Úspešní študenti

Strednú odbornú školu v Starej Turej zviditeľnili nielen výrazné úspechy v minulosti, ale aj v súčasnosti má škola aktívnych a nadaných študentov. Tí sa snažia svojimi projektmi presadiť nielen na súťažiach, ale aj v reálnej praxi.

Foto-WEB

STARÁ TURÁ – Ako hovorí predseda študentskej rady Matúš Jambor, ťažko povedať, čím definovať úspešného študenta. On sám študuje automatizáciu a jeho práca je rozdelená do dvoch častí, z ktorých jedna sa zaoberá virtuálnou realitou a jej aplikáciou na automatizáciu.

„Jedná sa o to, že vo virtuálnom prostredí vieme vytvárať nové programy a taktiež vieme spracovávať tie aktuálne pokiaľ si ich vieme nahrať,” vysvetľuje Jambor.

Najväčšie využitie v praxi vidí v budúcnosti, keď táto technológia príde na určitú úroveň a budeme vedieť jednoduchšie modelovať pracoviská do virtuálnej reality.

„V prípade, že nastane nejaký problém na pracovisku, tak ho človek bude môcť opraviť zo svojej kancelárie a nebude musieť k nemu fyzicky pristupovať, a to je najväčší problém momentálne. Keď sa niekomu odstaví linka, tak môže na technika čakať aj týždeň, lebo ich je nedostatok.”

Druhá časť jeho práce sa skladá z 3D printingu s pomocou robota. „Vytláčam malé modely, ale prácu mám zameranú na 3D printing budov, čo je momentálne trend, ktorý sa tiež ešte len rozbieha,” hovorí Jambor. Myslí si, že 3D printing má veľkú budúcnosť aj na Slovensku. Vo svete sa tento spôsob stavieb už udomácnil, u nás bol minulý rok takto postavený prvý dom.

Ďalší študent Andrej Mrázik pracuje na automatizácii plnení fliaš. „Dúfam, že model dotiahnem do takej fázy, že bude robiť všetko. To znamená naplní fľašu, zavrie nám ju a skontroluje, či je dostatočne zavretá, aby mohla ísť na export,” opisuje Mrázik.

SOŠ vznikla v roku 2003 združením Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej Stará Turá a Stredného odborného učilišťa elektrotechnického v Starej Turej. Obe pôvodné školy mali dlhoročnú, viac ako 50-ročnú tradíciu vo výchove a vzdelávaní žiakov, hlavne elektrotechnických a strojárskych učebných a študijných odborov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac