Fico odhovára voličov Pellegriniho. Ten mu odkazuje, aby sa nevyhrážal vládou s fašistami

Robert Fico naznačil, že by po voľbách mohol vytvoriť koalíciu aj bez Hlasu. Peter Pellegrini podľa neho zneisťuje ľavicového voliča, ak pripúšťa spoluprácu s Progresívnym Slovenskom. Milan Uhrík tvrdí, že Smer a SNS nebudú vedieť s "poloprogresívnym Hlasom" presadiť svoj program, a preto je pre nich najlepším povolebným spojencom práve Republika.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Robert Fico v utorok povedal, že Peter Pellegrini pokračuje v „zneisťovaní ľavicového voliča“. Líder Hlasu v nedeľňajšej relácii Na telo podčiarkol, že z povolebnej spolupráce už nebude nikoho vylučovať a bude sa uchádzať o post predsedu vlády, aj keby voľby nevyhral, ale dosiahol by výsledok, ktorý nebude „na sto honov od víťaza“.

Tým podľa Fica pripustil spoluprácu s Progresívnym Slovenskom a predseda PS Michal Šimečka teraz vie, že má Pellegrinimu ponúknuť premiérske kreslo, aby sa dohodli na povolebnej spolupráci.

„Za takýchto okolností je pre ľavicového voliča veľkým rizikom voliť v sobotu 30. septembra Hlas, lebo jeho voľba môže byť zneužitá na vytvorenie zlepenej pravicovej vlády. Ak predseda Hlasu neustále pripúšťa spoluprácu s PS a ďalšími liberálnymi a pravicovými stranami, lepšie bude, ak Smer aj na úkor Hlasu, získa dominantnejšie postavenie a zostaví stabilnú vládu s inými politickými hráčmi,“ nechal sa počuť Fico.

Pellegrini: Neviem, ako naše podmienky presadíme s liberálmi či progresívcami

Pellegrini mu v novom videu vyčíta, že Hlas označuje za sesterskú stranu, ale jej voličom zároveň odkazuje, že je lepšie nehlasovať za ňu. Fico tým podľa neho prvýkrát verejne priznal, s kým chce vládnuť.

„Kto sú tí hráči, Robert? Hovoríš teraz o hnutí Republika, ktoré ide organizovať referendum za vystúpenie Slovenska z NATO? O Republike, s ktorou všetky normálne strany spoluprácu odmietli? Pýtam sa, lebo okrem SNS ti tam žiaden politický hráč okrem Hlasu neostal. Všetky ostatné strany Smer jasne vylúčili,“ zdôrazňuje politik.

Pellegrini dodal, že jeho tromi podmienkami na vytvorenie koalície sú: zavedenie 13. dôchodku, silná ruka štátu v strategických podnikoch a vyrovnanie regionálnych rozdielov.

„To sú jasné požiadavky skutočnej sociálnej demokracie pre ľudí. Ja si neviem predstaviť, ako by sme takéto podmienky dokázali presadiť s progresívnymi alebo liberálnymi stranami. To nie je úplne vôbec možné. Ale máme aj štvrtú podmienku – nijakým spôsobom nesmie byť spochybnené naše členstvo v Európskej únii a NATO. A bude ním ohrozené, ak bude Smer po voľbách spolupracovať s Republikou,“ tvrdí šéf Hlasu.

Pripomenul, že pochádza z Banskej Bystrice a „doteraz si pamätá tú hanbu“, keď vtedajší predseda kraja Marian Kotleba vyvesil na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v deň 71. výročia Slovenského národného povstania dve čierne vlajky. Uhrík vtedy pôsobil ako riaditeľ Úradu BBSK.

„Teraz tieto zástavy chceme vidieť na Úrade vlády? Robert, vládou s fašistami sa ani nestraší a ani nevyhráža. Hlas a ani ja osobne sa na tej vláde nikdy nebudeme podieľať, ale vďaka za informáciu, ako si Smer predstavuje slovenskú budúcnosť,“ uzavrel Pellegrini.

Uhrík: Hlas nie je preferovaný koaličný partner

Milan Uhrík v stredu v relácii Braňo Závodský naživo povedal, že za najlepšiu budúcu vládu považuje tú, v ktorej bude Republika, Smer a SNS.

„Bez Republiky nemôže vzniknúť vlastenecká vláda. Ak bude vo vláde namiesto Republiky Peter Pellegrini a jeho poloprogresívny Hlas, tak je jasné, že ani SNS, ani Smer tie svoje konzervatívne tézy nebude vedieť presadiť – napríklad vo vzťahu k Ukrajine, k tradičným hodnotám, prípadne k migračnej kríze, lebo Pellegriniho Hlas to jednoducho nedovolí,“ povedal europoslanec.

Hlas podľa jeho slov „nie je preferovaný partner“. „Nevieme politickú orientáciu pána Pellegriniho. Stále vajatá medzi nejakým liberalizmom. Raz hovorí, že s PS áno, potom povie Progresívnemu Slovensku nie, lebo mu padajú preferencie,“ povedal Uhrík. Z povolebnej spolupráce však Pellegriniho stranu nevylučuje.

Uviedol, že by mal rád vedľa seba koaličných partnerov, ktorí „sú panensky čistí a nemajú žiadne kauzy, ale takí, bohužiaľ, neexistujú“. Poprel, že by voličov Republiky odrádzalo, že chce spolupracovať so Smerom. Kriticky sa vraj on sám voči Smeru vyjadroval pred šiestimi či siedmimi rokmi a na tých slovách by nič nemenil. Situácia je však dnes iná.

„Medzičasom sa zmenil celý svet. Prišli obrovské krízy a ešte neschopnejšia vláda a strana Smer prešla istou – chcem veriť, a teraz počúvajte pozorne –, chcem veriť, že strana Smer prešla istou reflexiou aj v rámci tej korupčnej schémy a káuz, ale nechcem sa na to spoliehať ako externista. Preto chcem vyzvať voličov, že Republika musí byť v novej vláde garantom, aby sa tie časy a starý systém našich ľudí a oligarchov nevrátil,“ povedal šéf Republiky.

Uhrík vraj chce, aby sa korupčné kauzy vyšetrovali aj po septembrových voľbách, ale aby ich objektívne a „uveriteľným spôsobom“ riešila Generálna prokuratúra SR, a nie špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý „je politický nominant a v minulosti bol politik“.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac