Situácia v meste Rafah je strašná, tvrdí komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk

"Situácia v meste Rafah je strašná," tvrdí komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Izraelské útoky označil ako "kolektívne trestanie Palestínčanov".

Volker Türk. Zdroj: Reprofoto/Twitter Volker Türk. Zdroj: Reprofoto/Twitter

„Toto kolektívne trestanie Palestínčanov, predovšetkým ich odpojenie od humanitárnej pomoci, je porušením humanitárneho práva,“ povedal v pondelok Türk pre ranné vysielanie rakúskeho rozhlasu Ö1. Zároveň vyjadril „vážne obavy“, či je postup Izraela primeraný.

„V skutočnosti mi už nenapadajú žiadne slová, ako by bolo možné opísať súčasnú situáciu (v Rafahu),“ podotkol.

„V takejto situácii ešte viesť útok, tak sa už pýtam: Čo sa ešte musí stať?“ uviedol vysoký komisár pre ľudské práva. V súčasnosti je konaním Izraela v Pásme Gazy „najťažšie postihnutých“ približne 100-tisíc ľudí, upozornil. O život prišlo 27-tisíc ľudí, z toho 70 percent žien a detí. Zranenia utrpelo zhruba 60-tisíc až 70-tisíc ľudí.

„OSN nie je súčasťou tejto vojny,“ zdôraznil Türk s tým, že svetová organizácia je povinná kritizovať porušovanie medzinárodného humanitárneho práva. Preto sa podľa neho útočí na OSN i na neho osobne, cituje APA. „Táto mentalita obetného baránka je veľmi negatívnym javom,“ dodal.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac