Front na Ukrajine zamrzol. Po dobre opevnených Rusoch navyše čoskoro zaúraduje počasie

Hoci si Ukrajina v rámci svojej protiofenzívy pripísala obmedzené územné zisky, zásadnejšie prelomenie obranných línií okupačných jednotiek sa podľa expertov stále neuskutočnilo. Front sa de facto nehýbe. Hodiny pritom tikajú a Ukrajine ostávajú posledné týždne, kým jej plány skomplikuje vyššia moc. Atmosféru u našich východných susedov nezlepšujú ani čistky na kľúčovom ministerstve obrany.

Russia Ukraine War Veliteľ útočnej jednotky z 3. útočnej brigády s volacím znakom „Fedia“ prechádza v sobotu 16. septembra 2023 okolo tela mŕtveho ruského vojaka na frontovej línii v Andriivke v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: Profimedia.sk

Štandard začiatkom septembra informoval o prelomení ruských obranných línií v Záporožskej oblasti na Ukrajine. Zatiaľ čo Kyjev svoje protiofenzívne úspechy zveličoval, Moskva ich naopak bagatelizovala. Po krátkom čase sa nezávislí experti zhodli na presvedčení, že hoci k posunu v prospech Ukrajiny prišlo, je len veľmi limitovaný.

Po približne dvoch týždňoch od tohto momentu sa otvára priestor na ďalšiu bilanciu diania na tomto úseku frontu, no jedným dychom možno ihneď dodať, že tá Ukrajincov a ich spojencov nepoteší.

„Protiofenzíva Ukrajiny sa opäť spomalila. Veci by sa mohli zmeniť, ale po 3,5 mesiacoch útokov stále hovoríme o niekoľkých metroch získaných okolo Robotyne. Nie sú to práve rozhodujúce zisky,“ napísal na platforme X Neil Hauer, kanadský novinár a analytik so zameraním na Kaukaz, Rusko a Ukrajinu.

Nie je prelomenie ako prelomenie

V tomto názore však zďaleka nie je osamotený. Správy o zamrznutí operácie priniesla aj čerstvá analýza BBC, podľa ktorej v tejto oblasti nedošlo k veľkému pokroku, okrem oblasti okolo dedín Robotyne a Verbove.

BBC, ktorá overila deväť videí na sociálnych sieťach tvrdí, že štyri z nich ukazujú narúšanie ruskej obrany severne od Verbove. Dodáva však, že tieto záznamy potvrdzujú vpády do Ruskom kontrolovanej oblasti a nie prevzatie kontroly nad ňou, čo je zásadný rozdiel.

„Zatiaľ cez ňu prešla len ukrajinská pechota a nevidíme, ako sa ukrajinské obrnené kolóny prelievajú, využívajú medzeru a zaberajú pôdu,“ konštatujú v analýze britskí novinári.

„Problém, ktorý Ukrajinci teraz majú“, hovorí Marina Mironová z katedry vojnových štúdií King’s College v Londýne, „je dostatočne veľký otvor, aby sa tam dostalo viac vojakov“.

„Ukrajinské sily naďalej čelia odporu ruských síl na bojisku,“ doplnila Kateryna Stepanenko, ruská analytička z think-tanku RUSI so sídlom v Londýne.

Popri delostreleckej paľbe, útokoch bezpilotných lietadiel a ruských obranných štruktúrach podľa nej ruské sily tiež vo veľkej miere využívajú opatrenia elektronického boja, ktorých cieľom je rušiť ukrajinské signály a brániť používaniu bezpilotných lietadiel.

Prečo Ukrajina sústredí energiu práve tu?  

Dobíjanie územia si žiada aj mnoho ďalších mužov a techniky. Azda najvplyvnejší ruský telegramový kanál Rybar tvrdí, že straty v ukrajinských ozbrojených silách rastú a že v dôsledku toho bola zo Sumskej oblasti vyslaná nová neidentifikovaná jednotka. Ďalší útočný prápor vraj zaujal pozície pri obci Veseljanka a pri Novopokrivke bola podľa Rybara zaznamenaná 12. tanková brigáda.

„V najbližších dňoch môžu ešte doraziť nové jednotky. Cez Dneper prešla 15. septembra kolóna vojenskej techniky. Jej počet bol 132 kusov,“ konštatuje Rybar a prináša jej presný výpočet.

Na druhej strane, posily do tejto lokality vysielajú aj Rusi. Aspoň podľa pozorovania britského ministerstva obrany. Rezort tvrdí, že Moskva do oblasti pri Robotyne presunula najmenej päť výsadkových plukov. V plnej sile by malo ísť asi o 10-tisíc mužov.

Faktom tiež je, že Rusko medzitým ďalej posilňuje svoje pozície a tiež vykonáva protiútoky, v dôsledku čoho nie je vylúčené, že ruské jednotky drobné posuny ukrajinských vojakov vymažú.

Americké spravodajské služby už pred časom predpokladali, že ukrajinská armáda svoj hlavný cieľ, ktorým je mesto Melitopol, nedosiahne. V súčasnosti je otázne, či sa jej vôbec podarí dosiahnuť prvé strategické mesto Tokmak.

Pripomeňme, že oblasť juhovýchodne od Záporožia (šiesteho najväčšieho ukrajinského mesta) je zďaleka strategicky najdôležitejšia. Úder v tomto smere smerom k Azovskému moru by v prípade úspechu mohol prerušiť ruské zásobovacie linky, ktoré spájajú ruské mesto Rostov na Done s anektovaným Krymom.

Bojuje sa aj pri Bachmute

V posledných dňoch sa tiež objavili správy o posune vo východnej časti frontu pri Bachmute. Veliteľ kyjevských pozemných síl generál Olexandr Syrskyj v pondelok uviedol, že jeho jednotky už prelomili ruskú obrannú líniu pri tomto meste. Generál v uplynulých dňoch tiež oznámil oslobodenie neďalekých obcí Andrijivka a Kliščijivka.

„V bojoch v oblasti Bachmutu sa podarilo poraziť niektoré z najlepších jednotiek nepriateľa. Boli rozdrvené a úplne stratili svoju bojaschopnosť,“ uvádza sa v Syrského vyhlásení z pondelka. Išlo o jednotky 72. motostreleckej brigády a 31. a 83. výsadkársku brigádu.

Na rozsiahlejší kolaps ruských pozícií to však nevyzerá ani pri Bachmute. Za všetko vraví skutočnosť, že Ukrajina v pondelok tvrdila, že za posledný týždeň oslobodila od ruských jednotiek na juhu (pri Záporoží) a východe (pri Bachmute) iba 7 kilometrov štvorcových územia.

Rusko oficiálne tvrdenia Ukrajiny nekomentovalo, ale jeho priaznivci v Doneckej oblasti význam víťazstiev spochybnili slovami, že obe zmienené dediny sú neobývané a premenené na trosky.

Keď zavelí generál Blato

Najväčším nepriateľom postupu Ukrajiny sa však čoskoro stane počasie. Reč je o blížiacom sa období dažďov a blata, ktoré sa v ukrajinčine nazýva „bezdorižžia“ a v ruštine „rasputica“. Tento jav premení vojnu, a to najmä útočné operácie, na pomalú namáhavú drinu, ktorá vystavuje jednotky a vybavenie máčajúce sa v desiatkach centimetrov bahna nepriateľskej paľbe.

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley v relácii Sunday with Laura Kuenssberg televízie BBC pred vyše týždňom povedal, že Ukrajina má niečo málo cez 30 dní bojov, kým jej protiofenzívu nezmarí počasie.

Ukrajinská protiofenzíva, ktorá sa začala v lete s cieľom oslobodiť okupované územia, podľa neho ide pomalšie, ako očakávali, ale „Ukrajinci stále pokračujú stabilným pokrokom“. Či protiofenzíva zlyhala, je príliš skoro povedať, skonštatoval vtedy Milley.

Ministerstvo obrany zažíva personálnu rošádu

Celkovej atmosfére na Ukrajine v kontexte prebiehajúcej protiofenzívy nepomáhajú ani masívne čistky na ministerstve obrany. Kyjev totiž v pondelok potvrdil, že na rezorte skončilo až sedem kľúčových predstaviteľov, vrátane námestníčky Hanny Maľarovej, no dôvody neozrejmil.

Maľarová bola počas celej doterajšej ruskej vojny poprednou osobnosťou a každý deň zverejňovala aktuálne informácie o postupe ukrajinských ozbrojených síl na bojisku.

„Reštartovanie. Začali sme. Pokračujeme. Ministerstvo pokračuje v práci ako zvyčajne,“ napísal na sociálnej sieti nový minister obrany Rustem Umerov. Umerov v čele obrany vystriedal asi pred dvomi týždňami Olexija Reznikova. Pozorovatelia vtedy upozornili, že Reznikov sa dlhší čas nachádzal pod tlakom nielen pre korupciu v armáde, ale aj pre pomalú ukrajinskú protiofenzívu.

Podoľak: Iniciatíva je výlučne na našej strane

Napriek horeuvedenému, Ukrajinci aj v týchto momentoch tvrdia, že protiofenzíva proti ruským silám je úspešná. V rozhovore pre televíziu CNN poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak povedal, že prelomenie prvej ruskej obrannej línie je dôvodom optimizmu v boji Ukrajiny proti Kremľu, vojenskej veľmoci, ktorej sa pred začiatkom invázie „každý bál“.

Iniciatíva je výlučne na ukrajinskej strane, vyhlásil Podoľak. „Dokonca aj ruskí predstavitelia ako Putin hovoria, že odrážajú útočné operácie Ukrajiny. Nehovoria o svojej protiofenzíve, hovoria len o obrannej vojne Ruska,“ dodal.