Pčolinského nové obvinenie opäť stojí na zvláštnej výpovedi Beňu. Prokuratúra ho „prilepila“ k úplatkárovi Kučerkovi

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský je obvinený spolu s expolicajtom Mariánom Kučerkom zo sprisahania, pri ktorom si Kučerka účelovo nahral prokurátorov. Obvinenie stojí na čerstvých spomienkach „kajúcnika“ Borisa Beňu, na ktoré sa odrazu rozpamätal.

Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent

Kučerka si vraj v čase, keď bol stíhaný pre úplatky, nezákonne nahral prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondreja Repu a Michala Šúreka, ktorí sa mu údajne vyhrážali a tlačili na neho, aby sa priznal.

V tejto veci bol obvinený už skôr, no obvinenie bolo zrušené ako nedôvodné a nezákonné. Začiatkom novembra bolo podľa Denníka N vznesené opäť. Kučerka bol medzičasom právoplatne odsúdený v inej veci za úplatky a dnes sa ukrýva v zahraničí. 

Jeho nahrávky neskôr púšťal na tlačovkách predseda Smeru Robert Fico, snažil sa nimi dokázať, že prokurátori ÚŠP manipulujú vyšetrovaniami a používajú „gestapácke metódy“.

Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru po preskúmaní dvojminútového záznamu objavil „znaky charakterizujúce manipuláciu s nahrávkou“, ako o tom informoval Postoj. Nahrávky boli zostrihané.

Prokuratúre a niektorým médiám sa podarilo nájsť spôsob, ako túto kauzu spojiť s exriaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským. Ten vraj totiž Kučerku na tvorbu nahrávky s prokurátormi nahováral za účelom tvorby kompromateriálov.  

Viaceré médiá, ktoré sú presvedčené o Pčolinského vine a dlhodobo podsúvajú dojem, že sa mu už malo niečo dokázať, sa s vervou pustili aj do informovania o novom obvinení bývalého šéfa SIS. Nájsť v týchto článkoch skutočné reálie, podľa ktorých by sa dalo kriticky posúdiť, či je obvinenie postavené na dôkazoch, alebo ide o ďalšie vyfabulované obvinenie, však nie je možné. A tak opätovne zažívame to, čo počúvame už dlhšie – obvinenie odvodené z tvrdenia jedného kajúcnika.

Pripomeňme, že NAKA a ÚŠP sa snažia Pčolinského kriminalizovať odvtedy, ako v roku 2020 Slovenská informačná služba odhalila údajné manipulácie pri vyšetrovaniach citlivých káuz. Pokusy stíhať exšéfa tajnej služby vo viacerých prípadoch sa odvtedy pravidelne opakujú. Spravidla ide o obvinenia bez dôkazov. 

Štandardu sa nepodarilo získať uznesenie, z ktorého by sa dalo zistiť, či je najnovšie obvinenie Pčolinského postavené aj na niečom inom, ako výpovedi kajúcnika a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu, ktorého motivácie sú pochybné. 

Beňa je niekdajší blízky spolupracovník Vladimíra Pčolinského v Slovenskej informačnej službe. Z medializovaných informácii je jeho výpoveď v najnovšej kauze jediným posunom vo vyšetrovaní, na základe ktorého sa podarilo do veci „namočiť“ jeho bývalého kolegu.

Podľa Beňu Pčolinský inštruoval Kučerku, aby sa s Repom a Šúrekom stretol a vyprovokoval ich k nevhodným vyjadreniam svedčiacim o ich nátlaku na vyšetrovaného a tým na nich získal kompromateriál. Repa so Šúrekom dozorovali viaceré vážne kauzy, v ktorých figurovali ľudia blízki Smeru.

K stretnutiu naozaj došlo a zostrihanú nahrávku neskôr použil aj Robert Fico na tlačovkách.

Prokurátori na nahrávkach napríklad tlačili na Kučerku slovami „ty si uvedom, že máš rodinu, že máš ženu, ktorá je v nejakom postavení a buď to urobíme vo veľkej hanbe, alebo to urobíme tak, že akože nič nebude“. Prípadne: „Kučo, dobre že si prišiel. Určite sa vyhne všetkému, urobíme to maximálne diskrétne. Tvoja žena bude z toho vynechaná… Tvoje deti my do toho nechceme ťahať.“

Kučerka podľa vlastných slov netuší, odkiaľ nahrávku získali politici, Denník N pripomína, že jeho advokátom je Martin Bezák, ktorého vláda Roberta Fica presadila do Súdnej rady.

Pčolinský sa k prípadu pre Štandard zatiaľ nechcel vyjadrovať, kým nebude mať doručené uznesenie, ktorého obsah podľa vlastných slov zatiaľ nepozná. K meritu obvinenia nám dal len krátke stanovisko: „Ja som ani netušil, že za nimi ide a že sa s nimi vôbec pozná,“ povedal ku Kučerkovi a jeho stretnutiu s Repom a Šúrekom.

Beňove čudné výpovede

Pčolinský je obvinený aj vo veci úplatku 20-tisíc eur, ktorý vraj dostal od právnika a konkurzného podnikateľa Zoroslava Kollára za zastavenie odposluchov. V tejto veci sa priznali Boris Beňa aj Ľudovít Makó, dokonca aj samotný „autor“ úplatku Z. Kollár, ktorý však nespomenul, že by peniaze mali byť určené aj pre Pčolinského. 

Makó s Beňom vďaka spolupráci s políciou zázračne vyviazli na slobode, naopak, Pčolinský, ktorý vinu odmieta a vyšetrovanie nepodporuje výpovede „kajúcnikov“ proti nemu, je vo veci stále stíhaný. V prípade dokázania viny mu hrozí šesť rokov za mrežami.

Pčolinský je tiež obvinený v kauze Rozuzlenie, kde mal ako vtedajší šéf SIS údajne spolu s Národným bezpečnostným úradom diskreditovať vyšetrovateľov závažných a politicky citlivých káuz. Aj v tejto veci proti nemu vypovedá okrem iného Boris Beňa.

Ten je zdrojom aj najnovšej výpovede proti svojmu bývalému kolegovi.

Beňa podľa Denníka N vypovedal, že Kučerka sa chcel v roku 2020 dostať do SIS, keďže okolo neho už vznášali podozrenia z korupcie. Pčolinský ho vraj chcel chrániť, pretože mu údajne Kučerka „riešil všetky sr*čky“ na Národnej kriminálnej agentúre. Snahou o vstup do SIS si vraj chcel Kučerka zabezpečiť imunitu voči trestnému stíhaniu, na čo mu mal Pčolinský povedať, že by mu to nevedeli zaručiť. Vtedy mu vraj odporučil, aby zinscenoval kompromitujúce stretnutie s Repom a Šúrekom a nahral si ich.

Hoci Beňova výpoveď je v tejto veci zatiaľ jedinou známou zásadnou skutočnosťou, ktorá posúva starý a nanovo otvorený prípad, sama je problematická. Beňa totiž v minulosti na viacerých výsluchoch síce spomínal, že Kučerka je podľa Pčolinského v poriadku, lebo mu vraj rieši „sr*čky“, no nikdy nespomenul Kučerkove nahrávky a Pčolinského údajnú snahu nahovárať ho na tvorbu kompromateriálov proti Repovi a Šúrekovi.

Beňa pritom proti Pčolinskému vypovedá dlhodobo, najmä vo veci vyššie zmieneného úplatku od Zoroslava Kollára či v kauze Rozuzlenie.

Avšak na túto novú dôležitú okolnosť sa Beňa rozpamätal až vtedy, keď prokuratúra a NAKA, ktorí Beňovi za „tvorivú“ spoluprácu zabezpečujú mierne až smiešne tresty, otvorila starší Kučerkov prípad. Ten sa jej zároveň podarilo spojiť s Pčolinským a opäť ho tak v novej veci postaviť do role obvineného.

Kučerka už v minulosti vypovedal na Pčolinského

Pčolinský bol v jednej veci súvisiacej s Kučerkom obvinený už predtým. Štandard sa tomuto pochabému obvineniu venoval už v minulosti vo väčšom texte Vladimíra Palka. Tieto súvislosti si však nezaškodí pripomenúť aj dnes, keďže súvisia práve s Repom a Šúrekom.

Kučerka svedčil proti Pčolinskému, že mu mal ponúknuť 10-tisíc eur za to, aby sa nevyšetrovala istá stavebná spoločnosť. Dôkazná situácia v tomto obvinení bola od začiatku veľmi slabá. Svedectvo jedného kajúcnika, teda Kučerku, malo byť podporené inými vypočutými svedkami, ale tí nič nepotvrdili. Tento jediný svedok, teda Kučerka, napokon svoje svedectvo neskôr vzal späť s tým, že mu vyšetrovatelia dali pod nátlakom, v stave depresie a pod vplyvom psychofarmák podpísať niečo, čo on ani len nečítal.

Bolo to v čase, keď bol Kučerka vo väzbe za branie úplatkov (za ktoré bol neskôr právoplatne odsúdený). U notára spísal zápis o tom, že k svedectvu ho donútil Repa so Šúrekom. Kučerka sa im neskôr ospravedlnil: „Ospravedlňujem sa menovaným za svoje ľudské zlyhanie podmienené strachom o ďalší osud mojej osoby, pretože k žiadnemu nátlaku na moju osobu z ich strany nedošlo,“ uviedol.

Neskôr zasa vzal späť aj toto ospravedlnenie aj predchádzajúce priznania k úplatkom z mája 2021 a opäť hovoril o nátlaku: „Mrzí ma, že som nebol dostatočne psychicky odolný a počas väzby som nekriticky uveril orgánom činným v trestnom konaní, že najlepšie, čo môžem spraviť, je ku všetkému sa priznať a zároveň ospravedlniť prokurátorom Ondrejovi Repovi a Michalovi Šúrekovi. […] Od novembra 2020 na mňa prokurátori ÚŠP pán Repa a pán Šúrek začali vyvíjať nátlak, aby som vypovedal k rôznym prípadom (…) na rôzne osoby. (…) Inak budem vo väzbe sr*ť krv ako Lajo Makó, pristane mi na pozemku vrtuľník a spravia hanbu aj mojej manželke, ktorá je prokurátorkou.“

Začiatkom decembra 2020 sa jeho obavy naplnili, keď si pre neho prišlo Lynx komando (bez vrtuľníka).

„V dôsledku absolútnej izolácie od rodiny som sa v Ústave na výkon väzby Žilina dostal do veľmi zlého psychického stavu. Prežíval som extrémne stavy strachu a zúfalstva, ktoré vyústili do mojej hospitalizácie (…) na psychiatrii.“ V tomto čase ho navštevovali vyšetrovatelia a prehovárali ho, aby sa ospravedlnil prokurátorom, že ich obviňoval z nátlaku. „Uviedli, že keď nechcem mať ešte väčšie problémy, nech sa chalanom, tým mysleli pána Šúreka a Repu, ospravedlním, inak budú stíhať moju manželku väzobne a moje deti zostanú siroty.“

Kučerka ďalej hovoril, že po týchto a podobných nátlakoch podľahol pokušeniu priznať sa. „Táto moja výpoveď však nie je pravdivá a uskutočnil som ju s jedinou vidinou, dostať sa čím skôr za mojimi blízkymi,“ uviedol.

Práve v stave psychického vyčerpania, keď bol na neurole a neskôr urgentne hospitalizovaný na psychiatrii, ho údajne vydierali aj vyšetrovatelia, aby sa priznal a svedčil aj o Pčolinskom. „Mal som sluchové halucinácie, počul som rôzne hlasy vykrikovať meno mojej manželky, že je tiež vo väzbe, mal som stavy depresie, beznádeje. Napadli mi aj myšlienky na samovraždu. Jediné, čo ma držalo pri živote, bola myšlienka na moje deti a manželku.“

Podľa Kučerku vyšetrovatelia búchali do stola a keď odmietol podpísať výpoveď, boli rozzúrení. „Dookola na mňa tlačili, aby som s nimi spolupracoval, inak padnú dohody, ktoré mám s doktorom Kyselom [prokurátor ÚŠP, pozn. red.] a nedostanem sa tak ľahko von. Pod ich nátlakom som podpísal nejakú zápisnicu, ktorú mi vyšetrovateľ *** nedal ani prečítať. Po tomto výsluchu som bol úplne nervovo vyčerpaný, dal som si pred ním neurol a vôbec som si nepamätal, čo som vypovedal. Môj psychický stav sa následne veľmi zhoršil, ako som už spomínal, krátko nato som musel byť urgentne hospitalizovaný na psychiatrii. Napriek tomu, že som bol psychicky na dne, vyšetrovateľ *** za mnou dňa 26. apríla 2021 prišiel aj do nemocnice (…) a doručil mi predvolanie na ďalší výsluch (…) Povedal mi, že ho posiela doktor Kysel, aby zistil, či teda budem alebo nebudem v danej veci ako svedok vypovedať a ak sa rozhodnem vypovedať, zváži moje prepustenie z väzby. (Vyšetrovateľ) sa ma pýtal, či som chcel spáchať samovraždu, či mi nešibe, veď mám deti a keď budem spolupracovať, budem môcť ísť za nimi.“

Zrušenie tohto Pčolinského obvinenia Generálnou prokuratúrou cez paragraf 363 (spolu s obvinením o úplatku od Z. Kollára) vyvolalo veľkú kritiku. Táto kauza sa však potichu vytratila a ÚŠP a NAKA stíhanie neobnovili (na rozdiel od druhého prípadu).

Kučerkovej manželke, prokurátorke, neskôr generálny prokurátor Maroš Žilinka pozastavil výkon funkcie po obvinení z prania špinavých peňazí po tom, ako vyšlo najavo, že si v decembri 2017 vložila na účet 350-tisíc eur v hotovosti a v majetkovom priznaní ho opísala ako dar.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac