Je vhodné používať pri deťoch klimatizáciu, či nie?

KOŠICE – V súčasných letných horúcich dňoch čoraz častejšie siahame po klimatizácii, či už doma alebo v aute. Klimatizácia však dokáže zabezpečiť naše pohodlie len vtedy, ak je nastavená správne a to tak, aby vyhovovala našim potrebám vrátane vašich najmenších. Zopár rád a odporúčaní pripravila pediatrička MUDr. Anna Feketeová, imuno-alergologička a pneumologička z Kliniky detí a dorastu DFN Košice:

362981267_793109312518746_4717130220533835791_n

Dojčatá majú niektoré špeciálne potreby vyžadujúce si jemnú kontrolu nad ich prostredím, vrátane teploty a vlhkosti. Novorodenci majú väčšie ťažkosti s reguláciou telesnej teploty ako staršie deti, alebo dospelí. Táto ich nedostatočná schopnosť prispôsobivosti robí z klimatizácie závažný faktor bezpečnosti a pohody dieťaťa.

Odporúčaná teplota miestnosti pre novorodenca je 27 až 28 °C s 40 až 60-percentnou vlhkosťou. Je potrebné mať na pamäti, že chladná miestnosť môže byť rovnako nezdravá, ako horúca a dusná. Pre deti sa vo všeobecnosti odporúča udržiavať teplotu vzduchu v detskej izbe okolo 22,5 °C až 26 °C. Potrebné je aj pravidelné vetranie a cirkulácia čerstvého vzduchu, neodporúča sa kontinuálne pobyt detí v klimatizovanej miestnosti viac ako 4 hodiny. Dojčatá majú tiež jemnú pokožku, ktorá sa môže pod klimatizáciou ľahko vysušiť, preto je potrebná dostatočná hydratácia pokožky dieťaťa v pravidelných intervaloch ako prevencia proti vysušujúcemu efektu klimatizácie.

Aj u starších detí dlhodobý pobyt v klimatizovaných priestoroch môže viesť okrem pocitu vysušenia k problémoch so sliznicami nosa, hrdla, alebo s očami, bolesti hlavy, únava. Možno zvážiť pridanie zvlhčovača do miestnosti na dodatočnú reguláciu vlhkosti. Dostatočná hydratácia detí pitným režimom je samozrejmosťou.

Pri vstupe do rozpáleného auta v lete buďte obzvlášť opatrní. Keď teploty stúpajú, plastové komponenty auta uvoľňujú karcinogénnu látku. Preto pri vstupe do rozpáleného auta najprv otvorte všetky okná a pred zapnutím klimatizácie vozidlo dobre vyvetrajte. Pre teplotu v aute platia podobné pravidlá, avšak všeobecne sa odporúča znížiť klimatizáciu len tak, aby bol rozdiel teploty maximálne 5 až 7 °C od vonkajšej teploty. Najväčším problémom môže byť totiž veľký teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Pri prechode z chladného prostredia do horúceho môže dôjsť k teplotnému šoku, celkovému oslabeniu organizmu, až kolapsu.

Problémy s dýchaním, ako je astma a alergie, bežne postihujú aj deti na Slovensku. Okrem toho prach, srsť, spóry plesní a iné častice vo vzduchu môžu prispievať k alergickým prejavom, ako sú sipot, kýchanie, kašeľ, slzenie očí, nádcha a dýchavičnosť. V ideálnom prípade môže správna klimatizácia s filtrami zmierniť tieto problémy odfiltrovaním týchto častíc.

„Moje motto pre klimatizáciu – menej je niekedy viac“, konštatuje MUDr. Anna Feketeová a dodáva: „Klimatizácia je dobrý pomocník, ale môže byť aj zlým radcom. Detský organizmus sa vyvíja a citlivým je aj jeho termoregulačný systém, ktorý je vnímavejší na teplotné zmeny, čo treba brať do úvahy pri používaní klimatizácie.“

(Detská fakultná nemocnica Košice)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok