V zdravotníctve sa možno zvýši poplatok a končí aj šesť detských pohotovostí

Pálčivou letnou témou v slovenskom zdravotníctve sú ambulantné detské pohotovosti. Zatiaľ čo nemocniční a ambulantní lekári sa prú, či by sa v nich malo ordinovať o dve hodiny kratšie, od augusta ich začalo ministerstvo zdravotníctva aj rušiť.

Premiér Ódor poèas stretnutia s odborníèkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou Premiér Ľudovít Ódor počas stretnutia s odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou. Foto: TASR/ ÚV SR

Podľa tohtoročnej analýzy ministerstva zdravotníctva máme na Slovensku primárnych pediatrov o pätinu menej, než by sme potrebovali – s počtom 229. V najbližších piatich rokoch môže táto sféra zaznamenať radikálny exodus, lebo z 980 pediatrov je skoro polovica v dôchodkovom veku. 

Nedostatok detských lekárov sa začal posledné týždne prejavovať na dostupnosti detských pohotovostí. Nemá v nich kto pracovať. Podľa vyhlášky by malo na Slovensku fungovať 61 pevných bodov. V skutočnosti však sedem pohotovostí nemá kto obslúžiť, a tak sú zatvorené.

Keďže lekárov každým rokom ubúda, ministerstvo zdravotníctva sa odhodlalo zrušiť štrnásť pohotovostí, čím by ich počet klesol z 54 na 40. Konkrétne v mestách Dubnica nad Váhom, Galanta, Kráľovský Chlmec, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Ružomberok, Sabinov, Senica a Šaľa.

Rezort vysvetľuje, že inej cesty niet, lebo pediatri sú preťažení. APS zabezpečujú vo väčšine tí istí lekári, ktorí cez deň prevádzkujú svoje pediatrické ambulancie a to vraj lekárov-dôchodcov vyčerpáva. Šéfka slovenských pediatrov Elena Prokopová v nedávnom rozhovore pre Štandard uviedla, že keby odišli do dôchodku, okolo 700- až 800-tisíc detí by ostalo bez pediatra.

Prvých šesť pohotovostí zaniklo od 1. augusta, ale v realite aj tak fungovali len na papieri. Zvyšné zaniknú do konca budúceho roka. Podľa výpočtov rezortu by aj po takomto škrte ostali pohotovosti dostupné do pol hodiny pre 96,5 percenta obyvateľstva. Pacienti sa jednoducho presmerujú do najbližších miest.

Foto: MZ SR

Ďalší rozpor medzi súkromnými a nemocničnými lekármi

Ďalším ústupkom, aby lekári ostali ordinovať, malo byť, že ostávajúce pohotovosti by po novom boli otvorené od 16.00 do 20.00 hodiny a počas dní pracovného pokoja od 8.00 do 20.00 hodiny. V týždni by tak lekári strávili na službe o dve hodiny kratší čas a počas sviatkov by získali k dobru až tri hodiny voľna.

To sa stretlo s nesúhlasom nemocničných lekárov, podľa ktorých to preťaží nemocnice.

„Takmer všetky medializované tragédie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a následné súdne spory pri úmrtí detí sa týkajú nemocničných oddelení a stali sa v čase nočnej nemocničnej pohotovostnej služby, keď je na oddelení väčšinou jediný lekár, často neskúsený, neatestovaný. Tohto lekára ideme ešte viac zaťažiť,“ povedal pre médiá Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Ako ďalej zdôraznil, nemocniční pediatri, často v dôchodkovom veku, môžu využiť zákonné možnosti pri limitoch nadčasovej a nočnej práce. „Ak by sme vypovedali ako pediatri v nemocniciach tieto služby, znamenalo by to úplné znefunkčnenie nemocničných oddelení po celom Slovensku a neriešiteľný stav,“ objasnil Visolajský.

Zvýšená záťaž pediatrií v nemocniciach by si navyše podľa neho vyžiadala aj viac personálu. Ministerstvu zdravotníctva vyčíta, že práve s takýmito dosahmi neráta, hoci ústavné zdravotné zariadenia upozorňujú, že tieto zmeny ešte nikto finančne nevyčíslil.

„Po skúsenostiach pri poslednom skrátení APS vieme tiež povedať, že sa tým zvyšuje záťaž Rýchlej lekárskej a záchranárskej služby, ktorá je už dnes často na hranici svojich časových a personálnych možností. Za posledných desať rokov stúpol počet výjazdov sanitiek o sto percent,“ priblížilo LOZ v tlačovej správe.

Peter Visolajský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ministerstvo vyvracia Visolajského „omyly“

Minister zdravotníctva Michal Palkovič súhlasí, že skrátenie pohotovostných ambulancií nie je systémovým opatrením. Ide však podľa neho o signál pre ambulancie, že na ne rezort myslí v ďalších pripravovaných krokoch.

Odmieta tvrdenia LOZ, že by skrátenie služieb spôsobilo výrazné zvýšenie výjazdov záchraniek. Klamlivé je tiež podľa neho vyjadrenie, že pediatri v nemocniciach sú rovnako starí ako pediatri v ambulanciách.

Za mylné označil aj iné vyjadrenia šéfa LOZ a argumentačne ich vyvrátil v statuse na sociálnej sieti.

Medzitým však ambulantným pediatrom praskli nervy a vyše štyristo z nich podalo koncom júna výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb. Niektorým už výpovedná lehota uplynula v pondelok 31. júla. Naďalej však budú slúžiť, lebo majú zákonnú povinnosť, no dostanú za to menej peňazí a služby im bude rozpisovať vyšší územný celok.

Nech sa za návštevu pohotovosti platí aspoň päťnásobne viac

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) v pondelok navrhla zvýšiť poplatky na ambulantných pohotovostiach minimálne na desať eur. Mohlo by to podľa nej odbremeniť preťažených lekárov. S avizovaným skrátením ordinačných hodín nateraz nesúhlasí. Uviedol to šéf ANS Marián Petko po pondelkovom rokovaní s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom.

Ukazuje sa, že zhruba 30 až 40 percent ambulantnej pohotovostnej služby (APS) sa zneužíva. Pacienti ju využívajú nadmieru. Často to využívajú preto, že potom ráno nemusia ísť k svojim lekárom. Preto sme navrhli zmenu zákona tak, aby sa upravili a zvýšili poplatky za APS pre deti a dorast aj dospelých z nášho pohľadu minimálne na desať eur,“ skonštatoval Petko.

Pacientovi, ktorý následne bude hospitalizovaný, by sa podľa návrhu asociácie mali peniaze vrátiť. Asociácia navyše navrhla, aby poplatky boli nižšie pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a darcov krvi.

Aj Visolajský v minulosti presadzoval zvýšenie poplatkov za využívanie pohotovostí. „Zneužívanie ambulantných pohotovostí je na Slovensku veľký problém a riešenie je nastaviť poplatky,“ uviedol na minulotýždňovej tlačovej besede predseda LOZ. Súčasné dve eurá sú podľa neho nedostatočné.

Ak by sa podľa Visolajského poplatky za využívanie pohotovostí zvýšili, zabránilo by sa tým ich zneužívaniu a súčasne by to bolo v prospech pacientov, ktorí služby pohotovostí reálne potrebujú.

O skrátení ordinačných hodín možno podľa Petka rokovať až po zavedení poplatkov. Potom môžeme uvažovať a sledovať v októbri, novembri a decembri, či je naozaj od 20.00 do 22.00 h výrazný pokles pacientov. Následne môžeme rokovať o tom, že od roku 2024 by mohlo teoreticky prísť k zníženiu počtu hodín do 20.00 h,“ doplnil.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že diskusia k daným témam už prebieha dlhodobo. Nie je to problém, ktorý vznikol teraz alebo by sme ho neriešili,“ uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

O zmenách vo fungovaní pohotovostí by mali zainteresovaní na budúci týždeň rokovať za okrúhlym stolom. Presný termín ešte nie je stanovený.

Ak máte problém vyhodnotiť, kedy už s dieťaťom vyhľadať pohotovosť, môžete to zhodnotiť na základe manuálu na internetovej stránke, ktorý vytvorili pediatri a detskí špecialisti z rôznych klinických a ambulantných pracovísk Slovenska.

(tasr, est)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok