Viac futbalu. Prečo rozhodcovia v Katare tak veľa nadstavujú

Zápasy na futbalových majstrovstvách sveta trvajú dlhšie, ako sme boli zvyknutí. Rozhodcovia po novom v jednom polčase bežne nadstavujú aj deväť minút. Dôvodom je nový prístup Medzinárodnej futbalovej federácie.

Wales - Irán Rozhodca Mario Alberto Escobar Toca ukazuje červenú kartu brankárovi Waynemu Hennesseyovi z Walesu v zápase Wales - Irán. Foto: TASR/AP

Futbaloví fanúšikovia si isto všimli, že rozhodcovia na prebiehajúcich majstrovstvách sveta (MS) v Katare začali nadstavovať oveľa viac minút, ako bolo zvykom. Pokiaľ sa počas zápasu nestalo nič vážne, doteraz bolo bežné, že prvému polčasu arbiter pridal minútu a druhému tri až päť minút.

Po novom však diváci môžu sledovať zápasy, v ktorých arbitri nadstavujú bežne aj sedem či deväť minút.

Hoci sa pravidlá futbalu väčšinou pred veľkými podujatiami do istej miery menia, touto zmenou ostali zaskočení aj skalní futbaloví nadšenci či športoví komentátori. Z klubových súťaží či národných kvalifikácií totiž na také dlhé nadstavenia nie sme zvyknutí. Nejeden fanúšik si napríklad pri signalizácii deviatich nadstavených minút mohol pomyslieť, že štvrtý rozhodca signalizuje neskoré striedanie a nie údaj o nadstavenom čase.

Nadstavený čas je kľúčový

To, čo sa udeje v nadstavenom čase, je pritom často rozhodujúce. 

Napríklad Irán po sympatickom výkone pokoril Wales 2:0 až gólmi z 98., respektíve 101. minúty. Rozhodca nadstavil až deväť minút, no zápas sa skončil až v 103. minúte. Počas zápasu totiž došlo k udeleniu červenej karty, ktorú rozhodca udelil waleskému brankárovi až po preskúmaní videa.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) chce zmenou kompenzovať stratený čas pri striedaniach, oslavách gólov či posudzovaní videa. „Odporúčali sme našim rozhodcom, aby boli veľmi presní pri výpočte času, ktorý sa má pridať na konci každého polčasu, aby sa vykompenzoval čas stratený v dôsledku špecifického druhu incidentu.,” vysvetľuje bývalý rozhodca a súčasný šéf komisie rozhodcov FIFA Pierluigi Collina.

Collina upozorňuje aj na oslavy gólov, počas ktorých sa tiež nehrá. ,,Predstavte si, že za polčas padnú dva-tri góly. Takže je ľahké stratiť tri, štyri, päť minút len oslavou gólu. Tento čas treba zvážiť a na konci kompenzovať,“ dodáva Collina.

Koniec otravného zdržiavania?

Okrem bežných situácií, pri ktorých sa aktívne nehrá, ako napríklad pri zahrávaní rohových kopov či vhadzovaniach, alebo mimoriadnych situáciách, napríklad keď sa zraní hráč či keď rozhodca posudzuje zákrok na videu, dochádza často k zámernému zdržiavaniu hry.

Keď tím napríklad vyhráva len o gól a dostane sa v závere zápasu pod tlak, tak štyria hráči zrazu ,,dostanú” kŕče, brankár záhadne ,,nevidí” loptu a jej odkop od brány trvá neúmerne dlho. Zo strany hráčov ide, samozrejme, o zámer, pričom mnohí fanúšikovia to považujú za nešportové správanie či za otravné zdržiavanie.

Aj pravidlá futbalu poznajú ,,zdržiavanie hry”, za ktoré môže rozhodca udeliť žltú kartu. Hráči sa však naučili zdržiavať tak, aby to nevyzeralo explicitne a tak je na nich rozhodca prikrátky. Arbitri potom nie vždy premrhaný čas zohľadnia v počte nastavených minút .

Jedným z cieľov novinky je preto odradiť hráčov od úmyselného zdržiavania hry. Či sa to podarí, to ukáže až čas.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok