Meloniová upozornila Nemecko na pomáhanie migrantom na území Talianska

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila znepokojenie s krokmi Nemecka v spojitosti s financovaním mimovládnych charitatívnych organizácií, ktoré pomáhajú nezákonným migrantom v Taliansku. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AFP.

Giorgia Meloniová na samite G20. Foto: TASR/AP Giorgia Meloniová na samite G20. Foto: TASR/AP

Meloniová v sobotňajšom liste nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi vyjadrila úžas nad skutočnosťou, že nemecká vláda sa rozhodla poskytnúť značné finančné prostriedky mimovládnym organizáciám, ktoré pomáhajú nelegálnym migrantom na talianskom území a zachraňujú ich v Stredozemnom mori. Tiež uviedla, že Nemecko tak urobilo bez koordinácie s Talianskom. Berlínu odporučila, aby migrantom radšej pomáhal na svojom vlastnom území – nie v Taliansku.

Členské krajiny EÚ, ktoré chcú Taliansku pomôcť v oblasti nezákonnej migrácie, by sa podľa Meloniovej slov mali zameriavať na štrukturálne riešenia – vrátane spolupráce s takzvanými tranzitnými krajinami.

Hovorca nemeckej vlády pre taliansku agentúru ANSA uviedol, že Berlín bude na Meloniovej list reagovať.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok agentúre AFP potvrdilo, že vyčleňuje 400-tisíc a 800-tisíc eur na dva projekty, ktoré sa týkajú migrantov. Tieto projekty sú určené na pomoc ľuďom v Taliansku, ktorých zachránili na mori. Jeden z nich je zameraný aj na záchranné operácie priamo na mori.

Taliansky minister obrany Guido Crosetto počas uplynulého víkendu povedal, že mimovládne organizácie zachytia len približne päť percent z osôb, ktoré prichádzajú do Talianska. Tento rok ich bolo viac než 133-tisíc, čo je takmer dvakrát viac než za rovnaké obdobie minulého roka, píše AFP.

Nemecko 13. septembra oznámilo, že pozastavilo prijímanie migrantov z Talianska na základe mechanizmu solidarity EÚ, ktorý má za cieľ zmierniť záťaž na krajiny na vonkajších hraniciach EÚ. Berlín však o niekoľko dní prijímanie azylantov z Talianska obnovil. Talianska vláda predtým pozastavila uplatňovanie takzvaných dublinských pravidiel na prerozdeľovanie migrantov, dodáva AFP.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac