Bild: USA a Nemecko chcú Ukrajinu dostať za rokovací stôl a uznať frontovú líniu za novú hranicu. Oficiálne kruhy to popierajú

Spojené štáty a Nemecko chcú dostať Ukrajinu k rokovaciemu stolu s Ruskom, pričom súčasná frontová línia by sa podľa predstáv Berlína a Washingtonu mala stať novou hranicou medzi obomi znepriatelenými národmi. Vo svojom piatkovom článku to uviedol jeden z najcitovanejších novinárov píšucich o vojne na Ukrajine Julian Röpcke. Berlín aj Washington to popierajú.

United States Ukraine Military Aid Explainer Americký prezident Joe Biden sa stretáva s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Oválnej pracovni Bieleho domu vo štvrtok 21. septembra 2023 vo Washingtone. Foto: Profimedia.sk

Nemecká federálna vláda si podľa Röpckeho článku v jeho domovskom denníku Bild stanovila za hlavný cieľ postaviť Ukrajinu do „strategicky dobrej vyjednávacej pozície“ založenej na súčasnej frontovej línii. Z tejto pozície by mala rokovať s Putinovým režimom o svojej „suverenite a územnej celistvosti“.

„Biely dom a spolková kancelária to koordinujú,“ prezradili novinárovi z vládnych kruhov.

„Zelenskyj by si mal sám uvedomiť, že takto to ďalej nejde. Bez akýchkoľvek podnetov zvonka. Mal by sa z vlastnej vôle obrátiť na svoj národ a vyhlásiť, že musíme rokovať,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ vlády.

Podľa zdrojov Röpckeho existuje v tejto súvislosti aj plán B, no vo výsledku by znamenal to isté, ako plán A.

„To, o čo sa Berlín a Washington snažia ako o alternatívu k rokovaniam, je zmrazený konflikt bez dohody medzi konfliktnými stranami,“ povedal vládny insider.

To znamená, že aj keď sa prezidenti Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin spolu nechcú a nebudú rozprávať, línia kontaktu sa upevní a stane sa novou kvázi hranicou medzi Ukrajinou a Ruskom.

USA aj Nemecko to popierajú

Ako informovali nemecký web Deutsche WelleUkrajinská pravda, predstavitelia USA aj Nemecka tieto správy medzičasom oficiálne popreli.

„Od začiatku ruskej útočnej vojny boli Spojené štáty a Nemecko odhodlané ukončiť ruskú agresiu a dosiahnuť spravodlivý mier na Ukrajine. A toto nemôže byť vnútený mier,“ uviedla nemecká vláda pre Deutsche Welle.

„Nemecko je pevne na strane Ukrajiny. Budeme podporovať Ukrajinu toľko, koľko bude potrebné na obranu proti ruskej agresii,“ zdôraznil Berlín s tým, že vláda „je v neustálom a úzkom kontakte s medzinárodnými partnermi“ a požaduje, aby Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny.

James O’Brien, námestník amerického ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti, na brífingu 27. novembra povedal, že Washington nemá žiadnu politiku „podnecovania“ Kyjeva, aby začal rozhovory s Moskvou.

„Vždy sme hovorili, že o tom musí rozhodnúť Ukrajina,“ povedal O’Brien pre agentúru Reuters v reakcii na článok Bildu.

Pripomeňme, že začiatkom novembra sám Zelenskyj vyhlásil, že na neho nikto netlačí, aby začal rokovania s Ruskom.

Putin vraj rokovať nechce

Ak by sa aj informácie Bildu ukázali ako pravdivé, podľa niektorých expertov tento scenár fungovať nebude. „Na Západe existuje mylná predstava, že ak vyviniete väčší tlak na Zelenského, aby si sadol za rokovací stôl, uskutočnia sa aj seriózne rokovania. Putin nechce vyjednávať, chce vyhrať túto vojnu,“ skonštatoval vojenský expert a výskumník think-tanku Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR) Gustav Gressel.

„Tým, že udržiavame Ukrajinu slabou, vyzývame Putina, aby naďalej veril vo svoje víťazstvo a pracoval preň. Iba ak by Ukrajina bola na víťaznej ceste, Rusko by bolo ochotné rokovať,“ pokračoval.

Bilancia je pochmúrna

Takmer dva roky po začiatku invázie zostáva pod ruskou okupáciou približne 17 percent územia Ukrajiny a protiofenzíva brániaceho sa štátu sa nielenže skončila neúspechom, ale ruské jednotky čiastočne postupujú vo východnej časti krajiny.

Napriek tomu politické vedenie v Kyjeve stále verí vo víťazstvo, vrátane oslobodenia Krymu. Na to by však Ukrajinci potrebovali oveľa viac nových zbraní zo Západu a státisíce ďalších mužov. Problém je pritom s jedným aj druhým.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac