Svet dýcha vojnou. Riziko veľkého globálneho konfliktu narastá, spolupráca Ruska a Iránu silnie

Peter Janura je dlhoročný kanadský diplomat, toho času na viacročnej sabatickej dovolenke, ktorý pre Štandard každý štvrtok píše pravidelné analýzy diania vo svete. Venuje sa kľúčovým témam geopolitiky, vojny a napätia medzi štátmi. Dnes je témou Izrael a jeho vojna s Hamasom, plus potenciál osi Rusko-Irán a Rusko-arabské a moslimské štáty.

Israel Palestinians Izraelskí vojaci pri hranici s Pásmom Gazy. Foto: Profimedia.sk

Izrael vo vojne a vyostrenie v medzinárodných vzťahoch

Izrael mobilizoval rezervy a 300-tisíc izraelských vojakov je pripravených zaútočiť a obliehať pásmo Gazy. Je to viac vojakov, ako mali Rusi na hraniciach s Ukrajinou na začiatku roka 2022, vyplýva z toho, že vojenský konflikt medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom sa tak skoro nezmierni.

Práve teraz zažíva Pásmo Gazy jedno z najintenzívnejších bombardovaní vo svojej zaznamenanej histórii. Pretrvávajúci konflikt medzi Izraelom a Hamasom vyústil do ostreľovania tisíckami rakiet, pričom hnutie Hamas ich odpálilo na rôzne ciele v izraelských mestách. Izrael tiež bombardoval letiská v Sýrii.

Táto bezprecedentná úroveň násilia výrazne eskalovala napätie na celom svete. Medzinárodná bezpečnostná a politická dynamika sa už teraz výrazne mení v dôsledku udalostí, ktoré sa v súčasnosti odohrávajú na Blízkom východe.

Reakcia západného sveta

Rôzni aktéri na globálnej úrovni postupne vyjasňujú svoje pozície v rámci tejto nedávnej veľkej eskalácie v Izraeli. Takmer okamžite po invázii palestínskeho hnutia Hamas na izraelské územia začali ukrajinské politické elity, blogeri a influenceri poukazovať na podobnosti medzi inváziou Hamasu a ruským útokom na Ukrajinu, ktorý sa začal 24. februára 2022.

Pre väčšinu Ukrajincov sú invázie Hamasu a Ruska porovnateľné a možno ich prirovnať k terorizmu. Sú teda nezákonné na všetkých frontoch a napadnutá krajina (čítaj Ukrajina alebo Izrael) má právo použiť akékoľvek potrebné prostriedky na obranu svojej územnej a národnej celistvosti.

Tento ukrajinský postoj je tak v súlade s politikou Spojených štátov amerických k obidvom vojnám. Američania odsudzujú Hamas a poskytujú Izraelu neochvejnú podporu, rozmiestnili tiež neďaleko izraelských brehov najväčšiu lietadlovú loď na svete, USS Gerald Ford. Konkrétna úloha tohto plavidla zostáva v súčasnosti nejasná. Samotný manéver však hovorí za všetko. Postoj krajín EÚ (vrátane Maďarska) je tiež veľmi podobný, keďže aj európske vlády odsudzujú útoky Hamasu a vyjadrujú plnú podporu Izraelu, vrátane jeho práva na obranu.

Teraz sa pozrime na druhú stranu.

Os Rusko – Irán sa posilňuje, Rusi majú dobré vzťahy s Arabmi, ale snažia sa podržať aj vzťahy s Izraelom

Viac ako 70 percent finančnej podpory Hamasu pochádza z Iránu. Islamská republika Irán zostáva aj na verejnosti najhlasnejším medzinárodným podporovateľom hnutia Hamas, dlhodobo je aj známa ako zaprisahaný nepriateľ štátu Izrael.

Fámy, ktoré asi nemajú ďaleko od pravdy, o zapojení Iránu do plánovania (Hamasom) invázie kolujú na všetkých úrovniach. Je to dôležité, keďže Irán sa v rámci konfliktu s Ukrajinou stal najbližším vojenským partnerom Ruska. Dodávka bezpilotných dronov Šáhid Iránom ruskej armáde ešte výraznejšie upevnila ich vzťah a poskytla Rusku významnú pomoc, ako súčasť vojny s Ukrajinou.

Tieto iránske drony sú vo veľkej miere využívané ruskou armádou a stali sa jedným z kľúčových prvkov jej stratégie. Drony Šáhid sú známe svojimi pokročilými schopnosťami a efektívnosťou v prieskumných a bojových operáciách. Tieto bezpilotné lietadlá, vybavené kamerami s vysokým rozlíšením a presne navádzanou muníciou, ponúkajú ruským silám cenné možnosti zhromažďovania spravodajských informácií a zameriavania. Spolupráca Iránu a Ruska ďalej posilnila strategické záujmy a spoločné ciele oboch krajín. V súčasnosti sa zdá, že oba štáty zdieľajú spoločný cieľ, ktorým je (aj podľa nich) odhodlanie čeliť západnej nadvláde a rozširovať svoje sféry vplyvu.

Keďže geopolitická dynamika sa naďalej vyvíja smerom zostrenia konfliktov, je pravdepodobné, že rusko-iránska aliancia bude pretrvávať a bude formovať regionálnu dynamiku a globálnu politiku v nasledujúcich rokoch.

Je takisto pozoruhodné, že oficiálna pozícia ruskej vlády kladie čoraz väčší dôraz na naliehavú potrebu vytvorenia autonómneho a suverénneho palestínskeho štátu. Presadzovaním tohto riešenia Rusko, pomaly ale isto, zjednocuje svoj postoj s Iránom a väčšinou arabských a moslimských štátov. Okrem toho, len dva dni po začatí operácie Hamasu, šéf Ligy arabských štátov Ahmed Abúl Gheit, ako aj predseda vlády Iraku Mohamed Al-Sudani, navštívili Moskvu. Dokonca aj Ramzan Kadyrov, čečenský vodca a jeden z najvernejších spojencov Vladimira Putina v Rusku, vyjadril “úplnú podporu“ Palestínčanom. Kadyrov tiež vyzval “islamské, moslimské a arabské krajiny, aby urobili spoločné vyhlásenie na ochranu svojich moslimských bratov“ a obvinil Západ a Európu z konfliktu v Izraeli.

A teraz k jednému problematickému a dôležitému bodu. Vzťah Ruska s Izraelom je tiež veľmi rôznorodý a komplikovaný. Zostáva historicky silný a pragmatický, vyznačuje sa otvorenými komunikačnými líniami, praktickou koordináciou vo vojnových zónach, a zdieľanými názormi na historický význam druhej svetovej vojny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil: “Máme dlhodobé historické väzby s Palestínčanmi, naďalej rozvíjame kontakty, a to aj na vysokej úrovni. Ale zároveň máme vzťahy so štátom Izrael, s ktorým máme tiež veľa spoločného, najmä s veľkým počtom našich krajanov žijúcich v tomto štáte. Preto v tomto prípade udržiavame vzťahy s oboma stranami.“

Pripomeňme, že Izrael sa tiež nepridal k Západu v uvalení protiruských sankcií a sila medziľudských väzieb medzi oboma krajinami zaisťuje, že sa z nich nestanú úplní nepriatelia. Napriek tomu a z dôvodu súčasného ideologického a vojenského napätia so Západom, urobí Rusko všetko pre to, aby odlíšilo svoj politický postoj od USA a ich spojencov.

Blízky východ a ďalší aktéri

Je čoraz jasnejšie, že arabské krajiny na Blízkom východe sa teraz buď priamo alebo nepriamo priklonia k zastaveniu normalizačného procesu s Izraelom. Eskalácia medzi Izraelom a Hamasom viac než zintenzívnila existujúce napätie medzi Izraelom a jeho arabskými susedmi. Konfrontácia vyvolala rozsiahle protesty a odsúdenie v arabskom svete, vrátane Saudskej Arábie a Egypta. Zatiaľ čo vlády niektorých arabských krajín boli pripravené zmierniť napätie s Izraelom, ich obyvateľstvo je teraz viac ako kedykoľvek predtým proti takejto politike.

V dôsledku toho bol pozastavený akýkoľvek pokrok smerom k normalizácii vzťahov medzi Izraelom, Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi a ďalšími krajinami v regióne. Vlády týchto krajín čelia obrovskému vnútornému tlaku, aby výrazne podporili svojich palestínskych bratov.

V dôsledku tohto vývoja sa polarizácia okolo rusko-iránskej osi ešte viac zintenzívňuje, pričom väčšina arabských a moslimských krajín sa taktiež skôr prikláňa k protizápadnému táboru. Čína so svojou tradičnou strategickou nejednoznačnosťou vyzvala na “okamžité prímerie“ a podobne ako pri vojne na Ukrajine zopakovala aj teraz svoju podporu nezávislému palestínskemu štátu (vtedy to bola Ukrajina).

Netreba pritom zabúdať, že hlavným medzinárodným zameraním Číny sú a zostávajú jej ambície znovu získať kontrolu nad Taiwanom. Čína bude preto pokračovať v opatrnom manévrovaní bez väčšieho zapojenia sa do konkrétneho konfliktu a bude čakať na vhodnú chvíľu na zvýšenie tlaku v okolí tohto strategického ostrova.

Potenciál pre globálny konflikt

V dnešnom zložitom a prepojenom svete pozorujeme výraznú polarizáciu medzi štátmi, ktoré sa združujú do oficiálnych alebo strategických aliancií, poháňané ich odlišnými geopolitickými záujmami.

Tento nastupujúci trend postupne naberá na obrátkach a vyvoláva obavy z možnej eskalácie a ďalších globálnych zrážok.

Všetci hlavní účastníci regionálnych konfliktov sa verejne (a často aj úprimne) považujú za obete vonkajších invázií, okupácií a provokácií. Či už je to Ukrajina, Rusko, Palestína alebo Izrael, všetci si nárokujú právo ovládať svoje historické územia a lobujú v medzinárodnom spoločenstve, aby podporilo ich víziu konkrétnej historickej a bezpečnostnej dynamiky.

Vzhľadom na absenciu ochoty ku kompromisu, nateraz zdieľanej všetkými stranami, sa na obzore vynára väčšie riziko rozsiahleho globálneho konfliktu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac