Nemecko rieši, prečo na jeho pôde vystúpil člen Talibanu bez víz. Ten medzitým píše o stretnutí s bratmi zo Slovenska

V mešite v nemeckom Kolíne nad Rýnom vo štvrtok vystúpil vysokopostavený predstaviteľ militantného hnutia Taliban Abdul Bari Omar. Vláda spočiatku netušila, ako sa do krajiny dostal a možnú časovú os museli rozmotávať novinári. Omar sa podľa svojich slov stále nachádza v Európe a stretol sa aj s ľuďmi zo Slovenska.

omar Abdul Bari Omar 17. novembra na vystúpení v Kolíne nad Rýnom. Foto: Twitter

V mešite v Kolíne nad Rýnom vo štvrtok vystúpil vysokopostavený predstaviteľ Talibanu. Abdul Bari Omar však podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí vízum nedostal a najprv nebolo známe ani to, ako sa dostal do krajiny.

„Čo najdôraznejšie odsudzujeme vystúpenie predstaviteľa Talibanu Abdula Bariho Omara v Kolíne nad Rýnom. V úzkom dialógu s orgánmi vnútra a partnermi skúmame ďalšie opatrenia,“ oznámilo v piatok večer spolkové ministerstvo zahraničných vecí na platforme X.

Rezort zároveň prisľúbil, že kým bude Taliban v Afganistane nehanebne pošliapavať ľudské práva, najmä práva žien a dievčat, nedôjde k normalizácii vzťahov s jeho režimom.

Vystúpenie funkcionára, ktorý pôsobí ako riaditeľ Úradu pre potraviny a liečivá, odsúdila aj Štátna kancelária Severného Porýnia-Vestfálska. „Skutočnosť, že členovia radikálnej organizácie, akou je Taliban, šíria svoju ideológiu bez filtrov na nemeckej pôde, je nevýslovným činom,“ uviedol hovorca pre noviny Kölner Stadt-Anzeiger.

Omar v sobotu na svojom účte na X informoval o tom, že sa stále nachádza v Európe. „Stále som v Európe, počas tejto cesty sme sa stretli s afganskými bratmi žijúcimi v Holandsku, Belgicku, na Slovensku a v Nemecku a s množstvom afganských veľvyslancov a diplomatov,“ uviedol.

Dvere do Európy mu otvorilo Holandsko

To, ako sa Omar do Nemecka dostal, sa pokúsili popísať redaktori denníka Bild. Jeden z nich, Julian Röpcke, potom na svojom profile na sociálnej sieti X zdieľal pravdepodobnú časovú os Omarovho príchodu do Nemecka. Situácia sa dá pochopiť aj z verejne dostupných zdrojov, o to zvláštnejšia je nevedomosť nemeckej vlády.

Podľa Röpckeho už v októbri informovala afganská opozícia nemeckú vládu o chystanom príchode delegácie z Talibanu na územie Nemecka a žiadala ju, aby predstaviteľom Talibanu odmietli prístup.

Medzi 7. a 9. novembrom potom podľa Röpckeho niekoľko členov vlády Talibanu dostalo víza do Schengenského priestoru. Udeliť ich údajne malo Holandsko, kde sa aj sám Omar zúčastnil na zasadnutí Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Zo zdravotníckej konferencie v holandskom Haagu navyše zdieľal fotografiu s holandským ministrom zdravotníctva Ernstom Kuipersom.

Z Holandska potom Omar so svojou delegáciou odcestoval do susedného Nemecka vo vozidlách s vlajkou Afganistanu. Vzhľadom na to, že vízum pre vstup do Schengenského priestoru získal už v Holandsku, pri prekračovaní hraníc s Nemeckom ho už nikto nekontroloval.

Jeho vstup do Nemecka by mohlo znemožniť jeho umiestnenie na sankčnom zozname Nemecka alebo Európskej únie, tam sa však meno lekára a vysokého predstaviteľa Talibanu nevyskytuje.

Od jeho vystúpenia sa dištancujú aj moslimovia

Od štvrtkového vystúpenia v mešite v mestskej časti Chorweiler sa dištancovala aj organizácia Ditib, ktorá modlitebňu, kde Omar vystúpil, zastrešuje, ako o tom informuje nemecký denník Welt. Podľa jej slov podujatie organizoval Afganský kultúrny spolok v Kolíne-Meschenich. „V rozpore so zmluvnou dohodou sa z neho stalo politické podujatie, na ktoré bol pozvaný nám neznámy rečník“, uviedla organizácia Ditib.

Afganský kultúrny spolok v Kolíne-Meschenich, ktorý vraj stojí za podujatím, sa však od celej veci takisto dištancuje. Podľa jeho slov došlo k zneužitiu ich mena a vo veci podnikol aj právne kroky.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac