USA sa vyhýbajú tomu, aby boli nútené poslať do vojny vlastných vojakov, vyhlásil Biden

Joe Biden upozornil, že Spojené štáty sa vyhýbajú tomu, aby boli nútené do vojny poslať vlastných vojakov. „Držíme americké jednotky mimo tejto vojny tým, že podporujeme statočných Ukrajincov, ktorí bránia svoju slobodu a vlasť,“ uviedol americký prezident.

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytujú Ukrajine zbrane a ekonomickú pomoc, uviedol Biden v komentári, ktorý uverejnil denník Washington Post. USA tak chcú zastaviť „dobyvačné úsilie“ ruského prezidenta Vladimira Putina dostatočne včas, aby sa konflikt nerozšíril ďalej.

„Po dvoch svetových vojnách z minulého storočia vieme, že keď agresia v Európe zostane bez odozvy, kríza sama od seba nevyhasne. Ameriku to (nakoniec) vtiahne priamo do centra diania. Preto je náš dnešný záväzok voči Ukrajine investíciou do našej bezpečnosti. To zabráni zajtrajšiemu širšiemu konfliktu,“ napísal Biden.

Biden sa v komentári pokúsil porovnať ruský a palestínsky konflikt. „Putin aj Hamas bojujú za vymazanie susednej demokracie z mapy. A ako Putin, tak Hamas dúfajú, že rozložia širšiu regionálnu stabilitu a integráciu a využijú následný rozvrat,“ uviedol.

USA to podľa neho nemôžu a nedovolia dopustiť. „Pre naše vlastné záujmy národnej bezpečnosti – a pre dobro celého sveta,“ napísal.

Americký prezident tak vyjadril očakávanie, že problémy súčasného sveta vyriešia práve Spojené štáty. „To je povinnosť toho, kto vedie, a Amerika bude viesť. Pretože ak dnešným výzvam čeliť nebudeme, riziko konfliktov by sa mohlo rozšíriť a náklady na ich riešenie by len rástli. Nedovolíme, aby sa to stalo,“ zdôraznil Biden.

Dodal však, že Spojené štáty na to nie sú samy. „Viac ako 50 národov sa k nám pripojilo, aby zabezpečili, že Ukrajina bude mať to, čo potrebuje na svoju obranu. Naši partneri nesú veľkú časť ekonomickej zodpovednosti za podporu Ukrajiny,“ uviedol Biden s odkazom na NATO.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac