Znásilnil spevák Rammsteinu fanúšičku? Otáznikov je priveľa a obeťou môže byť sama kapela

Ozvena sporného hnutia MeToo alebo ďalší prípad toho, keď umelcovi stúpne celosvetová sláva do hlavy? Nemecká kapela Rammstein čelí dva týždne pred svojím megakoncertom na Slovensku obvineniam zo zodpovednosti zo zdrogovania a sexuálneho napadnutia írskej fanúšičky po koncerte v Litve. Niečo tu však nesedí. A je toho viac než dosť.

293272613_587539766066855_4066514645544136613_n Líder kapely Rammstein Till Lindemann. Foto: Facebook

Írka vystupujúca pod menom Shelby Lynnová bola donedávna neznámou osobou rovnako ako aj ďalšie miliardy ľudí. V podstate zo dňa na deň sa však stala najviditeľnejšou obeťou údajného sexuálneho násilia v súčasnosti.

Podpísala sa pod to séria príspevkov na sociálnych sieťach, predovšetkým na Twitteri, v ktorých opísala dianie na afterpárty nemeckej rockovej a metalovej kapely Rammstein po koncerte v Litve. Šou sa uskutočnila ešte minulý pondelok v metropole Vilnius.

Žena, ktorá sa v popise svojho účtu na Twitteri prezentuje ako „dievča zdrogované na Rammsteine“, v skratke tvrdí, že na akcii ju neznáma osoba intoxikovala a domnieva sa, že sa stala obeťou sexuálneho napadnutia, opäť zo strany neurčenej osoby, prípadne viacerých osôb.

Menuje aj hlavnú hviezdu

Vo svojich príspevkoch priamo spomína aj 60-ročného frontmana kapely Tilla Lindemanna. Presnejšie jej údajnú skúsenosť s ním z malej miestnosti za koncertným pódiom, kam sa zmestilo iba niekoľko osôb.

Keď tam za ňou Lindemann prišiel, bezprostredne mu podľa vlastných slov oznámila, že s ním nehodlá mať sex, čoho sa mal dožadovať po tom, ako mu ďalší muž oznámil, že na túto aktivitu Lynnová pristúpi. Líder kapely následne z miestnosti odišiel, no mal byť nahnevaný a kričať.

Lynnová, ktorá sa potom na večierok vrátila, si vraj až nasledujúce ráno v hoteli uvedomila, že si časť noci presne nepamätá a na svojom tele spozorovala modriny a podliatiny, čo vzápätí nahlásila litovskej polícii. Tá vraj síce nepostupovala úplne vhodne, no prípad podľa nej vyšetruje. Lynnová trestné oznámenie nepodala.

Predstavitelia azda najznámejšej nemeckej kapely tejto doby vinu odmietajú: „V súvislosti s tvrdeniami kolujúcimi na internete o Vilniuse môžeme vylúčiť akúkoľvek možnosť, že sa to odohralo v našom prostredí,“ uviedla kapela s tým, že si „nie je vedomá žiadneho oficiálneho vyšetrovania“.

Aleksandras Karablikovas, šéf spoločnosti Live Nation Lietuva, ktorá koncert organizovala, uviedol, že o údajnom incidente nemajú žiadne informácie. „Niečo môže povedať len polícia, videli sme veľmi profesionálnu prácu a nezodpovedá záberom, ktoré sme videli na sociálnych sieťach. Nikto z nás nevidel incidenty ani to dievča. Situácia nám nie je známa,“ povedal.

Otázok viac než odpovedí

Ako vidno, v príbehu existujú dve hlavné línie: podozrenie Lynnovej o tom, že bola zdrogovaná a sexuálne napadnutá na afterpárty Rammsteinu, a jej skúsenosť s Lindemannom, ktorý mal byť síce nepríjemný, ale zároveň rešpektovať fakt, že nemá záujem o pohlavný styk, a odísť.

V skratke, to jediné, čo momentálne s istotou vieme, je to, že nič podstatné nevieme. Teda, či vôbec prišlo k Lynnovej zdrogovaniu (sama priznala, že test mala negatívny), či a ako ju niekto sexuálne zneužil, či a ako ju niekto fyzicky napadol, akú presnú úlohu má mať v kauze Lindemann, či utrpela zranenia práve na párty (keďže má výpadok pamäte) a podobne.

Dôvodov na maximálnu opatrnosť a nášľapných mín pre novinárov existuje v tomto prípade naozaj mnoho. A pre tých slovenských obzvlášť, keďže kapela vystúpi už o dva týždne vo vypredanej šou na letisku v Trenčíne.

Mimochodom, možno aj preto, že Lynnová si twitterový účet založila možno len kvôli kauze, na sociálnych sieťach vystupuje okrem mena aj pod číslami 69 a 666 a zdieľa obrázky, ktoré by korešpondovali s obvineniami zo záľuby v masochizme, ktoré voči nej smerujú a na ktoré už reagovala.

Šlendriánstvo niektorých novinárov

Pozrime sa však, ako s týmto informačným gulášom niektoré zdroje naložili.

V slovenskom prostredí sa o rozšírenie nepotvrdenej kauzy postarala štátna agentúra TASR, ktorá sa pri spracovaní témy odvolávala na jediný zdroj – litovský portál LRT.lt. Od TASR správu, ktorá bola obsahovo pomerne kóšer, v utorok ráno skopírovala väčšina slovenského mediálneho prostredia.

„Skupina Rammstein čelí po koncerte v Litve obvineniam zo sexuálneho napadnutia,“ stálo v nadpise správy TASR, pričom z tejto vety, pochopiteľne, implicitne plynulo, že sexuálneho napadnutia sa mal dopustiť niektorý z členov kapely.

Napríklad jeden zo slovenských denníkov dal agentúrnej správe titulok: „Fanúšička tvrdí, že bola napadnutá a znásilnená kapelou Rammstein. Ukázala dobité telo“.

Zahraničným rekordérom sa zasa stal zrejme poľský web terazmuzyka.pl, ktorý bez okolkov napísal, že fanúšička Lindemanna obvinila z toho, že ju „zdrogoval“ a „zneužil“. Článok neskôr stiahol.

O téme sa medzičasom začalo písať po celom svete. Od Austrálie cez Nórsko a Nemecko až po Mexiko a Brazíliu.

Shelby Lynnová. Foto: Twitter

Údajná obeť: Till sa ma ani nedotkol

Keď sa mylný naratív začal udomácňovať až príliš, reagovať musela aj sama Lynnová. „Chcela by som to znova objasniť. Till sa ma ani NEDOTKOL. Prijal, že s ním nechcem mať sex. Nikdy som netvrdila, že ma znásilnil,“ napísala na Twitteri v jednom z posledných príspevkov a používateľom odporučila, aby sledovali celý kontext.

Samozrejme, nie je vylúčené, že Lynnovej sa zo strany Rammsteinu dostalo neúctivého správania (nech už bolo akékohoľvek druhu) a faktom je, že správanie členov kapely sa na pódiu aj mimo neho kontroverziami (vrátane tých súvisiacich so sexom) len tak hemží, no zatiaľ sme svedkami extrémneho pošliapania prezumpcie neviny.

Takého, ktoré je príliš aj na svetový šoubiznis.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac