Vodič autobusu vo Francúzsku cestujúcim púšťal verše z Koránu. Na protesty reagoval útočne

Cestujúci v diaľkovom autobuse z francúzskeho mesta Aix-en-Provence do Marseille museli počas celej jazdy počúvať verše z koránu. Púšťal im ich moslimský šofér, ktorý na protesty cestujúcich reagoval tvrdením, že ak sa im to nepáči, majú vypadnúť.

Fiet8wUX0AA3BoD Ilustračný záber. Foto: Twitter/ Allah Islam Quran

Proti hlasnému púšťaniu veršov z Koránu, s ktorým vodič začal už pred odchodom autobusu z východzej stanice, sa odvážili protestovať len dvaja cestujúci, jeden z nich bol pritom Alžírčan. „Nerešpektujete sekularizmus, nemáte na to právo,“ ohradil sa. Moslimský vodič oponoval slovami, že ide o jeho autobus. „Urobím si, čo budem chcieť. Ak nie ste spokojní, vypadnite!,“ citujú médiá údajné slová šoféra.

Cestujúci sa po ostrej vodičovej reakcii už ďalej protestovať neodvážili, a tak museli verše z koránu počúvať celú 40-minútovú cestu. Informoval o tom server France Bleu Provence, ktorý disponuje „jednoznačným“ videom z incidentu.

Alžírčanovi, ktorý sa proti vodičovmu správaniu ohradil, situácia podľa vlastných slov pripomenula 90. roky v tejto africkej krajine, keď islamistická strana Alžírsky front spásy viedla vojnu proti vláde. ,,Islamisti to prehrávali v autobusoch. Dnes je to v Alžírsku zakázané! A teraz to počujem tu! Je to prvýkrát. Je to katastrofálne! Musíme reagovať,“ vyhlásil muž.

Vodič bol po incidente postavený mimo služby. Údajne nie je radikalizovaný. ,,Princípy neutrality a sekularizmu vo verejných službách sú republikánskymi hodnotami, v ktorých nebudeme robiť kompromisy,“ vyjadrili sa podľa denníka Le Figaro ľudia okolo predsedníčky oblasti Aix-Marseille-Provence Martine Vassalovej.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok