Vojenská pomoc Ukrajine viazne. EÚ preto rieši nový fond vo výške 20 miliárd eur

Predstavitelia Európskej únie sa tento týždeň začnú zaoberať novým plánom na uvoľnenie desiatok miliárd dolárov vojenskej pomoci pre Ukrajinu. V nedeľu o tom informoval americký denník Wall Street Journal (WSJ). Plán podľa neho vzišiel z týždňov diskusií medzi EÚ a jej členskými štátmi. Jednotlivým krajinám dôverný návrh odoslali minulý piatok.

Ursula von der Leyenová Volodymyr Zelenskyj Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Návrh Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), čo je diplomatická služba eurobloku, sa ráta s vytvorením špeciálneho vojenského fondu, ktorý by absorboval časť zostávajúcich aktív Európskeho mierového nástroja (EPF), cez ktorý sa vyplácali peniaze za poskytnutú pomoc doteraz, a v rokoch 2024 a 2027 by sa navýšil o 5 miliárd EUR ročne.

Ak príde k schváleniu plánu, z fondu sa preplatí členským štátom viac ako 20 miliárd eur za značnú vojenskú pomoc vo výške desiatok miliárd eur, ktorú majú poskytnúť Ukrajine v priebehu nasledujúcich štyroch rokov.

Cieľom je napríklad použiť tieto peniaze na kompenzáciu za spoločné obstarávanie vojenskej pomoci medzi niekoľkými členskými štátmi, ako je munícia, bezpilotné lietadlá a rakety protivzdušnej obrany, ktoré majú poskytnúť Ukrajine.

Zvyšné peniaze by sa použili na zaplatenie rastúcich nákladov vojenského výcvikového programu EÚ pre Ukrajinu, ktorá už pre Kyjev vycvičila 40-tisíc vojakov. Pred tým, ako nový plán nadobudne účinnosť, bude existovať prechodné obdobie, vysvetľuje WSJ.

Dokument EÚ uvádza hrubý odhad, že by tento rok mohla ponúknuť členským štátom kompenzáciu za vojenskú pomoc v hodnote 7,5 miliardy eur.

Nová schéma, ktorá musí byť prijatá jednomyseľne, má podľa WSJ niekoľko výhod. Menším členským štátom s nízkymi zásobami munície by to umožnilo spojiť svoje zdroje pri spoločnom obstarávaní, aby mali väčší vplyv na pomoc Ukrajine. Nový fond by európskym vládam tiež uľahčil kolektívnu spoluprácu s Ukrajinou v súvislosti s materiálom, ktorý najviac potrebuje. Konštrukcia fondu by zas mohla zabrániť pravidelným výplatám, ktoré Maďarsko často blokovalo alebo využívalo ako páku, keď za to niečo požadovalo.

„Vzhľadom na závislosť Ukrajiny od vonkajšej podpory rozhodnutia členských štátov a partnerov EÚ v nadchádzajúcom období buď umožnia Ukrajine rozhodný pokrok, alebo vážne oslabia jej schopnosť odolávať,“ uvádza sa v návrhu.

O novom pláne sa začalo hovoriť v čase, keď celoeurópsky program vojenskej pomoci Ukrajine zasiahli veľké problémy vrátane nesúhlasných krokov Maďarska, vyčerpania zásob v niektorých štátoch či postoja Nemecka, ktoré namieta proti tomu, aby zaplatilo takmer štvrtinu účtu za EPF.

Predstavitelia EÚ uviedli, že členské štáty začnú formálne diskusie o tomto pláne v najbližších dňoch a o návrhu budú pravdepodobne diskutovať lídri EÚ na svojom samite 1. februára. Akékoľvek konečné rozhodnutie však bude pravdepodobne trvať týždne.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac