Nie je pravda, že Nemecko uvažuje o uzavretí hraníc s Českom. Hermetické zatvorenie hranice je čistý mýtus, tvrdí Ódor

Nie je pravda, že Nemecko uvažuje o uzavretí hraníc s Českom. Uviedol to predseda vlády Ľudovít Ódor v relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že je v kontakte aj s ministrom vnútra Českej republiky a s nemeckými partnermi, ktorí ho ubezpečili, že nič také zatiaľ nie je v pláne.

Prvé rokovanie vlády SR Dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ako uviedol premiér, Nemecko neuvažuje o tom, že zavedie hraničné kontroly s Českom, ale o tom, že s českými partnermi vytvoria hliadky na českej strane hranice, a budú robiť presne to, čo slovenskí policajti s Maďarskom.

Aj Nemcom je podľa Ódora jasné, že hermetické uzavretie hraníc je extrémne nákladné, a nie vždy pomôže. „Strašiť je jednoduchá vec, ale zatiaľ všetky krajiny hľadajú riešenia. To, čo treba urobiť, je lepšie chrániť vonkajšie hranice EÚ,“ uviedol Ódor.

Robert Fico (Smer) v nedeľu vyhlásil, že Nemci idú prijať mimoriadne vážne rozhodnutie, ktoré bude ovplyvňovať Slovensko. Ako vysvetlil, z nemeckého prostredia majú informácie, že Nemecko pripravuje v súvislosti s nelegálnou migráciou zavedenie hraničnej kontroly s Českou republikou.

V súvislosti s nelegálnymi migrantmi nebol žiaden incident

„Hovoril o tom príslušný minister, začínajú to hovoriť najvyšší predstavitelia Nemecka, preto očakávame, že Nemecko zavedie hraničné kontroly s Českom, čo znamená, že Česká republika zavedie hraničné kontroly so Slovenskom,“ uviedol Fico a dodal, že bude tým pádom pre migrantov problém prejsť na druhú stranu.

V súvislosti s nelegálnymi migrantmi zatiaľ podľa Ódora nebol zaznamenaný incident. „Stále platí, že migranti, ktorí sem prichádzajú, odchádzajú. A posledné čísla dokonca hovoria, že migranti sú vybavovaní veľmi priebežne za 24 hodín,“ povedal. Dodal, že migranti dokážu prejsť aj cez stráženú hranicu. „Myslieť si, že sa to dá hermeticky uzavrieť, je čistý mýtus,“ povedal. Ak by sme na hranice poslali veľa policajtov a vojakov, bolo by to podľa premiéra veľmi drahé a ľudia by veľmi dlho čakali na hraničných priechodoch.

Dodal, že na hraniciach sú hliadky a Slovensko spolupracuje s Maďarskom. Nemecko podľa neho v súčasnosti neuvažuje o znovuzavedení hraničných kontrol s Českou republikou. „Uvažujú o tom, že s českými partnermi vytvoria hliadky ešte na českej strane hranice a budú robiť presne to, čo teraz robia naši policajti s Maďarskom,“ priblížil s tým, že je potrebné lepšie chrániť vonkajšie hranice Európskej únie.

Po voľbách predstavíme kroky, ako znížiť deficit verejných financií

Úradnícka vláda predstaví desiatky opatrení na zníženie deficitu verejných financií. Nebude tak robiť počas kampane politických strán, o opatreniach bude informovať po voľbách, uviedol premiér Ódor.

„Ak by sme do tejto štvavej kampane predstavili opatrenia, ktoré sú racionálne a potrebné, no môžu byť bolestivé, neviem, ako by to dopadlo. Intenzívne zvažujem, že ich predstavíme po voľbách,“ priblížil premiér s tým, že predstavenie krokov po voľbách môže byť užitočné, pretože strany, ktoré budú vytvárať koalíciu, sa môžu rozhodnúť, či budú s opatreniami súhlasiť.

Ide o kroky v daňovej a výdavkovej oblasti, kde bude podľa premiéra potrebné šetriť aj na prevádzke štátu či na sociálnych opatreniach. „Dáme na stôl väčší balík, pretože ak bude vláda chcieť riešiť väčšinu konsolidácie cez dane, budú tam opatrenia aj takého charakteru,“ vyjadril sa Ódor.

Podľa premiéra by bolo ideálne konsolidovať verejné financie na úrovni 5 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Minimálna konsolidácia je však podľa Ódora 3 percentá HDP. „My sme úradnícka vláda, takže sme si dovolili povedať pravdu a veci tak, ako sú. Čakali sme, že v kampani žiadna politická strana nebude hovoriť o tom, že sa treba pripraviť na šetrenie. Upozornili sme na to, že situácia nie je dobrá, Slovensko je medzi najhoršími v Európskej únii (EÚ), čo sa týka deficitu či udržateľnosti. Premiér upozornil aj na to, že bývalé vlády nemali snahu konsolidovať verejné financie v dobrých časoch.

(sita, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac