme tu intervenčný psychologický tím, ktorý pracuje so žiakmi, o chvíľu budeme mať sedenie aj s učiteľmi,“ uviedla Piačková.

S útočníkom sa podľa svojich slov aj osobne rozprávala, o čom, nechcela povedať. „Chlapec je žiakom prvej triedy. Javil sa ako absolútne bezproblémový, nezaznamenali sme ani náznak niečoho, čo by sme si mali všimnúť,“ priblížila.  

Jeden zo študentov prvého ročníka opísal, že počul krik, nachádzal sa však na inom mieste, na akom došlo k útoku. „Boli sme len zatvorení v triede,“ povedal. Útočníka študent podľa svojich slov nepoznal. Do školy si po študenta prišiel jeho otec. „Mne volal syn, nevedel som o ničom. Až dcéra mi potom povedala, že na internete sú prvé informácie. Som rád, že sa mi ohlásil a že je v poriadku,“ doplnil otec.  

Škola sa bude pri ďalšom svojom postupe podľa riaditeľky riadiť odporučením psychológov. „Zranená žiačka je momentálne na ošetrení v bojnickej nemocnici mimo ohrozenia života. Do školy zavolali podporný psychologický tím, ktorý vykonáva rozhovory so študentmi. Rovnako škola bude túto smutnú udalosť komunikovať s rodičmi študentov,“ dodala v stanovisku hovorkyňa zriaďovateľa školy Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková.  

Chronológia útokov na školách v SR

21. októbra 2010: Rezné poranenie príborovým nožom spôsobil 12-ročný školák svojmu spolužiakovi v Základnej škole v Plaveckom Štvrtku. Poranenie si vyžiadalo prevoz maloletého do nemocnice, odkiaľ ho po ošetrení prepustili.

5. októbra 2015: V Michalovciach si na štyri školáčky vo veku 12 a 13 rokov pri jednej z michalovských škôl počkala skupinka chlapcov vo veku 11 a 12 rokov a ohrozovali ich nožom.      

27. februára 2019: V Základnej škole v Spišskej Novej Vsi sa strieľalo. Chlapec vystrelil na svojho spolužiaka zo strelnej zbrane, maloletého pacienta so zranením hlavy previezli po prvotnom ošetrení do miestnej nemocnice. K incidentu došlo na streleckom krúžku.

11. júna 2020: Pri incidente v Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach zomreli dvaja ľudia. Päť osôb utrpelo zranenie. Páchateľa polícia zneškodnila. Útočníkom bol bývalý žiak školy. Pri incidente zomrel zástupca riaditeľa školy, ktorý sa snažil útočníka s nožom zastaviť.

10. októbra 2022: Na Základnej škole v Majcichove pri Trnave napadli starší žiaci deväťročného integrovaného tretiaka. Po incidente skončil chlapec v nemocnici.      

14. októbra 2022: Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala mladistvého a obvinila ho z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Zaútočiť chcel na viacerých spolužiakov a pedagógov Základnej školy v obci Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica.

(Eva Struharňanská, TASR)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac