Hlas je podľa Pellegriniho ideologicky bližšie k Smeru ako k progresívcom

Hlas je ideologicky bližšie k Smeru ako k Progresívnemu Slovensku (PS). Uviedol to šéf Hlasu Peter Pellegrini. Na druhej strane, PS nepovažuje Hlas za svojho preferovaného partnera v povolebnej spolupráci, priblížil predseda PS Michal Šimečka v diskusnej relácii O päť minút 12.

Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hlas-SD si po voľbách plánuje zvoliť spolupracujúce politické strany na základe najlepšej ideologickej zhody. Šimečka hovoril o transparentnosti v rámci uvažovania o povolebných spoluprácach. „Dlhodobo hovoríme, že sme pripravení rokovať s každou politickou stranou v parlamente, ktorá je demokratická, proeurópska a ktorá si ctí právny štát,“ zdôraznil Šimečka.

V súvislosti s problémom migrácie Pellegrini tvrdí, že vláda fatálne zlyhala, a navrhuje prijať opatrenia vrátane väčšieho nasadenia vojakov a policajtov v teréne, poskytnutia dostatočných finančných a technických zdrojov a pravidelných kontrol na hraničných prechodoch. Šimečka hovoril o pripravenosti uzavrieť hranice, pričom to považuje za krajné riešenie.

Plán vyvolať hlasovanie o ústavnej žalobe na prezidentku Zuzanu Čaputovú Robertom Ficom je podľa Šimečku pokračujúcou kampaňou proti prezidentke a aj proti PS.

Pokiaľ ide o samotnú žalobu, Šimečka na ňu nevidí žiaden dôvod. Ako vysvetlil, prezidentka môže byť žalovaná buď za velezradu alebo za úmyselné porušenie Ústavy. „Ak si Fico myslí, že stretnutie prezidentky s generálnym prokurátorom je jedno z týchto dvoch porušení, tak by mal vrátiť právnický diplom,“ uviedol.

Pellegrini doplnil, že problémy na Slovensku sú aktuálne úplne iné. „Zo žaloby na prezidentku občania nebudú nič mať. Ani sa nenajedia, nebudú mať lacnejšie potraviny ani energie, ani sa nevysporiadame s migrantmi,“ vyhlásil šéf hlasu s tým, že ak prezidentka vstupovala do trestných stíhaní, stačí počkať, keď prestane byť prezidentkou, stratí trestnoprávnu imunitu a môže byť na ňu podané štandardné trestné oznámenie a bude sa musieť za to zodpovedať.

„Ak bude strana Hlas v parlamente, a bude mať právo čo to hovoriť aj do fungovania vlády, tak budeme nabádať koaličných partnerov, aby sme riešili skutočné problémy ľudí a nezapodievali sa prezidentkou, ktorá o pár mesiacov už navždy skončí v slovenskej politike,“ dodal Pellegrini.

(tasr, sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac